hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 287X延長至水泉澳消息
開啟左側

[路線消息] 287X延長至水泉澳消息

Snowbb 發表於 2016-1-29 23:24 | 顯示全部樓層

mckhgc 發表於 2016-1-29 21:37
沙田有D地方連全日去青沙甚至全日轉乘去青沙都無既時候
沙田有D地方連全日去城隧甚至全日轉乘去城隧都無 ...

沙田有D地方連全日去大老山甚至全日轉乘去大老山都無既時候

呀「太」上皇陛下,敢問聲所謂沙田有D地方,即係邊D地方呢?九肚山?世界花園?定邊個有錢佬區?
唔好意思,就算世界花園,對外線都比新田圍多同完善。

第一個冇車去青沙既地方應該係馬鞍山
第二個就唔知道   ,   因為連火炭都有  81K  轉乘城隧路線既  BBI   ,   或者真係世界花園   
第三個冇車去大老山就應該係講緊火炭

mckhgc 發表於 2016-1-30 01:48 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2016-1-29 23:24
第一個冇車去青沙既地方應該係馬鞍山
第二個就唔知道   ,   因為連火炭都有  81K  轉乘城隧路線既  B ...

第3點冇老隧線同老隧線轉乘,大圍一帶好多都係,全沙田最方便(唔第一都三甲)既新翠都冇,但呢頭其實有冇必要?

佢提出左3點,我唔知佢講既,係咪同一地方中晒3點,係的話,真係可能得世界花園、九肚山之類有錢佬區,
雖然世界花園中晒3點,但獅隧線優勢幾乎無人能及(只差少量線飛站唔停,否則同新翠睇齊,呢個係真正獅隧頭站優勢,新田圍?得啖笑),加上個個有錢佬,分分鐘的士都嫌cheap,仲恨呢D咩......

偏偏佢口中四通八達,交通方便到好多人恨都恨唔到既新田圍,一條村已中左2.5點(城隧轉乘o個0.5點都比多佢,始終欠263,269D BBI),可見有幾咁廢話!當然講親呢問題,又梗係會拎埋秦石黎屈機。

最差配套 狗也不D
siusiupeople 發表於 2016-1-30 02:34 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
ma212223 發表於 2016-1-30 05:32 | 顯示全部樓層

siusiupeople 發表於 2016-1-30 02:34
梗係唔會實現啦30X都改唔到。

原來我咁叫人爭取就等於新田圍可以學人爭取青沙線轉乘?

既然你叫人搭81 81C慢慢由九龍塘深水埗坐到佐敦尖沙咀都無問題
咁30x由美孚開始慢慢開去旺角都唔見得好大問題

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +20 收起 理由
mckhgc + 1 + 10 英雄所見略同
ATSE40 + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

一出RDP   要去鵝頸橋?
siusiupeople 發表於 2016-1-30 10:51 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
mckhgc 發表於 2016-1-30 11:19 | 顯示全部樓層
982X 水泉澳10個客唔夠(至少而家入伙階段係)就好大需求,大到要部份班次拉線開特車
280P新田圍40個客就叫人收聲畀返個廢BBI叫皇恩浩蕩,慢慢深水步九龍塘碌出佐尖就叫應份,求返條快少少個BBI叫貪心

青山係咪走犯呀

評分

參與人數 1HugeC +3 收起 理由
rusf101001 + 3 青山出來既人講多無謂

查看全部評分

最差配套 狗也不D
RobynnNKendyFan 發表於 2016-1-30 11:20 | 顯示全部樓層

mckhgc 發表於 2016-1-29 21:10
水泉澳去博康,將有LIFT塔連行人天橋,就好遠好唔方便;靠288做BBI都唔夠,非要拉呢條o個條線上去唔得。

...

其實太和行出去都有大埔堆特快線搭 wo
反青沙撐獅隧
siusiupeople 發表於 2016-1-30 11:24 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
mckhgc 發表於 2016-1-30 11:33 | 顯示全部樓層
RobynnNKendyFan 發表於 2016-1-30 11:20
其實太和行出去都有大埔堆特快線搭 wo

對某D「人」黎講,太和行出去就好遠,新田圍行去秦石就好近架
最差配套 狗也不D
RobynnNKendyFan 發表於 2016-1-30 11:40 | 顯示全部樓層

mckhgc 發表於 2016-1-30 11:33
對某D「人」黎講,太和行出去就好遠,新田圍行去秦石就好近架

唔係平路既地方有時 horizontal distance 唔遠都唔代表好行 ga
反青沙撐獅隧