hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴 70P , 99X 加班
開啟左側

[服務調整] 城巴 70P , 99X 加班

VA52-HN6509 發表於 2015-8-9 23:28 | 顯示全部樓層

原帖由 JCSCANIA 於 2015-8-8 13:14 發表

不用筲箕灣, 最好拉去小西灣.

為南區欠缺小西灣同柴灣呀!
下…小西灣就唔好啦,去返筲箕灣方便回返架車比 77 同 99 仲好啦

我趕時間都唔會坐 77X 同 99X 咁樣兜法去柴灣同小西灣啦
我寧願坐車去銅鑼灣轉 8 同 8P 仲好
但為何一畢業才知 一世我也要考試
ATE31 發表於 2015-8-10 01:32 | 顯示全部樓層
原帖由 VA52-HN6509 於 2015-8-9 23:28 發表
下…小西灣就唔好啦,去返筲箕灣方便回返架車比 77 同 99 仲好啦

我趕時間都唔會坐 77X 同 99X 咁樣兜法去柴灣同小西灣啦
我寧願坐車去銅鑼灣轉 8 同 8P 仲好 ...
轉8/8P係快,但好心佢加個大額d既轉乘優惠啦,兩程車成12-13蚊
EvilKo 發表於 2015-8-10 01:58 | 顯示全部樓層
將98改到香港仔巴士總站,往香港仔方向行大道停市政大廈,然後 70 轉乘 595 / 98
一次過搞掂晒 70 唔入香港仔同成都道塞車問題!
JCSCANIA 發表於 2015-8-12 09:06 | 顯示全部樓層

原帖由 ATE31 於 2015-8-10 01:32 發表
轉8/8P係快,但好心佢加個大額d既轉乘優惠啦,兩程車成12-13蚊

72,592,72B,77轉8/8P,2X,2A冇轉乘優惠呀!

我試過呀!!!以前坐72轉2X冇轉乘優惠...屌呀!

而家坐77X, 可省番錢.....

tracytracy1998 發表於 2015-8-13 17:31 | 顯示全部樓層
原帖由 JCSCANIA 於 2015-8-12 09:06 發表

72,592,72B,77轉8/8P,2X,2A冇轉乘優惠呀!

我試過呀!!!以前坐72轉2X冇轉乘優惠...屌呀!

而家坐77X, 可省番錢.....

巴士公司係私人機構,無義務/誘因比優惠你呢班焗搭客,唔需要勞煩閣下X

PS: 分分鐘SIL+ISL+47M仲貴
zh.hkferry.wikia.com 香港渡輪大典~
dydx 發表於 2015-8-18 19:11 | 顯示全部樓層
原帖由 EvilKo 於 2015-8-8 14:13 發表
同日起 70 往南區可免費轉乘 95 上石排灣

轉95有得免費,76卻沒有

今日試吓搭70去到香港仔等95
結果76嚟先,照上
kay 發表於 2015-8-18 19:30 | 顯示全部樓層

原帖由 tracytracy1998 於 2015-8-13 17:31 發表

巴士公司係私人機構,無義務/誘因比優惠你呢班焗搭客,唔需要勞煩閣下X佢

PS: 分分鐘SIL+ISL+47M仲貴
不如咁講,如果我唔要所謂轉乘優惠

可唔可以比條直達線我?
世界很簡單 人類很複雜
仇曼聯 發表於 2015-8-28 11:16 | 顯示全部樓層
題外話
99X 0800班次之後是跳99筲箕灣0950班次嗎?

noodlesfred 發表於 2015-8-28 12:45 | 顯示全部樓層
原帖由 dydx 於 2015-8-18 19:11 發表

轉95有得免費,76卻沒有

今日試吓搭70去到香港仔等95
結果76嚟先,照上
城新啲轉乘真係孤寒到講粗口
數碼港落西營盤 搭30X剩係可以轉4 91/7/71就無
尖沙咀返鴨洲得973轉95C 90B就無
近兩三年又成日脫班
南島線開哂 無哂巴士客係自己攞嚟
miklcct 發表於 2015-8-28 13:24 | 顯示全部樓層

原帖由 noodlesfred 於 2015-8-28 12:45 發表
城新啲轉乘真係孤寒到講粗口
數碼港落西營盤 搭30X剩係可以轉4 91/7/71就無
尖沙咀返鴨洲得973轉95C 90B就無
近兩三年又成日脫班
南島線開哂 無哂巴士客係自己攞嚟 ...

九巴有轉乘又點?大部份車都收天價,城巴新巴有競爭,大把平價線搭,好似8P 4.4特快,8X 4.0特快,柴灣區內3.1,南區區內3.0,北流水3.4等,九龍新界邊揾到?淨係條71A都收4.0啦,82B重死,收4.1。我喺香港搭兩程重平過喺九龍搭一程。
進智公交