hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 東區巴士路線大重組===過海線篇
開啟左側

東區巴士路線大重組===過海線篇

樓主| Busmtr 發表於 2016-3-23 21:31 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2016-3-23 00:56
關於110,我一開始都有同樣既念頭
不過我有一排要成日返尖東,去紅隧口條天橋行過幾次之後,我就發現尖沙 ...

多謝你的意見,稍後會修改
castanopsis 發表於 2016-3-23 21:47 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2016-3-23 21:14
102係銅鑼灣維園同炮台山北角一帶做大個餅,
110早繁係靠歌頓道一站客做大...

留意我個方案入面
102會經歌頓道屈返出英皇道,所以兩邊都會做到
如果102開5分鐘一班,唔做維園客、唔做鰂魚涌客,都仍然清唔到條龍
仲可以將原有110堆特班過落102度,至於九巴做定城巴做可以再商榷

至於尖沙咀,如果去唔到旺角可以咁改
但我暫時唔見有任何一條路線可以只靠尖西做得起
回程更加有小輪>722/720競爭
castanopsis 發表於 2016-3-23 21:47 | 顯示全部樓層

(重覆,請刪)
brianso198 發表於 2016-3-23 21:51 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2016-3-23 21:47
留意我個方案入面
102會經歌頓道屈返出英皇道,所以兩邊都會做到
如果102開5分鐘一班,唔做維園客、唔做 ...

係沙中線通車前銅鑼灣維園係一定要理,

同埋歌頓道過左繁忙時段之後其實做銅鑼灣維園好做好多...
而巴士公司利益大前提下好難要巴士公司放棄佢...

某程度上如果102P做唔大個餅的話要再重組難度係好大...

castanopsis 發表於 2016-3-23 22:14 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2016-3-23 21:51
係沙中線通車前銅鑼灣維園係一定要理,

同埋歌頓道過左繁忙時段之後其實做銅鑼灣維園好做好多...

望清楚我個方案
112轉循環之後,維園對面馬路已經有站,我無ignore維園班客

而要知道102維園班客,其實唔少係嫌112太慢先搭102,落車之後會過馬路入銅鑼灣
112轉循環之後由告士打道天橋插入銅鑼灣,會快過塞落鵝頸橋天樂里一截
班客亦無需再喺維園落,可以直接怡和街落

S3BL100 發表於 2016-3-23 22:16 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2016-3-23 20:45
102一樣可以開紅隧特車清客
而少咗鰂魚涌打後既客,102應該會夠位載晒班人
我覺得唔係大問題
至於時段問題,我一直都迴避緊(你見我上面特登寫「撇除時段問題」)

所有唔考慮時段問題的過海線重組建議,都會失敗收場

另外你的建議定線上亦不可能,東行停完告士打道維園個站就一定係左轉高士威道,無得上橋摩頓台調頭,所以你條 112 就算只考慮定線都係唔 work 的

好難話九巴用 110 黃金時段去換另一條線黃金時段,因為仲要就另一條線的服務時間、行車時間、頭班車幾點開,
所以 102 系南行一定都會係城巴食正…

而家的時段分配根本係用 N 年前行車時間作標準,今時今日當然唔夠行。
我覺得要兩巴重組的誘因,除左係提速搵新客外,就係在時段不變的前提下
減行車時間,減少浪費資源,浪費時間唔係做生意而係私牌/擺食飯

因此我認為唯一的可能性,係 112 自行分拆,正線縮天后,112X 歌頓道去北角百福道;102 正線縮北角/鰂魚涌,102X 東行跟 102P,西行鰂魚涌定北角走可以再傾

110 就算要搞,都唔會係拉埋 102/112 去搞

呢個前提下,快線 102X/112X 非繁都會係 15 分鐘一班,而且 112X 可能要遷就 110 而朝早九點前不設南行服務,全部做返 112 去天后算。
嫌疏?再用同一招拆埋 106 116,不過南北行定線少少唔對稱,
俾鰂魚涌乘客可以在紅隧叫 102X 106X 兩飛、炮台山北角可以紅隧叫 112X 116X 兩飛囉

至於上面版友話 102 改快得果少少,維園道出,我只能話,no way,
快得果少少,就算頭站班客慢碌,又無助巴士公司改善過鐘問題,已經唔駛諗

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +10 收起 理由
Busmtr + 10 精闢見解
brianso198 + 1 英雄所見略同

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/
brianso198 發表於 2016-3-23 22:19 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2016-3-23 22:14
望清楚我個方案
112轉循環之後,維園對面馬路已經有站,我無ignore維園班客

問題係而家朝早112實際係開緊10分班,
要一條10分班既路線處理咁龐大既客源?
出事的...

樓主| Busmtr 發表於 2016-3-23 22:26 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2016-3-23 22:16

另外你的建議定線上亦不可能,東行停完告士打道維園 ...

其實112同117合拼有冇可能? 見到唔少版友都屬意將112縮短去到天后,打後就拆線解決。

brianso198 發表於 2016-3-23 22:28 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2016-3-23 22:16

另外你的建議定線上亦不可能,東行停完告士打道維園 ...

其實快線以現時車數繁忙時間都係15分鐘一部, (雖然已經密過早繁110)
所以一定要做大102P令102整體車數再增加,
到時先係提出拆線時候...

因為到時102/102P之間會有個相對合理班次減低影響...

S3BL100 發表於 2016-3-23 22:32 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2016-3-23 19:38
其實點做都有隱憂,
110朝早其實係得八部車行一轉...
(星期六得七部)

110 呢,如果想擴大九龍服務範圍,又假設北角肯放行條線唔經的話,我會咁改:

下午兩點前:
北行 110X 耀東往尖東麼地道,不經北角,其餘定線一樣
南行 110 尖東麼地道往耀東,漆咸道南直上公主道上何文田商場,跟 109 落紅隧,再跟 110 現時定線往耀東,早繁就一定要加班,等九巴自己拆掂佢

下午兩點後:
北行 110 耀東往尖東麼地道,經北角,然後跟 109 到何文田商場對面,再經培正道、窩打老道、衞理道、加士居道返回原線
南行 110X 尖東麼地道往耀東,尖東直入紅隧,東廊直飛太古城

改去旺角唔係唔得,但要考慮埋 quota 同時段問題,總站稍為擺得唔好就要改時段

(其實上面個建議一轉行車時間都可能多過而家少少,但而家 110 一轉 150 分都仲叫做鬆動,我先夠膽加兜何文田,而我覺得或者有機會真係搵到固定客源)

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
Busmtr + 5 精闢見解

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/