hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [悲哀]Alexander Dennis將被中資收購,就快香港一街大陸 ...
開啟左側

[報刊新聞] [悲哀]Alexander Dennis將被中資收購,就快香港一街大陸巴士

JCSCANIA 發表於 2016-1-25 17:05 | 顯示全部樓層

仲有青年同MAN合資, 海格同SCANIA喎!算唔算呢?

巴膠反唔反對中歐合資呢?
AVD1 發表於 2016-1-25 17:39 | 顯示全部樓層
老實講,而家車廠被收購就唔係咩出奇事,
如果 Yutong 係要收購 ADL,如果佢保留返 ADL 所有野我覺得都係冇咩問題,
即係好似 Land Rover 同埋 Jaguar 而家個母公司其實係印度 Tata Motor,就算講近期小小大陸 Lenovo 都食左 Motorola 都繼續保留 Moto 個品牌。
但係如果佢買左返黎之後將 ADL 所有野拆到散哂搬去宇通的話,咁成件事就當然唔同哂。

咁我又相信大陸公司唔係白痴 o既,
最小佢地都知道一樣野係佢地自己個名係唔夠人地外國公司品牌咁響,
拎咁大舊錢買起人地間公司之後,冇理由將最值錢 o既唔要 o既,到最後都係各有各做而已。

LJ7006 = MF5119 = AVD1
bjbus 發表於 2016-1-25 17:51 | 顯示全部樓層
我認為以後大陸會有好多ADL雙層巴士通街走,
鄭州及北上廣見到E500不是夢。

BTW,我一直期待大客量的3AD賣返大陸的夢想可能會落空
簽名被屏蔽
Mandurah__Line 發表於 2016-1-25 20:46 | 顯示全部樓層

我只會諗ADL會有咩過人野可以會令宇通繼續keep著呢個牌子
唔係既話好老實講可以留名睇ADL變成第二個LDV/MG Rover
I have a cyka. I have a blyat. Uh!...
GW5498 發表於 2016-1-25 21:34 | 顯示全部樓層
話無政治因素, 根本無人會信

自己無本事整得到嘅嘢, 就企圖用錢買起人哋, 然後對外就話係自家製造
喺佢哋眼中, 無嘢唔可以用錢解決

買起ADL明顯就係針對香港呢個以雙層車主導嘅市場,
到其時又可以話, 全港超過八成雙層係"中國製", 英國做到嘅嘢, 佢哋都做得到

諷刺嘅係, 佢哋中共批評英國治港點廢, 到頭嚟咪又係靠人哋嚟幫自己達到某啲政治目的
而且佢哋只係後人乘涼, 鬼會深究佢哋點樣成功啫, 達標咪得囉

kay 發表於 2016-1-25 21:51 | 顯示全部樓層
外國野值錢係事實

李嘉誠夠係歐洲不停買野

不過宇通比亞迪買得成
兩間公司前景話唔埋睇高一線就真既

內地長遠都想大玩新能源車

世界很簡單 人類很複雜
dogdog002 發表於 2016-1-25 23:57 | 顯示全部樓層

GW5498 發表於 2016-1-25 21:34
話無政治因素, 根本無人會信

自己無本事整得到嘅嘢, 就企圖用錢買起人哋, 然後對外就話係自家製造

其實香港只係一個被大陸搵笨既地方

今日港鐵,聽日就到巴士

JCSCANIA 發表於 2016-1-26 00:05 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2016-1-25 17:39
老實講,而家車廠被收購就唔係咩出奇事,
如果 Yutong 係要收購 ADL,如果佢保留返 ADL 所有野我覺得都係冇 ...

聯想收購IBM呀!
NWFB2075 發表於 2016-1-26 02:28 | 顯示全部樓層
bjbus 發表於 2016-1-25 17:51
我認為以後大陸會有好多ADL雙層巴士通街走,
鄭州及北上廣見到E500不是夢。

依家啲中國自主研發雙層巴士架架都唔見得人
bjbus 發表於 2016-1-26 10:04 | 顯示全部樓層

NWFB2075 發表於 2016-1-26 02:28
依家啲中國自主研發雙層巴士架架都唔見得人

北京雙層青年幾好坐
簽名被屏蔽