hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2016-2017年度北區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2016-2017年度北區巴士路線計劃

s3bl469@73a 發表於 2016-2-15 18:24 | 顯示全部樓層

KC3555 發表於 2016-2-15 16:50
絕不同意,除非你真係有數據證明有直接關係,坐得多嘅人根本知道要坐火車仲係咁爆,巴士乘客免咗好多轉車 ...

我覺得對於佢嘅講法是非常有保留,小弟自全日以來坐978都有數次,除了繁忙時間之外,非繁忙時間客量都是一般,無可厚非客量明顯比全日初期已經進步很多,為什麼有呢個情況?相信係北區人口急速增長有好大直接有關,並非正如東鐵線頻密故障有關。

另一方面,東鐵線客量飽和呢個情況並非今時今日嘅事,而是九十年代未已經存在,但是政府宮隙作風以往大大阻礙到北區巴士服務發展,最近有很多人認為政府是否過於依賴鐵路?以北區為例,本身除了鐵路之外,巴士路線可以寥寥可數,但是誓要重組?主因是人口問題有關,如果人口急速增長,而交通配套仍然缺乏,不但影響到就業人士通勤,更而影響到居民生活,以往巴士配套是否足夠呢,相信大家有目共睹。

KC3555 發表於 2016-2-15 19:49 | 顯示全部樓層
我自己只有以下數項建議:
反對A43及A43P定大欖隧道站。
建議A43P全日改經天平及翠麗往上水站增加客流。
建議新設278A改由彩園開往葵芳站,簡化華明圈只經百和路。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
ryandroid 發表於 2016-2-15 19:54 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2016-2-15 06:50
點解我舉73/73A做例子
你自己末段幫我解釋左啦

其我冇講過要返73/73A/70X舊走線 WOR
華明圈定兜兩次迴旋處
一定要二揀一就只能焗住兜兩次迴旋處
但我係講跟673走線
唔兜華明圈
唔兜兩次雞嶺迴旋處
更唔使兜兩次上水警署/祥華/粉嶺樓迴旋處
明未?
所以根本唔知你拉73/73A嚟講做乜
ryandroid 發表於 2016-2-15 20:02 | 顯示全部樓層

carly2 發表於 2016-2-15 11:38
分火車軌兩邊的話

北線由聯和墟落上水火車站出公路呢條走線都係好建議
只係粉嶺中心/名都/祥華肯唔肯過去百和路/牽晴間搭南線
我個人始終認為有得避雞嶺迴旋處都係最好避

但如果以改動嘅影響性最低嚟講
聯和墟落上水火車站出公路呢條走線值得研究同推動
至於塘坑直出公路吸唔吸引
或者等睇下673全日之後反應如何了
kmb兄 發表於 2016-2-15 20:02 | 顯示全部樓層
KC3555 發表於 2016-2-15 19:49
我自己只有以下數項建議:
反對A43及A43P定大欖隧道站。
建議A43P全日改經天平及翠麗往上水站增加客流。

A43及A43P點都係行大欖隧道,
仲有咩路可以行?
278A改由彩園開往葵芳站,
係咪又係青沙上腦改法?
ryandroid 發表於 2016-2-15 20:51 | 顯示全部樓層
GM 發表於 2016-2-15 14:39
Q:上水/天平人埋怨點解來回要兜雞嶺迴旋處兩次
A:清河一樣係上水人
   清河圈細過上水北個大圈

其實上水/粉嶺唔係好大
依家呢個年代資訊流通好多
仲要用地名去區分巴士線其實係無視北區地理問題

天水圍巴士以天東/天西或者天南/天北去分
屯門巴士以東北/西北/西南/東南咁一邨一線
係因為以道路網設計去規劃路線

上水/粉嶺唔似其他區有完善獨立支路出快速公路去東南西北
北區三個快速公路出入口有兩個係迴旋處
另一個塘坑支路只係單方向出入新東而不能去新西
而呢三個出入口同時承擔區內南北來往嘅要道
本身就唔應該將所有巴士都塞入去迴旋處去惡化擠塞問題
仲要係一程塞兩次

元朗/ 大埔都有經迴旋處出入快速公路
但唔係位於市中心
主要車流都係集中同一方向
所以擠塞情況冇北區咁大

而北區兩個迴旋處係四個出入口都係多車
呢啲其實做立體交道會好好多
但地理環境好大局限
先搞到北區迴旋處喺非繁都唔係好暢順
尤其因為塘坑支路唔去新界西
搞到華明圈/粉嶺市/聯和墟/清河/上水市/天平去新界西都會塞過嚟雞嶺迴旋處
依家去新界東都塞埋入嚟就真係攬炒

如果係上水市中心直出公路去新東
只係經迴旋處外圈支路左轉唔入內圈其實都還可以接受

但277E要經迴旋處內圈一次過對面入清河
清河出返嚟又要經迴旋處內圈過到第三個路口先駛入支路出高速公路
係對迴旋處構成好大負荷
盲目塞巴士兜雞嶺迴旋處係令北區路面交通問題更為惡化

完全諗唔到點解要因為277E係代表上水
就要無視道路設計問題而夾硬滿足所謂地名區分嘅方便
犧牲乘車體驗呢個最影響巴士客量嘅因素

KC3555 發表於 2016-2-15 21:49 | 顯示全部樓層

kmb兄 發表於 2016-2-15 20:02
A43及A43P點都係行大欖隧道,
仲有咩路可以行?
278A改由彩園開往葵芳站,

1. 我係話停大欖隧道,打錯字
2. 繼續行城隧,俾返一兩班車北區人去大連排返工。
七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
腦夫子 發表於 2016-2-15 22:11 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2016-2-15 13:26
你個建議最奇怪係九巴都無提要行大窩西,你已經主動surrender 甘做
673出現就係要將北區客從373分割,而6 ...

我唔係surrender, 我只係建議九巴其中一個取消373的可行方案,
與其浪費幾部巴士開條繁忙時間窗口位都坐唔滿的373, 倒不如以包容的方法將673行埋大窩西 (樓上已經有版友唔睇好673既客量, 咁唔差在行埋大窩西)
但有版友堅持佢認為絕對的意見, 我便提出"surrender"的方案。
腦夫子 發表於 2016-2-15 22:25 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2016-2-15 20:51
其實上水/粉嶺唔係好大
依家呢個年代資訊流通好多
仲要用地名去區分巴士線其實係無視北區地理問題

可能果位版友鼓吹本土+地方主義, 支持1區1線
但佢嘅理據都前後矛盾,
1. 多數的上中客要陪少數的清河客兜圈
2. 少數的粉中/聯和墟客陪多數的華明圈客兜圈
3. 叫佢認為少數的嘉福客(好似係)轉車
腦夫子 發表於 2016-2-15 22:43 | 顯示全部樓層

GM 發表於 2016-2-15 14:39
Q:上水/天平人埋怨點解來回要兜雞嶺迴旋處兩次
A:清河一樣係上水人
   清河圈細過上水北個大圈

[版友上身] 修正你所指的塘坑特, 那應是聯和墟開出不經華明圈特別班, 逢一至六7-8am 每7-8分鐘開出一班, 並非10分鐘, 同時華明總站會開出短途班次, 編號仍為277x [/版友上身]

既然早晚277X都已經班班爆, 為何你還有計劃延長到粉嶺北及皇后山, 有沒有唸過總站開要幾耐先上到公路?