hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2016-2017年度葵青區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2016-2017年度葵青區巴士路線計劃

HN745 發表於 2016-2-28 02:54 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2016-2-28 02:51
九龍去九龍冇理由再搵荃葵青線搞, 應該諗吓西九至東九既一堆線重組

真係要重組既話,
我諗會同荃葵東九一樣會好難搞
kmb兄 發表於 2016-2-28 02:58 | 顯示全部樓層
HN745 發表於 2016-2-28 02:43
你都幾好笑
明明41唔掂都仲要撐佢..

當6C,6F,8,17,18,45減班,
41水平自然會提升,

不過上述減到班先算啦,
過到區會都唔易,
41取消更多難上加難

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
marcolam205 + 1 拉低精英嘅水平去襯托垃圾

查看全部評分

kingprowm 發表於 2016-2-28 03:02 | 顯示全部樓層
HN745 發表於 2016-2-28 02:41
係直情唔應該搵荃葵做
只係當初40要同2A+6D做返轉乘去補償返個真空位
作為經常搭40既乘客 我都好想40飛走 ...

所以 40 應該諗其他方法係不影響其他線既乘客利益大前提下可以點改, 我個人覺得最好擴大荃灣服務範圍, 然後新界只做荃灣, 之後不經大窩口至葵芳一段直出美孚, 應可增強 40 對荃灣既吸引力
HN745 發表於 2016-2-28 03:06 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2016-2-28 03:02
所以 40 應該諗其他方法係不影響其他線既乘客利益大前提下可以點改, 我個人覺得最好擴大荃灣服務範圍,  ...

如果係咁
倒不如試下930X式走法
不但做埋橫龍街工業區戈頭
我諗到應可以吸到海濱一帶住宅既人
之後直去美孚(其實同之前版友D意見差唔多一樣....

但係咁做 葵俊苑會冇左直車入東九..而且冇埋大河道+眾安街個大客倉
話說其實真係改到
用唔用到大河道天橋下面個U-turn返楊屋道
條290行山都唔入九龍灣觀塘架啦

kmb71k 發表於 2016-2-28 06:30 | 顯示全部樓層
kmb兄 發表於 2016-2-28 02:58
當6C,6F,8,17,18,45減班,
41水平自然會提升,

好笑, 諗野倒轉諗
當6C,6F,8,17,18,45減班
41根本都唔會有好日子過囉
死得仲快添呀

以上回應,是否可行?是否合適?
kmb兄 發表於 2016-2-28 06:35 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2016-2-28 06:30
好笑, 諗野倒轉諗
當6C,6F,8,17,18,45減班
41根本都唔會有好日子過囉

6C,6F,8,17,18,45減班,
真係咁好笑咩?

Haydn 發表於 2016-2-28 07:23 | 顯示全部樓層

kmb兄 發表於 2016-2-28 02:40
部分巴迷就係衰在唔肯承認挫敗,
明明40唔掂都仲要撐佢..
仲要將個獲比42C..

郁42C係一個概念方案,拆40又係另一個方案
但係我同其他版友都講過N咁多次,你咁拆一定唔work
Haydn 發表於 2016-2-28 07:28 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2016-2-28 03:02
所以 40 應該諗其他方法係不影響其他線既乘客利益大前提下可以點改, 我個人覺得最好擴大荃灣服務範圍,  ...

呢個可以係另一個可行方案,咁樣可以連38 42C都唔駛郁,如果40行沙咀道/楊屋道既話至少唔會同290/A直接競爭
但係有個用車問題

當其他線都唔郁,純粹減車減班既時候,38 42C沿線乘客會反對,而且我相信40得11-12架車會好難做得密,40P都未必夠車全日

相信只要解決呢個問題,師兄既方案或者比小弟既方案更好
kmb兄 發表於 2016-2-28 07:39 | 顯示全部樓層
Haydn 發表於 2016-2-28 07:23
郁42C係一個概念方案,拆40又係另一個方案
但係我同其他版友都講過N咁多次,你咁拆一定唔work
...

總之東九至荃葵, 無人想兜美孚,
因為40兜美孚, 而其他無兜, 所以一定要搵40開刀,
開刀唔係壞事, 果10幾架車只係去左其他線,
將40P全日化及開多條新全日新線40B, 做埋荔景(經九華徑,美孚,長荔街)至東九,
美孚呢隻獲, 由新嚟新豬肉既荔景骾, 荔景一定願意骾,
而美孚,長沙灣仍然有全日快車40B去東九

Haydn 發表於 2016-2-28 07:45 | 顯示全部樓層

HN745 發表於 2016-2-28 02:54
真係要重組既話,
我諗會同荃葵東九一樣會好難搞

如果唔用38/40/42C,咁整條觀塘-深水埗(循環線),深水埗跟72入(經大埔道,首站營盤街)美孚跟40走(尾站饒宗頤文化館),即係類似286X係深水埗既玩法
但係去程對美孚黎講其實都幾慢,回程對深水埗又慢,客又未必多,有d兩面唔討好既感覺,所以定線上我諗用番38/40/42C可能會較好