hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 287X延長至水泉澳消息
開啟左側

[路線消息] 287X延長至水泉澳消息

YY487 發表於 2016-1-26 22:24 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
THomas20010808 發表於 2016-1-26 22:28 | 顯示全部樓層
mrm23 發表於 2016-1-26 22:12
維港灣去奧運站係唔順路的...而,埋帝柏海灣站係行唔到下行隧道..

這樣我寧願選擇一,你入旺角塞車機會又會大了
Snoopy@FB8617 發表於 2016-1-26 22:50 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2016-1-26 22:24
你條太子深水埗循環線我覺得概念唔錯
亦都填到現時青沙轉車站乃至新界東路線一個比較大既空位
...

其實咁走法都有問題既
唯一有關系既路線係87B
除非外夾多十架八架車
否則此循環圈就要夾顯徑
一次過推走87B同286X

而且深水埗走仲要慢慢過燈陣先上到公路
對旺角客其實又真係冇咩吸引之處
深水埗既客亦未必會等條線
班次唔準之餘又唔係快得幾多
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
THomas20010808 發表於 2016-1-26 23:33 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2016-1-26 22:50
其實咁走法都有問題既
唯一有關系既路線係87B
除非外夾多十架八架車

根本慢過頭,不過開線先長後深好過(286C)

反而太子可由281X全日做

281M只可做南昌和奧運
Ravenclaw 發表於 2016-1-26 23:43 | 顯示全部樓層
佢出市區專登兜入去沙田圍站上其實冇錯ge,因為博泰樓外面個面積唔系好夠set排隊區,同埋佢仲要搵地方掉頭停田園閣呢...
唔好同我講287x行沙角街呀,我唔想乙明邨有人走去死等81C,而系希望盡量叫287x吸盡呢堆餅碎...

BTW,水泉澳差條東九線就好啦,幾時肯拆80x上去呀...
mckhgc 發表於 2016-1-27 00:26 | 顯示全部樓層

其實對新田圍黎講,好簡單,要求好低,唔使開咩新線,新線?全沙田都有份既野,新田圍都要有?嘩點敢呀?只要282班次還原返7/8/10分,cut 82K換班次合理既82A(威院位可282<>80K BBI解決,未必耐得過82K連等車,或維持82K兩味),增設全城隧線全青沙線 <> 81K/82A/281A/282 BBI(或47X出入秦石總站前增繞新田圍),唔好再為新田圍冇份既新線,去老笠新田圍資源,都已經皇恩浩蕩喇。

就呢度講既287X,有冇人唸加返81K/281M/282 BBI 已經夠做?佢既前身87A,係可BBI 81M/81K,「唔知點解」轉左287X後,就被老九「遺忘」左。反而因應87A冇左,要87B兜新翠紅梅谷路去補償某些行多兩步去轉車都唔得既貴客就記得、仲有87B增停世界花園,去補償得千零人(仲要居民個個非富則貴,會搭巴士既小貓幾隻都唔知有冇)既地方就樣樣做足,偏偏就係新田圍線同87A既BBI帶去287X呢樣冇做(再加埋280P/280X、86C,可見老九只視新田圍為免費提款機,老九訂位請客,全沙田(除左新田圍)食飯,新田圍出雞出鼓油再埋埋張單,這就是現實,你地仲FF開新線?)。

又係287X,呢度既主題,可見同樣沙田,同樣「豪宅地段公屋」,另一度,有lift塔唔夠,可以288 做BBI唔夠,係要拉呢條o個條線上去(即使只係幾班特車,唔係全日),連唔夠10人既都要開特車,呢度呢,就連施捨個BBI都唔得,合理?到底邊個要求帝皇式服務?

不過新田圍居民都係抵死,個妹妹仔政綱一針見血講晒新田圍交通有幾差,會爭取咩改善,爭取埋加lift塔(做到的話,其實BBI都唔需要),唔揀,係要揀返件剩係識爭取擴大巴士站上蓋、將282站位踢前又踢後既「實幹」區議員 ,條路自己揀,折墮唔好喊。

最差配套 狗也不D
happykeroro 發表於 2016-1-27 02:33 | 顯示全部樓層

講鬼咩....
而家新田圍D交通搞成咁
基本上返工放工果批人全部都係行落去秦石搭車
281M 82K 87B係唔係度都唔大分別

淨返條282係度都夠用

kay 發表於 2016-1-27 07:39 | 顯示全部樓層
mckhgc 發表於 2016-1-27 00:26
其實對新田圍黎講,好簡單,要求好低,唔使開咩新線,新線?全沙田都有份既野,新田圍都要有?嘩點敢呀?只 ...

其實你都知呢處有部份人係見新田圍即反,有理無理踩多腳啦

好似BBI,唔係要加多部車兜上去

加個282<>280X,明明係德政,呢度都具然有人反對
(包括本版最出名既小小人)

送你七、八隻字

自己社區自己救
自己社區自己規劃

上italk唔會救到自己社區

好似青沙線,好神奇地得新田圍無

呢度實有版友話,落大圍轉車咪得
咁,點解水泉澳又可以唔駛落大圍轉車,而有青沙線係屋企樓下?

雙重標準算唔算行政失當?留返比你自己思考

世界很簡單 人類很複雜
happykeroro 發表於 2016-1-27 16:00 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-1-27 07:39
其實你都知呢處有部份人係見新田圍即反,有理無理踩多腳啦

好似BBI,唔係要加多部車兜上去

我都曾經同議員, 運輸署, 九巴反映過問題
得到既回覆係九巴完全無理會過

咁即係直接放棄這個地區
有咩可以做到?

Snowbb 發表於 2016-1-27 20:38 | 顯示全部樓層

mckhgc 發表於 2016-1-27 00:26
其實對新田圍黎講,好簡單,要求好低,唔使開咩新線,新線?全沙田都有份既野,新田圍都要有?嘩點敢呀?只 ...

只要282班次還原返7/8/10分,cut 82K換班次合理既82A(威院位可282<>80K BBI解決,未必耐得過82K連等車,或維持82K兩味),增設全城隧線全青沙線 <> 81K/82A/281A/282 BBI(或47X出入秦石總站前增繞新田圍),唔好再為新田圍冇份既新線,去老笠新田圍資源,都已經皇恩浩蕩喇。

其實  82K  非繁忙時間就係做緊  新田圍  <>  醫院  一程過的社會責任線   ,   否則學你咁樣整  282  <>  80K  轉乘已經可以處理   ;
水泉澳邨得一條  288  全日線加一些小巴線和巴士特班   ,   整多條  287X  上去有咩問題   ?