hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴係咪已經完全放棄33A?
開啟左側

[問題] 九巴係咪已經完全放棄33A?

S3BL100 發表於 2015-9-12 12:29 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-9-12 00:14 發表
願聞其詳
42A條數唔太靚或者都唔太出奇既
不過如果見紅既話老九又咁好死做咁密既?

其實 42A 就算蝕都未必會蝕好多,但少少蝕真係唔出奇。
九巴肯做密,只係因為真係有需求。

不過盤數就應該唔會靚到去邊,全程收費 $6.8,但行車時間長,一單連休息都要 80 分,
計返一單要有 60 個全費客先回到本。
表面上好易,但條線話得流水又唔似 1A 5C 流水到一單可以 200 個客,
美孚至佐敦一段(已經唔計旺角止步果堆)仲有 N 咁多條線重疊,唔似 1A 5C 中間路段,
有重疊線但得幾條,重疊線又無邊條密車,所謂流水其實都係睇好唔好彩執到幾多雞。

況且一個方向多客的時候,另一個方向就少客,分分鐘一單賺一單蝕。

我諗如果長沙灣道南行落佐敦(同尖沙咀)的流水死剩三四條的話,其他全部縮去旺角或者搬上西廊的話,情況或者會幾唔同。
同埋 238X 表面無咁多客,但實際上兩繁雙向都爆(係雙向),而且又收八個幾,盤數好過 42A 都唔出奇。

如果 42A 朝早入青衣,黃昏打後出九龍,開返疏少少,例如 12 分一班時段變 15 分一班,或者都可以幫補下。
fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2015-9-12 12:37 | 顯示全部樓層
原帖由 S3V1742C 於 2015-9-12 05:55 發表

如果係唔岩
當初取消38P就唔會有條238S補位
未有238S之前 我從來冇淋過238X黎兜lo
自從有238S之後 我自己坐過又覺得快wo
而且海濱搭238S班客又唔介意兜大窩口
甘又點計先 ...

點同,38P 換 238S 係一換一,無影響過其他 238X 的乘客,無夾硬要人兜路,
而 238S 服務時段仲有 238P 直出,乘客有得揀,可以迫 238P 或者貪有位坐走去搭 238S,時間咪同直出但停長沙灣道的 238X 差唔多…

但你夾硬要人全日兜路,唔俾人直出,剝削人地選擇權,令原有服務退步,又講得過去?性質同 38P 變 238S 一樣?
有人唔介意搭 238S 兜荃富街同大窩口,就意味住全部人都唔介意?
238S 有幾多海濱客?最多咪幾十個。238P 又有幾多?
fb.com/scientisthk2usa/
siusiupeople 發表於 2015-9-12 13:50 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
hadboy5 發表於 2015-9-12 15:49 | 顯示全部樓層

原帖由 siusiupeople 於 2015-9-12 13:50 發表

倒不如學68X咁,分拆42A 仲實際。
客源有限,難以分拆,不過42A 略為密左少少係事實,條數差可以理解
kay 發表於 2015-9-12 15:59 | 顯示全部樓層
其實42A條數差某程度都係食左43C個份
世界很簡單 人類很複雜
AVD1 發表於 2015-9-12 16:12 | 顯示全部樓層
原帖由 S3V1742C 於 2015-9-12 06:05 發表

果個甘ga海濱版友 成日開口埋口叫自己做朕
佢算老幾ar 唔識用過我字ga
佢話我粉腸就理所當然ga? 我話佢粉皮就唔得?
你自己都理掂自己荃景圍d巴士服務先la ...

朕只不過係代語詞。

至於荃景圍我早就死心,你望下 RDP 本來話 934A 開先過 930X,仲有條 N39 全部而家都係連影都唔見。
算吧啦,我而家寧願望城記整多條 930 系支線上山都唔想見有條 934A 起到阻住個地球轉囉 ……

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
rusf101001 + 1 934A 阻住個地球轉!

查看全部評分

LJ7006 = MF5119 = AVD1
hadboy5 發表於 2015-9-12 16:14 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2015-9-12 16:12 發表

朕只不過係代語詞。

至於荃景圍我早就死心,你望下 RDP 本來話 934A 開先過 930X,仲有條 N39 全部而家都係連影都唔見。
算吧啦,我而家寧願望城記整多條 930 系支線上山都唔想見有條 934A 起到阻住個地球轉囉 …… ...
絕對支持呢個動作,因為九巴走數走得太過份
AVD1 發表於 2015-9-12 16:15 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2015-9-12 00:14 發表
願聞其詳
42A條數唔太靚或者都唔太出奇既
不過如果見紅既話老九又咁好死做咁密既?

42A 講差都係夜晚出市區個下差,
但假如 42A 都叫差,我諗九巴真係冇幾多條線真係賺 ……
AVD1 發表於 2015-9-12 16:24 | 顯示全部樓層
原帖由 hadboy5 於 2015-9-12 16:14 發表
絕對支持呢個動作,因為九巴走數走得太過份

其實當初搞條 934A 出黎就已經係行錯方向,
成班荃景圍區議員唔知搞乜而已 ……

結果 930X 而家一日來回四班,934A …… 我都唔識講。

所以呢,沒有奇望就沒有失望 ……
成個荃葵區其實除左得個西約可以見得下人之外都冇咩邊個地方真係叫好。
hadboy5 發表於 2015-9-12 16:48 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2015-9-12 16:24 發表

其實當初搞條 934A 出黎就已經係行錯方向,
成班荃景圍區議員唔知搞乜而已 ……

結果 930X 而家一日來回四班,934A …… 我都唔識講。

所以呢,沒有奇望就沒有失望 ……
成個荃葵區其實除左得個西約可以見得下人之外都 ...
就算真係開到我都唔坐,咁兜法,荃景圍邊個區議員反對?田二少?