hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 30X 富華街往荃威花園分段收費優惠期延長半年 ...
開啟左側

[問題] 九巴 30X 富華街往荃威花園分段收費優惠期延長半年

GU9338 發表於 2015-8-28 08:54 | 顯示全部樓層

原帖由 siusiupeople 於 2015-8-28 08:23 發表
人地要計連續唔知一個鐘定半個鐘都要爆到前閘先係百分之百,
所以咪話六七成囉,你保證連續咁多班都爆前閘的咪可以證明運吉係錯囉。
你證唔證明到先?

好簡單者 ,
40P 正常情況下 , 星期一至五三班回程係黃大仙 (最誇張見過九龍灣) 係無可能上到車 , 數據寫左乜 ? 原來都唔係 100%
ref. http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=781011

請用文明來說服我。
AVD1 發表於 2015-8-28 09:31 | 顯示全部樓層
原帖由 siusiupeople 於 2015-8-28 08:23 發表

肯定唔會,貪長沙灣深水埗塞車好過癮?

1)
你會唔代表其他人會,
好多人見車就上,我上面講 63X/60X 呢個就係例子。
60X 起油尖旺一樣都係咁多人上,
當年 63X 改特快美其名話可以分流,結果呢?

2)
234X 上西廊係一定有反對聲音,同而家 30X 一樣。
但係你而家係針對緊 30X (強迫 30X 改線)莫視荃景圍人所需。

3)
九龍城去荃灣冇左 40 都仲有紅小直達,
荃景圍冇左 30X 去長沙灣道,變相一定要轉車。
要轉車,點解唔揀 39M > MTR,仲洗坐你九巴?
仲有一點,明明荃景圍人可以一程過,但係你就要迫人轉黎轉去仲要企(九龍方向荃灣線都仲有位坐因為頭站,但係返荃灣呢?)

4)
唔好下下話咩責任做咩生意,
佢唔想做就執左佢唔好霸左條線黎搞搞震。
好彩現實上九巴唔係比你打理,否則區議會肯定插爆你。(雖然 閣下都講明:諮詢議會 浪費時間)……

我都已經唔想 loop 完又 loop,
你繼續發夢點樣改條 30X 特快吧。

雖然 30X 特快可以入埋尖沙咀係好吸引,某程度上定線係可取,
但係一日冇補償方案,我一日都唔支持 30X 無啦啦改線(同埋其他荃景圍居民,如果唔係當年早就過左)。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
stevechau + 1 + 10 好彩現實上九巴唔係比佢打理,否則區議會肯定 ...

查看全部評分

LJ7006 = MF5119 = AVD1
LAK2 發表於 2015-8-28 10:10 | 顯示全部樓層
講到口水都乾, 30X單獨提速係唔會過到,
就算對老九而言, 拆條荃景圍<>荃灣市中心<>長深荔出黎, 都好過用咁多車做現30...

拉埋30執先可以win-win

而荃景圍<>長深荔果條大可以上埋愛民, 食左41/45
車又可以用少D, 又可以收番8蚊以上

至於瑪嘉烈, 用2部單層開番條30分鐘一班工半線已經比足面
(當然46X/265M/269M加番落車分段)
stevechau 發表於 2015-8-28 16:02 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2015-8-28 09:31 發表

好彩現實上九巴唔係比你打理,否則區議會肯定插爆你。

真係相當幸運無巴士公司請佢...
如果唔係DC插爆佢, 又可能大把人連車都無得搭...
siusiupeople 發表於 2015-8-28 16:23 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
238X 發表於 2015-8-29 23:19 | 顯示全部樓層
原帖由 siusiupeople 於 28/8/2015 16:23 發表

我好清醒既,今次你荃景圍唔要就以後都無得傾,that's it。 ...

呢啲咁嘅恐嚇語氣嚇邊個?

好似只有黑社會(包括共產黨)先會咁講嘢
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
樂仔〞 發表於 2015-8-30 00:46 | 顯示全部樓層

拆線就會吸引到荃灣客?er 市中心就或者有機會可能吸到嘅,荃景圍嘅客就一早比 30X 班司機嚇走哂,叫佢返轉頭難過登天
同埋荃景圍班客對 39M 都已經不滿咗好耐,唔好以為話 39M 都係老九自己線就可以袋袋平安
有唔少人寧願死等 84 95 95M 都唔肯搭你條 39M 囉唔該
至於用 63X 做例子,到底 63X 係多客而加班定係加班去吸客呢?大家懂的
m_rd08 發表於 2015-8-30 00:53 | 顯示全部樓層
原帖由 樂仔〞 於 2015-8-30 00:46 發表
拆線就會吸引到荃灣客?er 市中心就或者有機會可能吸到嘅,荃景圍嘅客就一早比 30X 班司機嚇走哂,叫佢返轉頭難過登天
同埋荃景圍班客對 39M 都已經不滿咗好耐,唔好以為話 39M 都係老九自己線就可以袋袋平安
有唔少人寧願死 ...

63X加班又加得咁少,而且又攞錯第2條線去減班,又唔減同佢有直接競爭個條班,抵佢冇客架(雖然有時真係可以坐滿既)
siusiupeople 發表於 2015-8-30 15:36 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
AVD1 發表於 2015-8-30 17:39 | 顯示全部樓層

原帖由 siusiupeople 於 2015-8-30 15:36 發表

你宜家唔要,咁30X 仲有無得改呵? 今年RDP 九無30X 份呵?

恐嚇? 唔好看得自己咁重要。

而家荃景圍班人就係唔要,
咁你仲講黎做咩?

LJ7006 = MF5119 = AVD1