hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新創建公佈14-15業績,並表示旗下巴士明年有加價壓力 ...
開啟左側

[問題] 新創建公佈14-15業績,並表示旗下巴士明年有加價壓力

mingfai31 發表於 2015-10-26 12:53 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2015-10-23 23:52
講起BBI我真係火都黎埋, 人地老九果D補差價式BBI好地地, 新城果D平得一個幾毫真係多謝哂

...

一.我#67第二段已經有講
二.新城冇轉車站..你個種老九補差價式同新城既BBI模式根本唔同
新城既BBI係FOR你去更遠
老九既BBI係FOR佢整合資源..用少車做最多人
經營環境既唔同就會令BBI既目的唔同
拉港島同九龍新界既BBI黎比簡直係兩回事

mingfai31 發表於 2015-10-26 12:57 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2015-10-24 10:30
唔駛問都知又係2號仔呢D收左車...

唔駛問都知你都幾井底下同吹得就吹啦
新城出車率有九成幾
我自己(筲總)等2仔亦都係準時

ma212223 發表於 2015-10-26 13:32 | 顯示全部樓層
mingfai31 發表於 2015-10-26 12:53
一.我#67第二段已經有講
二.新城冇轉車站..你個種老九補差價式同新城既BBI模式根本唔同
新城既BBI係FOR你 ...

最簡單91/91M/92唔係因為取消咗其他線先加BBI
但9/其他薄扶林道線想轉720/2x/82
唔係309/314取消都唔肯俾優惠

一出RDP   要去鵝頸橋?
ccicoltd 發表於 2015-10-26 13:33 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2015-10-23 23:48
所以D人問城記3.4流水點黎? 我笑而不語了 (當年中巴18號要3.6)

18 甚麼時候收過 $3.6?

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
Snoopy@FB8617 發表於 2015-10-26 15:01 | 顯示全部樓層
mingfai31 發表於 2015-10-26 12:43
唔好意思..睇漏左你個帖
價錢係RANGE裏面唔代表就一定合理
咁樣只叫合法

講都講到口臭
新記既半山區路線已經收貴左市區路線組別一段距離
當半山區可以8-11公里就收$6.9做頂既時候
市區線要10-13公里先可以收$6.9做頂
如果跟返市區線既收費
新記23最多只可以收$6.5

大家都係係自己組別入面收到最貴
有咩分別?

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
mingfai31 發表於 2015-10-26 18:42 | 顯示全部樓層
ma212223 發表於 2015-10-26 13:32
最簡單91/91M/92唔係因為取消咗其他線先加BBI
但9/其他薄扶林道線想轉720/2x/82
唔係309/314取消都唔肯俾 ...

好正常wo
而家係超出原本路線範圍
有BBI係優惠..NOT奉旨

如果係正常黎講點解要加BBI?
你係好應該俾番相對應里數既價錢
而唔係當BBI係奉旨

駛唔駛全港18區成千條線全部都加晒BBI呀?

PS.你回時回..但你有冇睇過架
又問埋一樣既問題
mingfai31 發表於 2015-10-26 18:44 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2015-10-26 15:01
講都講到口臭
新記既半山區路線已經收貴左市區路線組別一段距離
當半山區可以8-11公里就收$6.9做頂既時候 ...

半山區就係半山區
市區就係市區
你吹得運吉/老新漲?

同埋你一直同我拗緊兩者都合法
我就講緊收費合唔合理
我同你標準唔同根本冇得講

Snoopy@FB8617 發表於 2015-10-27 01:02 | 顯示全部樓層
mingfai31 發表於 2015-10-26 18:44
半山區就係半山區
市區就係市區
你吹得運吉/老新漲?

你話23係半山線
收貴D係合理
咁老運開左一個組別俾你收貴D
係唔係已經符合左你半山線可以收貴D既合理性先?

而家23再收到組別入面最頂既價錢
其實就已經係合法但不合情理
因為路線長途同路線收費唔合比例

定係你覺得
因為條線要爬山
其實應該要收到天價咁貴?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
ahken 發表於 2015-10-27 21:09 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2015-10-6 23:36
其實呢
講緊車費等級表好耐

高下立見啦, 成日話條23要上山損壞機件, 其實架車一行就已經有損耗架啦, 除非攞架車做展品用黎擺...

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
ahken 發表於 2015-10-27 21:22 | 顯示全部樓層

mingfai31 發表於 2015-10-26 12:36
我諗你先要攪清楚
冇地鐵根本就巴士唔會CUT
我一直都係覺得西區只會變成第二個將軍澳區

我明你講乜, 但, 唔好忘記人地九記冇學新城咁亂七八糟地CUT線喎

唔通2003年有西鐵果陣, 係唔係全部68系同60系都全CUT?

又或者馬鐵開左果陣係唔係8X系又要全CUT? 仲要順手CUT埋68X系??

事實又唔係吖嘛, 如果有條鐵就咁大件事好似大地震咁, 要考慮兩件事:
1. 係唔係本身服務已經受人唾棄 (我唔評論係唔係, 但大家有眼睇)?
2. 係唔係純粹自己嚇自己 (可能新toilet真係有三日香, 但D客發現都係又逼又冇得坐又要轉車又要上上落落就會乖乖地返去搭番巴士)?

你要知道西港島線果三個地鐵站由地面行去地底要幾耐, 再比較下例如西鐵, 馬鐵果D時間, 答案已經水落石出...
截至2023年3月2日, 已有877累積積分