hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 荃葵青區域性重組4:沙田及屯門線篇
開啟左側

荃葵青區域性重組4:沙田及屯門線篇

GW4866 發表於 2015-11-30 06:50 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

前篇:
荃葵青區域性重組:東九線篇
荃葵青區域性重組2:上葵涌西九線篇
荃葵青區域性重組3:荃灣及青衣 中/西九線篇

沙田線

40X 烏溪沙站←→葵涌邨
來回不經源禾路
取消禾輋邨及瀝源邨分站
建議的好處
。解決車程過長,減少拖卡及加快回車
。節省來往馬鞍山車程時間
對現有乘客影響
。源禾路請乘搭48X/48P
。馬鞍山流水請乘搭85K/86K

43X 耀安←→荃灣西站
配合36及49X更改路線,43X更改路線如下
往荃灣西站改經沙咀道,改停
。悅來酒店
。寶石大廈
。戴麟趾夫人診所
取消眾安街,大河道分站
往耀安改經楊屋道,改停
。楊屋道街市
。聯仁街
。仁濟醫院
取消大河道,眾安街分站
新增分段收費
。荃灣西站→三棟屋村$4.3(落車前再拍卡)

46X 顯徑←→荔景北
由美孚縮短至荔景北,減8部車
建議的好處
。解決車程過長,減少拖卡及加快回車
對現有乘客影響
。荔景山路沿線需改乘新路線246X

246X 顯徑-荔景(循環線)
路線及站位
。顯徑巴士總站
。顯田遊樂場
。顯耀邨
。隆亨邨
。新翠邨
。積運街
。海福花園
。青沙公路轉車站
。碧海藍天
。長沙灣廣場
。美孚站
。蘭秀道
。荔灣道
。九華徑
。荔灣花園
。清麗商場
。清麗苑
。瑪嘉烈醫院
。葵涌醫院
。救世軍荔景院
。荔景邨樂景樓
。荔景站
。荔景邨日景樓
。葵青劇院
。青沙公路轉車站
。大圍街市
。新翠邨
。隆亨邨
。顯耀邨
。顯徑邨顯揚樓
。顯徑巴士總站
收費
。全程$8.1
。大圍街市起往美田$5.8
班次及用車數目
每日全日10-15,用車9部
建議的好處
。荔景來往大圍更便捷
。擴展青沙網絡
。青沙直達長沙灣及美孚,毋須先繞經深水埗(286X)
對現有乘客影響
。班次較46X疏
。由於青沙尚未有前往馬鞍山/大埔/上水全日線,因此需新增269M(葵涌段)<>40X/73X/278X BBI
但隨青沙網絡發展,預期不久將來會開設前往以上區域之全日線
同時建議286X縮短至美田,加經美松苑,減1部車及加密班次

48X 灣景花園←→禾輋
配合49X不經荃灣,48X更改路線如下
來回不經大窩口及梨木樹,改停
。綠楊新邨(往禾輋方向)
。惠荃體育館(往灣景花園方向)
取消大窩口至可風中學之間分站
對現有乘客影響
。大窩口往沙田需改乘新路線48P
或先乘278X往城隧轉車站轉車,於次程回贈多付車資
(轉乘毋須繳費路線須於278X落車前再拍卡)
。沙田往大窩口需於城隧轉車站轉車
。荃灣區內流水請使用新增的36<>48X BBI(往象山$8.1,往荃灣$5.6)

48P 火炭(山尾街)-葵涌(循環線)
只於一至六繁忙時間提供服務,由40X及48X抽車行走
路線及站位
。火炭(山尾街)
。火炭村
。禾輋邨
。瀝源邨
。城隧轉車站
。惠荃體育館
。大窩口站
。打磚坪街
。石籬(大隴街)總站
。石籬邨石佳樓
。石籬天主教小學
。石排街石歡樓
。裘錦秋中學
。石蔭東邨
。北葵涌街市
。和宜合道運動場
。石圍角新村
。梨木樹邨
。可風中學
。城隧轉車站
。瀝源邨
。禾輋邨
。火炭村
。火炭(山尾街)
收費及班次
。全程$8.1
。瀝源邨起往火炭$4.5
。15/20分鐘班
建議的好處
。目前東北葵涌及火炭沒有直達路線來往城隧轉車站,為該兩地提供轉乘網絡
。預留日後延長至火炭桂地街公屋項目
。補償48X不經大窩口後之不便

49X 長青←→廣源
往廣源路線及站位
。長青
。長青邨青槐樓
。青盛苑
。長康邨康順樓
。職安健學院
。長康邨康富樓
。青衣警署
。綠悠雅苑
。青衣邨宜業樓
。楓樹窩體育館
。長安
。城隧轉車站-廣源(原線)
往長青路線及站位
。廣源-城隧轉車站(原線)
。長安
。楓樹窩體育館
。青衣邨宜業樓
。綠悠雅苑
。翠怡花園
。長青邨青梅樓
。長康邨康富樓
。長康邨康豐樓
。長康邨康祥樓
。青盛苑
。美景花園
。長青
建議的好處
。不經荃灣大幅節省車程時間
。為涌美路及青康路提供全日直接來往沙田服務
對現有乘客影響
。來往荃灣及青衣請乘搭41M/43B/243M
。青衣碼頭乘客需改於青衣警署上車/翠怡花園落車
。荃灣特快可改乘改線後的48X
。減4部車(供其他城隧路線及240X備用)
另外49P同時取消,而249X暫時保留,但縮減服務時間(頭尾班車延遲/提早半小時)

屯門線

57M 山景←→葵涌道(葵芳邨)
。只於一至五繁忙時間服務,早上(7-9)單向出葵涌,傍晚(5-7)單向返山景
。縮短至葵芳邨,不上荔景北

66M 大興←→荃灣站
。除平日繁忙時間外,繞經山景替代57M服務
。來往大窩口/葵涌/荔景請於屯公轉車站轉乘58M/59A(?)/61M/67M

歡迎討論
打開門,行出去,去遠啲!
bennyho1004 發表於 2015-11-30 09:38 | 顯示全部樓層
40X我贊成,不過可以下繁43X,40x可以彈性行源和路唔洗塞出面
早繁40X全部行源和路,43X行富豪,麗豪,等唔洗塞出面公路
同埋可以40X唔經亞公角街,43X繁時加車
荃灣段43X唔改最好!有時大河道下繁48X上唔哂43X幫手清唔少人上去轉車。
同埋馬鞍山〈--〉源和路小巴808唔夠載,
改86S全日同86K聯合班次。

48X可以延長去火炭,同埋可以唔改,始終大窩口係大站,用43X做會令到43X慢左上象山

反而可以嘗試249X全日拉埋所有青沙線重組!
現階段先嘗試全日左249X定點20分鐘一班先
總站放禾葷!
49X唔變

46X改荔景OK
246X最多係繁時開直去葵青,286X未飽和

48P OK,總站可以改去水泉奧順手幫47X幫輕下

dcyw 發表於 2015-11-30 13:40 | 顯示全部樓層
1. 因應46X的改動,需補回往返梨木樹邨與瑪嘉烈醫院這個缺口。

2. 48X改道後,原大窩口乘客往城門隧道的班次會被削減(例:日間非繁忙時間由5-6減至12),或許73X同樣有轉乘優惠會較易接受,但同樣需解決在轉車站或會出現落客時間較長的情況及現時使用現金乘48X往返大窩口的乘客可以有甚麼選擇代替。

其餘意見不大。

kmb71k 發表於 2015-11-30 17:25 | 顯示全部樓層

源禾路無86K, 得85K但又去唔到馬鞍山市中心, 86S又只走繁時
唔加轉乘或者改路就唔好貿貿然改走40X

平時就有條平線經大窩口上城隧
你就改走48X谷晒人地搭278X上城隧轉車
大窩口係48X客倉之一http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/static/image/smiley/default/sweat.gif

以上回應,是否可行?是否合適?
Snowbb 發表於 2015-11-30 17:47 | 顯示全部樓層
  •    48X   有唔少客係用黎 梨木樹  <-->  荃灣   ,   要   48X   撤出梨木樹就要搞好   36   先
 樓主| GW4866 發表於 2015-12-1 03:58 | 顯示全部樓層
dcyw 發表於 2015-11-30 13:40
1. 因應46X的改動,需補回往返梨木樹邨與瑪嘉烈醫院這個缺口。

2. 48X改道後,原大窩口乘客往城門隧道的班次會被削減(例:日間非繁忙時間由5-6減至12),或許73X同樣有轉乘優惠會較易接受,但同樣需解決在轉車站或會出現落客時間較長的情況及現時使用現金乘48X往返大窩口的乘客可以有甚麼選擇代替。

其餘意見不大。

1)呢d位又係要靠BBI解決
建議新增36M<>30/42
2)加埋73X可以諗諗,但繁時爆瀉,擔心負擔過重
轉車站落客頂多都係分零兩分鐘左右
現金轉乘方面,現時八達通流行,只提供八達通補償問題唔大
Snowbb 發表於 2015-11-30 17:47
48X   有唔少客係用黎 梨木樹  <-->  荃灣   ,   要   48X   撤出梨木樹就要搞好   36   先
呢點請放心,區內線果part會建議36還原
 樓主| GW4866 發表於 2015-12-1 04:43 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2015-11-30 17:25
源禾路無86K, 得85K但又去唔到馬鞍山市中心, 86S又只走繁時
唔加轉乘或者改路就唔好貿貿然改走40X

平時就有條平線經大窩口上城隧
你就改走48X谷晒人地搭278X上城隧轉車
大窩口係48X客倉之一

唔太熟馬鞍山路線,謝指正
40X可考慮只在繁忙時間不經源禾路

48X方面,大窩口本身仲有73X/278X,只要做好往沙田方向回贈轉乘便可
以及繁時可選擇乘搭新增的特別路線48P
bennyho1004 發表於 2015-11-30 09:38

40X我贊成,不過可以下繁43X,40x可以彈性行源和路唔洗塞出面
早繁40X全部行源和路,43X行富豪,麗豪,等唔洗塞出面公路
同埋可以40X唔經亞公角街,43X繁時加車
荃灣段43X唔改最好!有時大河道下繁48X上唔哂43X幫手清唔少人上去轉車。
同埋馬鞍山〈--〉源和路小巴808唔夠載,
改86S全日同86K聯合班次。

48X可以延長去火炭,同埋可以唔改,始終大窩口係大站,用43X做會令到43X慢左上象山

反而可以嘗試249X全日拉埋所有青沙線重組!
現階段先嘗試全日左249X定點20分鐘一班先
總站放禾葷!
49X唔變

46X改荔景OK
246X最多係繁時開直去葵青,286X未飽和

48P OK,總站可以改去水泉奧順手幫47X幫輕下

43X改路主要係補返49X飛荃灣後楊屋道真空,亦唔會令上象山慢咗(塞車就無野好講啦)
同樣荃灣城隧特快需要搵線補上,只有改48X較可行

青衣行青沙去沙田都快唔起,得少部份位置先快
係吸引既249X老早爆瀉哂唔係好似宜家得幾班爆,大部份班次仲有座剩
同時49X經荃灣慢,需要加快車程,再拉上去長青一條全日線做哂青衣好過

46X縮荔景北要開246X行荔景山路補位,而改286X避免與246X重疊,以及加快顯徑等車程
此外亦解決前往長沙灣及美孚要先經深水埗繁忙路段帶來車程耐問題

48P既服務範圍同水泉澳一個東一個西,水泉澳留返比47X自己搞掂啦
bennyho1004 發表於 2015-12-1 06:26 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2015-12-1 04:43
唔太熟馬鞍山路線,謝指正
40X可考慮只在繁忙時間不經源禾路

最大問題係得番48X一架平車係眾安街同大河道繁時一定好難上車,
43X係大路某程度上都幫48x,49x清唔少客
同埋無左49X工業區果頭無車

48P可以一入完沙市就直去沙角再上水泉澳
下繁仲可以清到昌榮路一帶上唔到47X既客

上繁唔經源和路意義不大因為出面塞

49X可以維持現況,主做荃灣特快
特快交俾249X順手開拓青沙
同埋如果下下逼哂D人上轉車站可能會太逼尢其繁時
48P最好改番兩邊總站,條線主做石籬、大窩口

S3V1742C 發表於 2015-12-1 09:46 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Snoopy@FB8617 發表於 2015-12-1 13:08 | 顯示全部樓層

大窩口而家有條48X係手
會唔會咁容易放手?

49X唔經荃灣後班次相信要減唔少
但城隧-廣源一段轉車客人數眾多
基本上難以負荷

43X經楊屋道補49X
但返沙田價錢貴左
而且楊屋道客量有係高既
如果唔加返一定數量既班次馬鞍山客又要自求多福

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過