hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴796P, 796S服務調整
開啟左側

[服務調整] 新巴796P, 796S服務調整

GW4866 發表於 2015-9-18 07:45 | 顯示全部樓層

原帖由 castanopsis 於 2015-9-18 02:16 發表

兜寶林的確佔行車時間好大比例
我試過夜晚佐敦上98D,28分鐘返到坑口(厚德)
其中接近一半時間係兜緊寶林

話雖如此,[新都城>坑口] 用15分鐘又誇咗少少
除非撞車,新都城返坑口5-8分鐘絕對搞得掂
15分鐘,夠由將隧將軍澳出口 ...
長遠可以考慮將98D分拆
一條康城搭坑口
一條山上搭寶林
應該夠客?
打開門,行出去,去遠啲!
paul2357paul 發表於 2015-9-18 08:29 | 顯示全部樓層
原帖由 hadboy5 於 2015-9-17 08:48 發表
咁行應該未必,假約大家係新世界分道揚鑣,當796x 落左紅繞後,796p 先兜完廣東道,塞出轉左往半島,當佢去到九龍城時,架車應該去到山谷道,去到九展時,796x 應該上左橋,當然呢個情況係發生左796p 站站都大把人上的前設下 ...

馬頭圍道有冇可能順燈到咁(尢其是紅磡果段),太子道東仍然需要停幾個站,尖沙咀段類似973走線既796P竟然都仲有機會快唔過796X?

796X九龍段垃圾級既走線的確反映出新新如何極致地冇心機做尖沙咀來往將南將東既客。

796X行紅磡繞道來往尖沙咀與紅磡本來是捷運王既可造之才,可惜到頭來俾馬頭圍道和太子道東搞彎左整條線,由新新將舊版796X夾硬拉去尖東開始,要尖東來往將南將東既客硬食就連98D程度都不如既巴士服務。
paul2357paul 發表於 2015-9-18 08:36 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2015-9-18 02:16 發表

15分鐘,夠由將隧將軍澳出口兜到坑口......

不過講還講
寶林一向係98D客倉
全面飛走寶林係無可能既事
坑口人在此都係認命啦

唔知點解,坑口寶林線永遠都是寶林優先的確是九九最鍾意做既事。
hadboy5 發表於 2015-9-18 08:41 | 顯示全部樓層

原帖由 paul2357paul 於 2015-9-18 08:29 發表

馬頭圍道有冇可能順燈到咁(尢其是紅磡果段),太子道東仍然需要停幾個站,尖沙咀段類似973走線既796P竟然都仲有機會快唔過796X?

796X九龍段垃圾級既走線的確反映出新新如何極致地冇心機做尖沙咀來往將南將東既客。
...
個人估計姐,不能作準,但加士居道都唔係人咁品喎,仲未計山谷道埋站果種塞法,老新係九龍段咁搞法好明顯唔清楚D 客係邊度來,不過港島開新線亦一樣反映到佢到而家都係規劃唔到靚路線,796x 做尖咀客只係搭單姐,唔係主力,所以無得怪,只可怪求其搵條線做而唔係開新線,假若796X仲係紅磡可能無咁眼冤,搭單問,而家已經過左幾天,796p 有無進步
paul2357paul 發表於 2015-9-18 08:44 | 顯示全部樓層
原帖由 CTB690 於 2015-9-16 10:28 發表
點解你會認為係會趕走哂去地鐵而唔係趕走哂去105小巴?我唔信地鐵可以快過105小巴(只限寶林+山上)

鐵路但凡有新線開幕市民有貪新鮮試搭新線既熱潮係常識。
~誰@359~ 發表於 2015-9-18 11:08 | 顯示全部樓層
如果佢有心搞大796P既話就應該跟98D咁樣由尖東走
舖定條路將尖沙咀由796X過戶畀796P全日,起碼冇需要用7.5做人地over九蚊既野
字大只顯得人自大
KG6068 發表於 2015-9-18 11:53 | 顯示全部樓層

原帖由 paul2357paul 於 2015-9-18 08:29 發表

...

796X 馬頭圍道客量唔錯好難改 不過而家起鐵條路唔好行
其實上天橋既係796X而唔係796C
飛起亞皆路街球場同富豪酒店兩個站
kc_loo 發表於 2015-9-18 12:01 | 顯示全部樓層

15分鐘,夠由將隧將軍澳出口 ...

寶儉樓落客可以落5分鐘以上
轉右灣要等個燈位, 之後又落一堆客,
15分鐘唔係太出奇
就算晚上10點都會係咁
呢個係我試過幾次尖東夜晚都咁既程況後, 轉搭MTR 既原因之一

講真, 我認命左好耐, 除左沙田之外, 去邊都MTR,
以前都會搭下102, 而家已經太貴

JX9097 發表於 2015-9-18 12:54 | 顯示全部樓層
原帖由 paul2357paul 於 2015-9-18 08:36 發表
唔知點解,坑口寶林線永遠都是寶林優先的確是九九最鍾意做既事。

個人估計同坑口圈道路設計有關
因為將隧出坑口再去寶林的話
最正路都係跟A29咁行
但咁樣就做唔哂坑口客
(以九巴保守性格,絕對會咁諗)
dennis28a 發表於 2015-9-18 16:20 | 顯示全部樓層

原帖由 paul2357paul 於 2015-9-18 08:36 發表

問題係,當年有咩誘因要坑口尾站?
坑口道當年係爛路一條,環保大道又未搞好。
所以寶林尾站係歷史問題,坑口對出既路大多未落成。

唔好忘記,景林對出既將隧入口,唔係將隧通車一刻就通,
時至今日,單係景林出入巴士線都唔多,仲想跟 A29 行?當年無考慮過。

惡意回復是不道德的行為。