hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴路線 798A 及 798B 開辦消息
開啟左側

[路線消息] 新巴路線 798A 及 798B 開辦消息

CTB690 發表於 2015-12-19 08:46 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2015-12-18 21:27
其實講到咁天花龍鳳
我又再細味下新巴798A/B,如果按佢全日拆,好處有幾多
(註:唔代表我認同此分拆)

咁寶林加康翠萬一唔夠客比人殺線點處理?你諗左呢個問題未?康翠非繁靠得著,豬乸都識上樹!690係康翠非繁咩客量大家都有眼睇,由頭到尾都靠寶林支持著,你會唔會覺得用我個方案會比較好D?起碼100%唔會連累到寶林冇左條沙田線
CTB690 發表於 2015-12-19 08:56 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2015-12-18 21:27
其實講到咁天花龍鳳
我又再細味下新巴798A/B,如果按佢全日拆,好處有幾多
(註:唔代表我認同此分拆)

同埋邊條法例話唔可以用798特別班直上隧道換走798B離開厚德?798B又未全日,全日就難D姐
S3BL100 發表於 2015-12-19 11:07 | 顯示全部樓層
CTB690 發表於 2015-12-19 08:46
咁寶林加康翠萬一唔夠客比人殺線點處理?你諗左呢個問題未?康翠非繁靠得著,豬乸都識上樹[/ ...

FF 夠未?成日重複話康翠併寶林會殺線,重複多幾次就會變成事實咩?

康翠無鐵路,沙田唔係繁忙地區,已經係巴士公司同運吉唔會殺線的理由,你估好似 692 咩?

你的論調好好笑,690 根本康翠客唔比寶林少好多,你認為無左康翠果 34% 客,得寶林的 42% 客,690 都仲可以支持落去?
無左康翠乘客,690 客量應該跌到同 692 差唔多,兼且無晒無鐵路的獨巿位,下場應該同 692 一樣,根本寶林客多過康翠少少就唔代表無左康翠客都支持到條線

我又可唔可以話 98D 因為寶林比坑口多客,所以坑口可以唔要,只做寶林往返尖沙咀就算?

當時 690 擺上枱都只係作為籌碼,用來殺 692;692 而家無左,690 都無再出現於 RDP

況且如果 798 拆完線康翠兜多個區,根本唔代表兩條線加埋會比起康翠併寶林多左乘客

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2015-12-19 11:36 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2015-12-18 16:04
首先,我個方案絕對唔止依賴調景嶺堆客
尚德、將廣、康城都會有新客,而康翠肯定會有班人貪佢一程車過而搭 ...

尚德、將廣同康城,因為我地的方案下大致打和,所以我唔計住

但除左呢幾度外,你就真係得將南,而我除左將南新客人數相信比你的方案少外,仲有坑口同康翠填返,最後新客數目係咪真係少過你個方案,我覺得唔係

至於BBI數據
以我所見,其實最多客係轉74X、89D兩條線
74X本身有天生缺憾,去程可能仲有機會搶到少少客
但大埔返康翠,以及康翠去馬鞍山既客源,一條兜寶林既798A唔見得有能力搶得到

據我所知反而係 89X 最多,雖然比例唔係特別高,但 98A 轉 89(無轉乘優惠)都有一定數目人次,大概係 89X 的四分之一左右

可以咁講:如果拆線兩條都行隧道但不以將南作重心,康翠連全日線都唔會有,遑論合理走線

你的立論假設左新巴一樣都係好似你咁諗,如果真係咁的話,佢地 step 1 已經會係康翠兜將南入隧道,而唔係而家咁拆

其次係今次係運吉虧欠左康翠居民,你虧欠於人,會唔會求其擺平人就算數?唔係不合情理?

第一
將南人口多過寶林兩倍,你如果做得到寶林個市佔率,真係有機會有超過3000個新客
而沙田市中心始終係沙田最旺既地段,就算下午都仲大把將軍澳人搭入沙市行街,我唔覺得應該對沙市逆向客持半放棄態度

第二
你話就話要做假日客,但望返你個方案,我真係唔覺得你會吸引到好多假日生客
行第一城愉翠,唔行馬鞍山已經係問題
其實你知唔知愉翠搭去將軍澳最快既方法,係行過去田園閣搭798?
而最大既敗筆,係假日仍然係將南尾站,將軍澳其實最大既商場喺坑寶

要真係做假日客,其實比較實際既係拉疏798兩條支線既假日班次
再掟多兩架車落去開條 [馬鞍山跟682行、將北尾站] 既半日新線(say重用798R個號碼收你$12)
服務時間馬鞍山開0800-1400,調景嶺開1300-2000
係,要額外車源,但我相信應該可以賺到錢補貼798個營運數據

無錯,馬鞍山新客仲多,但同火炭又係一段距離,根本已經局限左唔可以開太多班馬鞍山特別班次。
如果你要加車去咁做的話,首先要確保,每加多一部車,可以搵返 500 個新客

本來如果係康翠併康城,除左可以半粒鐘一班外,條線更加係無必要擺火炭,可以去大圍又得,逆向線點行的想像空間又會大好多,
亦可以搵到更多的逆向新客。但如果將 798 將軍澳覆蓋範圍拆開,就只能兩條都擺火炭,又局限左想像空間,得返第一城小瀝源係合理選擇

如果係計將軍澳巿中心,想做到寶林的巿佔率,本身都唔係太難,但如果係調景嶺,就算係尾站,因為地鐵轉少次車,相信點都無可能。
我覺得再討論落去我同你之間的方案,邊個搵到較多將軍澳出發的新客,都好難有結論,大家只能 agree to disagree

但除左新客外,仲有就係本身安排係咪合理的問題

而我同意下晝都仲會有人入沙田行街,但 4:00 打後出門人數只會直線下降,在 798 現有覆蓋範圍仲可以維持到全日有車入巿中心的前提下
呢個時候應該開始做逆向返沙田其他住宅區的服務,就算係第一城加小瀝源,人口都唔會少過調景嶺,
黃昏時段搵將南返沙田巿中心的乘客根本唔見得好過嘗試吸整個將軍澳返沙田幾個小區的乘客

S3BL100 發表於 2015-12-19 11:48 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2015-12-18 22:02
咁我都理解到新巴點解咁拆
佢內部有數據,知道坑口同寶林有客,而將南客量數據差
保守既新巴想保證兩線個 ...
唉,如果佢一早識將尾站位一條放將南,另一條放康翠,就唔會搞成咁,衰極起到試水溫功效

不過當時 798 開線果陣,調景嶺掃落寶林再入隧道根本係最合理行法

寶林做得尾站,就無可能返轉頭

而如果兩條線都行隧道的話, 798A 寶林尾站、798B 坑口尾站,始終係風險最少的拆法,因為 798 沿線所有非尾站區都可以提速,康翠車程亦勉強合理

THomas20010808 發表於 2015-12-19 18:12 | 顯示全部樓層
其實有沒有可能繁時假日將南併寶琳,康翠併坑口,至少坑口尾站,將南加快,寶琳尾站
kay 發表於 2015-12-19 18:23 | 顯示全部樓層

CTB690 發表於 2015-12-19 08:46
咁寶林加康翠萬一唔夠客比人殺線點處理?你諗左呢個問題未?康翠非繁靠得著,豬乸都識上樹[/ ...

拆完798A唔夠客都唔會執笠吧

始終今日將軍澳格局,一條線做晒,就算好似290/A,康城係無服務

而大家都唔會接受798跟290行法上觀繞啦
世界很簡單 人類很複雜
GW5878 發表於 2015-12-20 01:50 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2015-12-17 14:14
由火炭起計真係未必,經巿中心沙角的話,首先要塞埔公,然後巿中心轉出站又有排等,
附近街道又係會塞車慢 ...

九幹塞車你估新巴唔知?
你睇返 798A 798B 沙田止步,隨時係想 Test 沙田短棍可唔可以常規化
火炭呢d區,得兩繁有生意, 798 開線時九幹都唔係好塞,但又係洗濕個頭又係冇計
如果 798 今日先開應該諗方法學 88X 強行係沙田插位,甚至玩假循環

你真係放心,全日拆線之後,應該都只會係沙田站止步,
差在係玩假循環(放個站長室,沙田人休車不休)定係強行攝位泊(類似青衣站/東京街,新城市轉彎位打橫泊,夠鐘先駛去站頭上客)
兩繁開返 P 仔跟現時 798 單向做火炭+沙田市而將軍澳就做返現時四區,或者進取既係科學園(先)+火炭(後)
因此根本唔需要乜野改行小瀝源去「因快得慢」

線就可以改,93K 改去深水埗欽洲街即可,反正太子直去同塞旺角道時間相差無幾
BBI 可以加,甚至我見到秀茂坪寶達有 13M 冇人搭去日日同人講上唔到 98A,我唔會見得因為 93A/95M 冇BBI會影響到我既結論
個重點係,為左山上有條快線,就要山下硬食 0 特快?
就等如我今日如果強行抽走 98A 上秀段然後加密 13M ,你估下寶達會唔會暴動?
特快線係區都想有,但點解要因為呢個區有所以果個區就要冇?咁又公平咩?

之前特工(如果冇記錯)提過九巴有意將 98C 同 296C 執執,98C 只去到寶林而 296C 做埋坑口康城,
對坑口而言,起碼叫做一種進步,唔知咁又叫唔叫九巴想重組?
至於 98A ,所以山上就可以有 93A 95M 98A 然後唔知點樣重組都要有返所有班次,繼續令山下冇合理服務?

290:如果隧道+繞道&山上專線叫損人不利己
咁唔通現時快慢線又係叫好咩?任由慢線唔知係將軍澳兜黎做乜,然後美化個名話聯合班次,但到步時間根本唔會因為有聯合理次令到我miss左班車只相差10分鐘
而且,根本性問題,將軍澳交通地理上會係康翠同山下各區分開處理,上面個拆法先最 make sence
為左山上又要快線又要慢線,就要山下人受罪,同 98A 98C 慢線一樣係咩道理?
不過到沙田線你地自食其果,今鋪我買定一打花生

咪玩啦,之前講過十萬幾次,點解有快線我唔爭取(你既FF方案),要硬食條慢線(安秀沙)?
情況有D似上面我拎走 98A 上秀段(假設係不停站)加 13M 班,寶達會唔會暴動一樣
因此當區區佬有所行動係必然既事實
再加埋禮記係當區發功到連運吉都買佢地怕,
運吉為左唔想煩一定唔會再行錯第一步棋(批你個FF方案)比機會當區禮記玩野(即係掛BANNER強烈建議)
你諗下禮日成隻烏蠅日日同你講話加站,佢唔煩我都煩啦
成日講話運吉保留最終決定權,你有冇諗過佢BAN或者支持一條橋既背後都要承受壓力,你估野小?
冇得避(姑且當係 290 必然要經清水灣道走)就話要落呢個決定權,但係如果有得避點解仲要特登去執舊屎去玩?

BTW有秀茂坪區居民係對 290 唔停秀茂坪係極之不滿,話條線經過自己屋企樓下(比A更近)但冇站要硬食廿分鐘仲要兜四順既慢線
咁可想而之,你既FF方案根本係度製做矛盾

當運吉選擇唔執起舊屎既時候(*),你條沙田線就同富安既 289K 或者華貴邨既薄扶林線(如 43M )一模一樣,要兜路走
咁Sorry,即使你幾咁唔想兜個圈仲望到自己屋企,都要架喇,鬼叫將荃玩得咁激咩
(*)由運吉宣佈條沙田線比新巴 798 分支做(跟 798 入隧道,即新巴做(大約)=行隧道)而唔係比九巴做(因為九巴做既話,有 798 尊營權,沙田線唔落得寶林走,即九巴做(肯定)=行山),其實運吉已經決定左佢係唔會執起舊屎,你不如早d訓,係夢境度開你最想開果條線啦

dennis28a 發表於 2015-12-20 02:05 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2015-12-20 01:50
九幹塞車你估新巴唔知?
你睇返 798A 798B 沙田止步,隨時係想 Test 沙田短棍可唔可以常規化
火炭呢d區, ...

放心,88X 處理完地區爭議,就會決定全日拉去火炭,仲幾大機會全日行源禾路避塞車。

PS:當大埔公路塞到喊果陣,源禾路交通非係暢順,
反而我寧願 88X 全日行源禾路之餘,最好唔好入市中心,因為鄉事會路都係好塞
80M、81K 同步係瀝源離開,比我既經驗係,當 80M 已經去到捐血站,部 81K 至係市中心落客。
惡意回復是不道德的行為。
GW5878 發表於 2015-12-20 02:16 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2015-12-20 02:05
放心,88X 處理完地區爭議,就會決定全日拉去火炭,仲幾大機會全日行源禾路避塞車。

PS:當大埔公路塞到 ...

88X 同 798 有D唔同
桂地街公屋區一條觀塘線係有合理需求期望,反而開條將軍澳線就該段可能都係運空氣
因此唔可以話 88X 想學 798 全日去火炭
88X 去火炭目的唔係單單因為做藍田往火炭返工,仲有火炭公屋往觀塘返工既人,比 798 已經優勝左

結論就係 798 未來更加有機會搵到 88X 現時個位沙田止步