hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴/城巴 307P 加强早上班次
開啟左側

[服務調整] 九巴/城巴 307P 加强早上班次

HT408 發表於 2015-10-17 01:21 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

26/10 起 , 九巴/城巴 307P 早上班次加至 12 班
星期一至五
大埔開     (分鐘)  
0650-0720 (6)
0720-0734 (7)
0734-0806 (8)

http://www.nwstbus.com.hk/en/upl ... e/C201502235a02.pdf
anson_t0228 發表於 2015-10-17 13:51 | 顯示全部樓層
好心就全日la,307都去唔到鑼羅灣個頭,成個北區+大埔只能靠西隧968/東隧606轉乘,978轉968又要係大欖轉,超唔方便
andy1010 發表於 2015-10-17 18:35 | 顯示全部樓層
anson_t0228 發表於 2015-10-17 13:51
好心就全日la,307都去唔到鑼羅灣個頭,成個北區+大埔只能靠西隧968/東隧606轉乘,978轉968又要係大欖轉,超 ...

淨678同307P除左上繁都應該唔夠客...
整條合體版唔知得唔得
TP人 發表於 2015-10-17 19:56 | 顯示全部樓層

andy1010 發表於 2015-10-17 18:35
淨678同307P除左上繁都應該唔夠客...
整條合體版唔知得唔得

有時唔一定要多人坐先至有錢賺,
因為佢地價錢收得貴,
應該唔駛太多人搭已經夠回本甚至賺錢
橫掂架車已經買左返黎,非繁忙時間都係泊返廠,
倒不如出黎行搵錢
如果半小時一班, 每間巴士公司非繁出三架車已可
好粗略估計每程車約十五個客已經cover到油錢, 人工, 隧道費
打後就真係淨賺
係咪真係咁難?
當年 307 都係咁樣慢慢做起

再唔係就好似 271 咁首先假日全日,
307P 又去太古城又去維園, 星期日無理由唔夠客

307P 開線起已經唔記得第幾次加班,
兩間公司對行車時段咁著緊的情況下都排除萬難為 307P 加班,
就知條線幾好賺

再宏觀 D 睇,
大埔區一眾行吐露港的全日線當中,
就算拎最差條 75X 黎講,
客量都仲見得吓人,
我唔信非繁或假日的 307P 會差過 75X

創出自己一片天空  重新領回自我國度
anson_t0228 發表於 2015-10-17 20:25 | 顯示全部樓層
TP人 發表於 2015-10-17 19:56
因為佢地價錢收得貴,

只要加埋73>307P就perfect
firstcar 發表於 2015-10-17 21:29 | 顯示全部樓層
車從何來?
andy1010 發表於 2015-10-17 22:19 | 顯示全部樓層

TP人 發表於 2015-10-17 19:56
因為佢地價錢收得貴,

75X都有固定一班捧場客既~~
個人經驗見307非繁出港島真係麻麻地.....以我所見東隧轉乘大約2-5個, 再拆多條P真係唔知會點
假日試行就支持既
bnr34 發表於 2015-10-17 22:21 | 顯示全部樓層

樓上有人講咗, 而家行完繁時收返廠既車, 搵部份車繼續行, 已經可以做到非繁半小時一班既效果, 唔需要再加車
TP人 發表於 2015-10-17 23:28 | 顯示全部樓層
andy1010 發表於 2015-10-17 22:19
75X都有固定一班捧場客既~~
個人經驗見307非繁出港島真係麻麻地.....以我所見東隧轉乘大約2-5個, 再拆多 ...

我見 307 平日日間非繁出港島都唔算少
淨計大埔中心上廿幾個客就一定有,有時會更多,
之後大埔墟廣褔又上多起碼十零廿個
唔係差喎

又或者可以參考一下馬鞍山的 680 (北角至天后) 以及 682 (北角以東)
682 平日日間中段非繁大部分班次係十五分鐘一班, 680 都有十至十八分鐘一班,
如果無客的話,以新巴的性格一定手起刀落 cut 到二十, 甚至更疏,
但佢無咁做, 點解? 你懂的

根據統計署 2011 人口普查,
馬鞍山新市鎮人口約二十萬, 大埔新市鎮人口約二十六萬五千
兩者往東區都唔係同鐵路有好大競爭, 即係唔似將軍澳 694 咁
而且 307P 如果全日, 回車速度會比 682 快 D, 但價錢比 682 貴, 投資成本似乎比 682 仲低, 巴士公司做的誘因會較大

就咁睇大埔都唔係話無條件俾 307P 全日
最多咪好似 307 剛轉全日咁,
往港島傍晚六點尾車, 返大埔同而家一樣十點先頭車,
一樣可以考慮

不過都係建議下一步諗假日服務先,
橫睇掂睇個發展潛力都比平日非繁更大, 而且車源肯定較平日更充裕

創出自己一片天空  重新領回自我國度
ky927 發表於 2015-10-18 00:07 | 顯示全部樓層

非繁將北區夾大埔開一條港島東線,其實都進取。當然走線唔係好似舊73A咁樣停法就真係搵鬼搭。

可以考慮大埔停某兩三個大站(eg:廣福/大埔中心/太和),北區又係停某兩三個站(eg.華明/清河/上水),咁起碼唔駛站站停但又有車。養熟左兩區嘅客,咁先再拆返兩條全日線都未遲。