hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 東區巴士路線大重組===過海線篇
開啟左側

東區巴士路線大重組===過海線篇

樓主| Busmtr 發表於 2016-3-22 18:27 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2016-3-21 20:33
咁又點?
改經鰂魚涌就可以改善客量?

其實有好多居民都好需要往來尖沙咀尖東佐敦, 呢個龐大的潛在需求甚至可以與往來西九龍嘅乘客比較。
如果砲台山去尖沙咀一定mtr快d(a lot ) 但係以我條110由Quarry bay前往尖沙咀只係需要大約20分鐘, 並且可以深入尖沙咀心臟地帶, 價錢又比港鐵11.6平, 我相信絕對可以彌補110班次較為疏落既缺點。
其次110都可以成為西九龍快線,至係需要係紅隧轉一轉車,試諗下紅隧而家有10 2 10 4 11 2 1 117 118車海, 基本上完全唔洗等車可以直接上車,唔鍾意轉車嘅乘客都可以繼續搭102(A)
題外話:  其實我見好多人寫過海路線建議只係著重於港島居民的利益,而忽略九龍居民利益,所以我提出把117線改為九龍特快過海穿梭線, 跑馬地開,經銅鑼灣,紅收費廣場之後用西九龍走廊直達美孚,行長沙灣道直到深水埗出西九龍走廊直到紅隧,紅隧提供免費轉乘優惠俾乘客轉乘其他巴士路線去港島各區,唔單止可以改善彌敦道塞車問題,仲可以令九龍居民享受特快過海服務紅磡往美孚:12分鐘; 深水埗往紅磡15分鐘,特別係前往銅鑼灣的乘客。
brianso198 發表於 2016-3-22 18:41 | 顯示全部樓層
Busmtr 發表於 2016-3-22 18:27
其實有好多居民都好需要往來尖沙咀尖東佐敦, 呢個龐大的潛在需求甚至可以與往來西九龍嘅乘客比較。
如果 ...

太古城唔塞車一樣廿分過海
耀東唔塞車廿五分過海

102A用幾多時間先過到海?

再講鰂魚涌落旺角特快不重要?
論潛在客源旺角大過尖沙咀好多喎。

而家我只係睇到耀東太古城對110需要好大,
而事實上係2013年12月28號前用呢個方案做無問題,
而家就好有問題。

因為你無處理到110沿線去紅隧一定慢左的問題。
再講呢條102A比102快極都係10分鐘以內,
那對整體局面有否好處?

再講鰂魚涌要求102P全日再加110免費轉乘係咪真係咁困難呢?
起碼咁做件事合理好多,
而家110想做返鰂魚涌難度根本非常之大...

我認當年抽走左成條110係有問題,
但事實係耀東太古城唔係支持唔到條線喎…

唔好同我講QB去尖沙咀潛力好大,
路經QB (講緊服務居民果堆)好多線都係要靠其他地區先至叫做做得住...

我唔覺得110會避免到呢個問題...

仲有一點,
現時耀東邨、太古城一樣畀緊$9.3過尖沙咀...

castanopsis 發表於 2016-3-22 23:56 | 顯示全部樓層
Busmtr 發表於 2016-3-22 18:27
如果 ...

首先
我覺得你個建議,其實並非如上面幾位版友講到咁一無是處
用區間車去處理杏花村、歌頓道有其可取之處

不過概念上雖然講的通,細節就要真係要重作

第一,紅隧線最唔需要做既,其實係尖沙咀/尖東
本身紅隧線兜落尖沙咀非常唔順路,每每搭船轉722/780等都會快過紅隧車
而尖沙咀(尤其尖東)行去紅隧口搭車只是幾步之遙
要記住,110尖沙咀去紅隧口既一段車路,人行速度快過車行,根本無人會內街上車
就算你group埋柏景灣,都唔見得對成件事有幾大幫助
至於佐敦,一般紅隧車停女拔個站,佐敦絕對在可步行距離之內,我唔覺得有人會特登等疏車110

另外,作為將軍澳人,690/694一事上我真係要出句聲
690點都叫做康翠唯一一條過海線
在北角一段無補償之下,我唔覺得有條件玩特快
最逼切要做既,其實係理順寶林走線(用E22A式走線行寶林)

至於694
好多人都唔知,其實條線早繁單靠將軍澳已經接近坐滿,藍田不時頂爆雙層,真係唔減得
而近期下午三四點偶爾會出現單層,我見入將隧仍然見有人企,計埋藍田應該都頂咗閘,真係唔好亂來
講真,條線個速度同方便程度絕對勝過港鐵,過去幾年條線日載客量亦升咗超過1000人
只要跟798入返寶林市中心,再俾少少心機做,其實真係有機會做得起

樓主| Busmtr 發表於 2016-3-23 00:04 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2016-3-22 18:41
耀東唔塞車廿五分過海

其實我就係唔想102a令到耀東邨同埋太古城的乘客要陪兜銅鑼灣( 一塞車真係唔野少), 順便北角同砲台山既乘客可以快小小過海( 無諗過佢地會等102 a唔等102,最少我唔會先, 我會見車即上。)
 樓主| Busmtr 發表於 2016-3-23 00:20 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2016-3-22 23:56
首先
我覺得你個建議,其實並非如上面幾位版友講到咁一無是處
用區間車去處理杏花村、歌頓道有其可取之處 ...

首先,多謝師兄賞識,好感動xd。第二,期實尖東都有好多人上車或落車 (特別係科學館站),110線由鰂魚湧去尖東至係需要大約二十五分鐘,足以同港鐵匹敵, 而且可以俾你貼更加深入尖沙咀的心臟地帶, 價錢都比較平, 相信可以吸引一定數量的港鐵客。
第三 坦白講將軍澳的道路我真係唔算熟我唔敢輕舉妄動, 不過我有補償bbi架,601可互轉690 (視乎起點同終點),690價錢平左路線快左, 寶達秀茂坪幼幼全日往返銅鑼灣灣仔金鐘中環特快服務 我相信客量最少增加20%( 生意係點係另外一回事)
第四,我認同將軍澳早繁694係有需要, 的確有唔少學生搭6 9 4返學。

brianso198 發表於 2016-3-23 00:23 | 顯示全部樓層
Busmtr 發表於 2016-3-23 00:20
首先,多謝師兄賞識,好感動xd。第二,期實尖東都有好多人上車或落車 (特別係科學館站),110線由鰂魚 ...

事實證明,尖東行去紅隧係可接受距離。想知行過去係咪難事?

brianso198 發表於 2016-3-23 00:36 | 顯示全部樓層

Busmtr 發表於 2016-3-23 00:04
其實我就係唔想102a令到耀東邨同埋太古城的乘客要陪兜銅鑼灣( 一塞車真係唔野少), 順便北角同砲台山既乘 ...

清風街直衝去紅隧過海以現時道路情況根本快唔起,上橋一樣要同堆車打大交仲要唔見得有效率。

成個建議最大問題並不在如何處理杏花邨不是如何處理歌頓道問題而係無視沿線潛在客源,
102/102A咁樣重疊可以幫到成組線搵到幾多客?

而家110港島定位不變但九龍方向改做佐敦旺角值搏率隨時仲高過做佐敦尖沙咀。

你拎條線做旺柏想有線落鰂魚涌無所謂,
但咁樣行唔少時間九龍段半粒鐘過唔到海根本不可取。

咁點解唔做914A之類?
起碼佢咁行比起110再大幅度修改定位值搏率高好多。

castanopsis 發表於 2016-3-23 00:50 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2016-3-22 18:41
耀東唔塞車廿五分過海

甚少為東區交通問題發表意見
我個人會將個問題定性為一個非常複雜既資源錯配

當年102做112銅鑼灣客,118又做102堆北角客,110夾喺中間唔湯唔水
畸形既資源分配之下,柴小居民不滿我覺得好正常
問題係,柴小一旦要飛北角,就推跌咗成個骨牌

118做柴小特快,歌頓道真空
如果102做歌頓道特快,就變相銅鑼灣維園真空
而若搵112去補銅鑼灣/維園特快,又輪到怡和街真空

結果巴士公司為咗停止個骨牌無止境咁跌落去,就求其搵咗110塞落歌頓道
講真,成個資源錯配既問題從來無解決過
112對銅鑼灣依然係慢,102仍然做緊銅鑼灣客,筲箕灣客仍舊係碌到北角都未上公路
只係兜北角既,由柴小變咗太古城耀東

其實如果撇除九龍總站問題/時段問題
我有一個奇想,唔知行唔行得通?

118:
跟樓主咁設區間車經杏花村,但全面取消118P

102X:
筲箕灣開大致跟720去太古城上東廊

102A:
耀東開跟722上東廊,若唔夠客,糖水道上落橋

102:
縮短至北角112個總站
往北角方向改停歌頓道,右轉電器道,再左轉永興街出返英皇道

112:
變循環,告士打道天橋直飛到落摩頓臺回頭,停維園對面8X個站之後入返怡和街,再依原線鵝頸橋走
主要係解決112浪費大量時間塞落鵝頸橋/天樂里既問題

110:
取消

成個plan個概念係加快112去維園/sogo個車程,解決112南行少客過北行既問題,同時補位比102飛走維園
而102個走線係盡量兼顧歌頓道同英皇道兩邊,理應做到原118/110離英皇道最遠既客源
如此,102A/102X就可以安心飛走砲台山一段,按客量拆線做鰂魚涌、康山、太古城、耀東、西灣河筲箕灣

你可能會話112做循環會導致班次不穩
我就覺得咁樣反而可以飛走幾個塞車黑點(鵝頸橋落橋位、天樂里、英皇道、前半段高士威道)
班次未必會有點惡化
唯一係做循環就做唔到南洋酒店個站
不過紅隧其實仲有101/111/116做,112南行彌敦道本身唔係多客
以紅隧線班次密度,BBI都應該過到骨
(而講真112鵝頸橋行過去你話好遠又唔係,只係車程慢咗咁解)

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
Busmtr + 5 英雄所見略同

查看全部評分

castanopsis 發表於 2016-3-23 00:56 | 顯示全部樓層
Busmtr 發表於 2016-3-23 00:20
首先,多謝師兄賞識,好感動xd。第二,期實尖東都有好多人上車或落車 (特別係科學館站),110線由鰂魚 ...

關於110,我一開始都有同樣既念頭
不過我有一排要成日返尖東,去紅隧口條天橋行過幾次之後,我就發現尖沙咀擺紅隧線真係不智
只要你條線港島飛得夠快,擺旺角都無問題,我一樣會行過去搭

至於690<>601 BBI
我絕對唔覺得有吸引力
你要做秀茂坪——中環,應該趁安達臣發展再重新重組過,唔係一個BBI就處理得到
而690飛東廊早繁其實快唔到幾多,提速只限非繁
試,唔係唔得,但好明顯理順將軍澳走線更加逼切

最後694,我見學生係有
但實際上真係搭過海既係通勤客,唔係學生
主要都係覺得條線有發展空間,唔需要咁快判死刑(雖然佢部分時段個客量真係仲差過當年692)
brianso198 發表於 2016-3-23 01:02 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2016-3-23 00:50
甚少為東區交通問題發表意見
我個人會將個問題定性為一個非常複雜既資源錯配

簡單回應,
糖水道上有用落無用…

但始終鰂魚涌係同筲箕灣一齊做先推得到一個合理水平班次…

另外耀東已經唔夠位再擺巴士無得避免一定要做筲箕灣…

110某程度上適度加大服務範圍已經好足夠…
但所謂加大服務前提一定要甩尖東…