hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議 103X 107X 108X 繁忙時間往返東九龍,另 103 170 ...
開啟左側

建議 103X 107X 108X 繁忙時間往返東九龍,另 103 170 改道

樓主| S3BL100 發表於 2015-11-30 11:11 | 顯示全部樓層

LAK2 發表於 2015-11-30 10:43
見到條103X, 我諗起641/141...相信足以將641變成繁時單向。順手將641改經牛頭角道(淘大), 可以輕輕抽下619 ...

641 反而我想將佢同 601(P) 619(P) 一併重組,下繁開 101P 119P 跟 101 111 入紅隧,但紅隧口飛站,
東九廊直飛九展/啟祥道,用 101P 做埋觀塘巿中心特快,避東廊東隧同鯉魚門道西行塞車,然後 641 變 141,而港島方向不變。

671X 亦係無需要開,早前城巴邀請過南區區議員試車 176 vs 671X,結果 176 去到觀塘巿中心比起 671X 仲要快一分鐘,如果目的地係九龍灣就差更遠,
而且仲要係上繁,東廊東隧過九龍已經唔係塞車。
當然如果城巴醒目的,應該呢一刻就開 176 北行,唔駛等到南港島線通車,但收 $13.4,之後就可以全面用 176 做晒南區,每位收多 $2.3

始終而家東廊東隧塞車嚴重,同紅隧有得揮,而灣仔行東廊東隧同紅隧東九廊過觀塘,里數其實差唔多,
如果去九龍灣,行東隧更加兜遠左,北行特快似乎都係行紅隧好好多。

至於 108X,停唔停銅鑼灣,好視乎上繁有幾多寶馬山客搭佢而唔過海,
亦係善用 108 上繁逆向剩餘運力的方法,如果特快去九龍灣,對返工客幾吸引。

變晒 608X 就無可能,因為仲要做紅隧口,當然如果開一兩班 608X 試水溫亦無不可。

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3BL100 發表於 2015-11-30 11:16 | 顯示全部樓層
bennyho1004 發表於 2015-11-30 09:48
可以考慮下170唔入南區,主做銅鑼灣區
減少香隧甩班問題!
同埋182,170一齊唔停九龍塘

170 南區唔係咁少人用,早幾年有人同運吉建議 170 唔做南區,結果運吉以南區每日有 1600 人使用而拒絕。
其實而家 107 上唔到車,又要兜黃竹坑,170 係有貴價清客的作用,當然我建議的 107X 都可以做到呢個功能。

我覺得比較理想係 170 上繁北行飛銅鑼灣(最多停堅拿道西),其餘時間就改銅鑼灣走線,減里數同避塞興發街景隆街,比較平衡到各方利益。

另外 170 182 應該無乜可能唔停九龍塘,因為要做貴價流水過海。

樓主| S3BL100 發表於 2015-11-30 11:21 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2015-11-30 00:42
108點會唔係雙向客源,當來往樹仁果班客冇到?
再者經紅磡土瓜灣既紅隧線確實太多,跟住繁忙時間又會好塞 ...

如果係要做樹仁的,108 上繁南行、下繁北行更加唔應該改,應該維持現有走線,
因為啟德、馬頭圍、土瓜灣都無鐵路,但觀塘道沿線有地鐵,學生客早就半價地鐵過海轉車,快過經紅隧上寶馬山唔少。

要留意我建議的 108X,九龍只係服務啟業麗晶呢個住宅區,真正目標客源係九龍灣返工客同紅隧口乘客。

你可以嫌土瓜灣太多紅隧線,但事實係每一條繁忙時間都塞爆。
況且 108 要同新巴時段 116 競爭,搶對家馬頭圍往返銅鑼灣乘客,而呢個客源長做長有。點可能叫九巴放棄?

LAK2 發表於 2015-11-30 13:09 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2015-11-30 11:11
641 反而我想將佢同 601(P) 619(P) 一併重組,下繁開 101P 119P 跟 101 111 入紅隧,但紅隧口飛站,
東九 ...

101P/119P, 同意呢個方向(下繁北行特車行紅隧)
如果有埋101X/103X/107X/108X處理九龍灣通勤客, 641/141可以大執
早繁:641, 單向往港島, 只做啟德啟麗, 飛觀繞入東隧, 跟619X落北角, 清風街出番海皮(不入觀塘)
下繁:141
不過會唔會推左太多線入灣仔道攬抄?

108X, 全時段飛銅鑼灣無問題,我意思係寶馬山有無咁多人去九龍灣, 108X開兩班都應該夠既然你下繁都係108/108X梅花間竹, 何不保留土瓜灣客源?

176, 同意應該盡快做, 不過往港島應該點? 大循環?
kmb71k 發表於 2015-11-30 17:30 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2015-11-30 11:16
我覺得比較理想係 170 上繁北行飛銅鑼灣(最多停堅拿道西),其餘時間就改銅鑼灣走線,減里數同避塞興發街景隆街,比較平衡到各方利益。

170唔入銅鑼灣心臟位好難提升及維持客量, 只靠堅拿道西好難搶到客

以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| S3BL100 發表於 2015-12-1 12:16 | 顯示全部樓層
LAK2 發表於 2015-11-30 13:09
101P/119P, 同意呢個方向(下繁北行特車行紅隧)
如果有埋101X/103X/107X/108X處理九龍灣通勤客, 641/141可 ...

我又唔會太驚灣仔道攬炒,始終就算慢車都好,都好過軒尼詩道、灣北同皇后大道東,其次 101P 可以抽 101 水,
況且而家 601 同 101 下繁時段分配相若,唔需要擔心送客俾對家的問題。

官方建議 176 來回都行紅隧,其實就算係南行,都未必慢過行東隧東廊,因為東廊去跑馬地/銅鑼灣
要陪過海入紅隧的車,同埋落銅鑼灣的車一齊慢慢塞,其實仲差過塞東九廊紅隧。

當然直去灣仔中上環就唔同講法,所以我無改 601P 619P 港島方向。

但如果係啟麗晴朗過灣仔至中上環,141 好大機會快過 641 的,當然回程就更加。
不過如果想專登做埋北角的話,又唔同講法。

108 如果係上繁去土瓜灣的,其實紅磡山谷道一個站似乎已經覆蓋到多數返工客(不過要行遠少少),但我唔反對先開住幾班九龍灣特別車。
 樓主| S3BL100 發表於 2015-12-1 12:26 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2015-11-30 17:30
170唔入銅鑼灣心臟位好難提升及維持客量, 只靠堅拿道西好難搶到客

我有講過話 170 全日唔入銅鑼灣心臟位咩?

上繁沙田方向,有板友講過 170 南區都執到三四十件,而同時 107 171 係上唔到車。
但上繁有幾多人由銅鑼灣入沙田?不如拉直條線仲好,加快回車,幫手清 107 的乘客。

下晝打後真係靠銅鑼灣,但 170 銅鑼灣 S 字走線除左減低對南區乘客的吸引力,亦令班次不穩,
所以我先建議改銅鑼灣走線,改停怡和街西行,一次過避開晒興發街同景隆街塞車位。

最搞笑係 170 景隆街後其中一種入紅隧方法係上鵝頸橋,禮頓道出口落橋調頭再上橋。
如果係出香隧後堅拿道/禮頓道交界轉右,行禮頓道、邊寧頓街、怡和街西行、堅拿道巴士專線上橋的話,
去到上橋位入口真係比兜完銅鑼灣一個大圈後返回原位快一大截,而且行少好多路。

Snowbb 發表於 2015-12-1 16:50 | 顯示全部樓層
170 南區唔係咁少人用,早幾年有人同運吉建議 170 唔做南區,結果運吉以南區每日有 1600 人使用而拒絕。
...

其實   170   應該都開番條   170X   ,   下繁紅隧直入南區   ,    咁樣下繁係紅隧既吸引力會更加大   。
bnr34 發表於 2015-12-4 23:14 | 顯示全部樓層
...

雖然唔熟繁忙時間入摩頓台上橋出告士打道會唔會有位置塞車
但如果原線過咗百德新街站, 就咁樣出外告士打道, 飛埋景隆街, 行灣仔北行紅隧會唔會好啲?

焗原有景隆街客分流去灣仔消防局或者百德新街
似乎好過掉返轉焗部份客去景隆街 / 堅拿道西
而且堅拿道西單係排 182 嗰條隊已經夠晒迫, 再加多啲客似乎條行人路會唔使行

hellomato 發表於 2015-12-5 11:20 | 顯示全部樓層

說起南區過海,總覺得去九龍東那邊的路線偏少(只有107和671,相對九龍西有171、970/X、971和973)
既然108已經鐵定入啟麗,其實可以直接放番107出牛頭角,甚至觀塘?(呼應樓主107X的建議)
或者,當671改得成變176的話,107可以改上鑽石山補位(前提是176維持每天全日)
*但是據說671改176阻力挺大,尤其671上繁幫619清客;而且東隧會沒有路線去南區。

題外話,講番少少913——
我想港島總站可以放在跑馬地(下)
以維持原113在皇后大道東的服務(走線應該跟當年917類似)
當然,這也意味著跑馬地總站各條路線要重新執位,比如說:
1)8X與19正式兩條變一條,與1共用跑馬地(上)總站
2)117掟上跑馬地(上)[大坑道,用19個位]
我是一部小小MMC~~~~