hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴申請將116減班
開啟左側

[路線消息] 新巴申請將116減班

106116_1023 發表於 2016-3-6 23:25 | 顯示全部樓層

cruisesnet 發表於 2016-3-6 17:20
南行112(什至116)想拿既隨便, 吾該吾好拿走102/106, 講完
根本112/116南行吾係serve北角, 係serve 銅鑼灣 ...

你話唔係serve北角,咁唔怪之得咁多年黎維園至西筲沿途人士都要迫埋一條線啦D比例極端到咁
Chelsea FC
Ravenclaw 發表於 2016-3-6 23:46 | 顯示全部樓層
106116_1023 發表於 2016-3-6 23:25
你話唔係serve北角,咁唔怪之得咁多年黎維園至西筲沿途人士都要迫埋一條線啦D比例極端到咁
...

112南行都有北角人搭既,不過系夜晚先有...

日頭因為知鵝頸橋會塞獲金,所以北角人有112唔會上...

但計多就一定唔夠北行多...
106116_1023 發表於 2016-3-6 23:58 | 顯示全部樓層
CRH5 發表於 2016-3-6 10:43
如果咁玩:
112 116縮到威非路道
102拆兩條線,一條跟現時路線到鰂魚涌116站(培志男童院起載),康怡唔 ...

咪玩啦,你咁搞,我寧遠維持現狀
紅磡九龍城線都唔同走線,根本唔改得,更何況都唔關事
要重組就只可以諗九龍走線類似既102,102P,112,不過太多野牽連所以都係冇乜可能
我只係希望102P可以加車,加強旺角、紅隧往來QB至西筲特快服務,往九龍KEEP住行糖水道都冇問題
Chelsea FC
106116_1023 發表於 2016-3-7 00:03 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2016-3-6 23:46
112南行都有北角人搭既,不過系夜晚先有...

日頭因為知鵝頸橋會塞獲金,所以北角人有112唔會上...

既然老銅已經有112,而你話北角人唔會點上咁至低限度都應該102飛走老銅先合理

Chelsea FC
Snoopy@FB8617 發表於 2016-3-7 00:04 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-3-6 22:52
904擺明係cut loss

905P其實之前聽過九巴想開類似905P既線,仲要好似係全日

只要兩巴有共識大家想盤數一齊好D既
又或者想齊齊開源既
未必真係話一定唔得

102/110/112唔係完全冇機會
單係效率好低同110仍然有唔少頹皮時間
都可以有令三巴坐低再傾傾
不過除左三巴自己之外
仲要睇官方諗咩
話晒真係分拆的話好大機會總共提供多唔少班次
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
andy1010 發表於 2016-3-7 00:12 | 顯示全部樓層
106116_1023 發表於 2016-3-7 00:03
既然老銅已經有112,而你話北角人唔會點上咁至低限度都應該102飛走老銅先合理

...

最低限度都要飛走興發街同景隆街不過由北角到天后都好煩, 全部站都係燈位之前...下下要等燈位
106116_1023 發表於 2016-3-7 00:19 | 顯示全部樓層

andy1010 發表於 2016-3-7 00:12
最低限度都要飛走興發街同景隆街不過由北角到天后都好煩, 全部站都係燈位之前...下下要等燈位
...

我夠想啦,飛走天后老銅都咁難,都唔洗至意飛走北角到天后
所以我先希望102P發大黎做,明正言順飛走北角至老銅
Chelsea FC
S3BL100 發表於 2016-3-7 00:32 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2016-3-6 22:39
其實116最後end up用呢種方式去解決問題都已經體得出聯營線重組唔系容易既事...

不過唔系所有聯營線都冇 ...

其實係仲有重組空間的,不過係好 delicate,要唔影響兩巴利益分配先可以

我一直都強調,關鍵係要留意到而家成堆聯營線過鐘問題都非常嚴重,出車數目多過一轉載客班次數目先可以維持班次,
如果斬短及/或提速可以將行車時間壓縮返落時段長度以下,就可以在唔需要改時段的前提下改線,又可以節省私牌成本

102 112 的問題,除左係尾站時段要不變外,仲有就係北角炮台山段時段分配唔一致,
有唔少時間係其中一條新城、另一條九巴,點改都唔可以改變現況

所以我覺得唯一的出路,係 102+102X、112+112X,正線分別縮去鰂魚涌海澤街同天后,兩條 X 線大部分時間開 15 分一班,絕對可以用現有車輛數目行晒幾條線

至於 106 116,另一個阻力係過海後流水客,尤其是 106 做康怡個站,同埋搶其他 82/682 流水客,九巴寧願條線 overall 蝕錢都唔想放棄…
唔係無方法解決的,又係拆兩條,但玩法同 102 112 會有少少唔同,可以整少少來回不對稱既野,
106X 跟 102X 民康街落橋(順便做紅隧口鰂魚涌筲箕灣全日個位數班次特快)、九龍方向跟 106P 西灣河走、106 正線縮祐民街 10 分鐘一班;
116X 維園道出、糖水道上橋,擺嘉亨灣或筲箕灣(而家九巴好似都擺緊嘉亨灣食飯)、正線縮天后,兩條 X 線又係基本班次 15 分一班

咁做應該已經係兩巴最大機會都同意的做法

至於上面有人話咩 102 112 二拆三,112 成條脫離北角、102 快版糖水道落橋甚至做晒成條渣華道,或者成條 102 提速唔做銅鑼灣,甚至 106 一腳縮去唔知邊度果d,發下夢好啦…
fb.com/scientisthk2usa/
ahken 發表於 2016-3-7 09:30 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2016-3-4 23:30
唔識出去搭果部110?快啦掛...

但客量呢?

北行唔經北角其實我都預左,但留返條生路俾南行都得掛?
截至2023年3月2日, 已有877累積積分
ahken 發表於 2016-3-7 09:32 | 顯示全部樓層

RobynnNKendyFan 發表於 2016-3-4 23:37
北行可能就有機會差唔多
南行搭 112 都真係幾慢下

所以我先話北行102/112都係慢,但慢得黎有個譜(尤其係112,如果興發街唔生性102就死了⋯⋯)

截至2023年3月2日, 已有877累積積分