hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 268B拉到洪福邨可唔可行?
開啟左側

[問題] 268B拉到洪福邨可唔可行?

Snoopy@FB8617 發表於 2015-12-30 22:29 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2015-12-30 21:36
其實你不如俾一個理由我點解唔入尖沙咀?
家陣佐敦日日塞車,入尖沙咀其實頂盡都只係加一架車
268B本身有 ...

其實我冇話拉落去一定唔好
我只係想講留意下會唔會對269B有太大既影響
如果能夠郁埋269B穩固返個客源既
試做冇問題

btw佐敦道係會塞車
但尖咀其實都係會塞車

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snoopy@FB8617 發表於 2015-12-30 22:31 | 顯示全部樓層
MP6513 發表於 2015-12-30 22:23
其實呢一刻268X已經做緊9分鐘一班入元朗
如果加埋尖咀客 似係拎269B資源先夠做
...

其實夜晚抽返走268B幾加車
269B去返15分鐘一班既
應該夠數加密268X

Snoopy@FB8617 發表於 2015-12-30 22:33 | 顯示全部樓層
m_rd08 發表於 2015-12-30 22:16
老實講,依家晚晚268X去到奶路臣街就要企人,旺角街市更加差不多頂閘,如果將268X拉到尖沙咀,我諗起碼要 ...

咁有客就應該要加車既
尖沙咀如果客量唔太驚人既話
奶路臣街應該都仲有得上車既
m_rd08 發表於 2015-12-30 22:42 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2015-12-30 22:33
咁有客就應該要加車既
尖沙咀如果客量唔太驚人既話
奶路臣街應該都仲有得上車既

唔加班都唔緊要架
老九仲開心添啦,位位最多收多$0.9(如果班客唔轉落地底肯上68X/69X/265B的話)
ATE31 發表於 2015-12-30 23:03 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2015-12-30 13:00
269B除左上繁有天北特車外
其實都好似冇俾過天北人選擇一唔一程過既問題

269B慢過西鐵都有客,其實係做緊一程車想有位坐既客,所以入埋天北相信會吸到一班唔想轉西鐵同唔怕兜既客番黎
hokachung 發表於 2015-12-30 23:13 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2015-12-30 21:36
其實你不如俾一個理由我點解唔入尖沙咀?
家陣佐敦日日塞車,入尖沙咀其實頂盡都只係加一架車
268B本身有 ...

行彌敦道入尖沙咀係要輪Quota嘅,
宜家268B、269B南行係無行彌敦道嘅,
即係呢兩班綫點減班、減車都釋放唔到彌敦道南行Quota出黎
如果268X要入尖沙咀,一係焗其他區填數(彌敦道南行Quota),
一係跟舊270A咁唔直行彌敦道入尖沙咀
前者要配合其他區,後者就絕對唔係加一架車搞得掂
ccchhhuuunnn 發表於 2015-12-30 23:42 | 顯示全部樓層

ATE31 發表於 2015-12-30 23:03
269B慢過西鐵都有客,其實係做緊一程車想有位坐既客,所以入埋天北相信會吸到一班唔想轉西鐵同唔怕兜既客 ...

所以天北版269B都尚算合理
但 洪福復辟版268B 同 尖咀延長版268X就真係諗得太多
西鐵唔係喺正隔離都喺附近,特登搞咁多嘢可以執多幾多客?
偷雞唔到蝕渣米,專心畀資源服務鐵路盲點區好過

castanopsis 發表於 2015-12-30 23:58 | 顯示全部樓層
hokachung 發表於 2015-12-30 23:13
行彌敦道入尖沙咀係要輪Quota嘅,
宜家268B、269B南行係無行彌敦道嘅,
即係呢兩班綫點減班、減車都釋放 ...

上面講咗,現時最浪費彌敦道quota的,是執雞1A
掟1A過尖東,往秀茂坪方向用漆咸道走
至少北行已經即時空出大量quota,仲可以幫九巴開拓多一班尖東>旺角流水客

至於南行,我樓下條98D前排至cut完一次班,特車早繁部分時段班次削半
有無人知quota去咗邊?

castanopsis 發表於 2015-12-31 00:01 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2015-12-30 23:42
所以天北版269B都尚算合理
但 洪福復辟版268B 同 尖咀延長版268X就真係諗得太多
西鐵唔係喺正隔離都喺附近 ...

復辟268B就真係無可能
但拉268X入尖咀要特登搞幾多嘢?
加架車落去,同班車長講聲,站牌貼多幾個268X貼紙,搞掂
ATE31 發表於 2015-12-31 00:10 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2015-12-30 23:58
上面講咗,現時最浪費彌敦道quota的,是執雞1A
掟1A過尖東,往秀茂坪方向用漆咸道走
至少北行已經即時空 ...

其實280x有無佔用彌敦道南行quota?如果有,不如將280x南行行番廣東道/九龍公園徑算,好過而家在柯士甸道塞住晒
以九巴既性格,日間線要用落車俾錢應該好難,搞雙向分段又會話太多客影響行車時間,所以268x拉去尖咀機會不大