hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴申請將116減班
開啟左側

[路線消息] 新巴申請將116減班

brianso198 發表於 2016-3-7 21:04 | 顯示全部樓層

RobynnNKendyFan 發表於 2016-3-7 20:55
下繁老新時段我見到係坐滿架 12 米躉

過左五點後畀你架110落返北角兩站無所謂,
但問題係點解呢個功能唔由102P做?

102P做多批客再增加多D班次根本仲so過死攬110...

同埋102P做多D係對整體格局有利,
北角無需要102P/110同時並存,
就算真係要並存102P/110係一定要夾班次...

而家?110同102P永遠前後腳到 (早繁係咁,下繁都係咁)
仲要講緊前後差距根本唔超過五分鐘果種...

而事實上,
當早繁耀東、太古城連高載車都有能力坐滿上第一次東廊,
但北角可以上得十個客甚至乎好似今日咁上9個客時...

兜北角時間唔算太長,
但如果唔好彩跟住寶馬山堆車後面就唔係呢個計法...

110係難得一條兩站客做唔起既紅隧線黎,
如果耀東同太古城班人唔肯支持既話110已經去緊末路...
下繁幾班車好客以後北角整體客量都係一般,
連朝早耀東識打爆窗口落山、太古城識排隊既時候北角排果條隊根本好短,
果種短法係景熹閣早繁用量黎...

南行除左朝早有必要繼續北角之外其實其他時間兜北角反而係限制條線發展...

CRH5 發表於 2016-3-7 23:12 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2016-3-7 20:07
話就話同英皇道過馬路時間未必有好大分別,但東行咁樣行最大個問題反而係健威...

新都城其實過馬路既話其 ...

健威其實加個站係陳維周球場對面就ok再唔係就渣華道街市後轉右入琴行街再跟82入電車路
106116_1023 發表於 2016-3-7 23:58 | 顯示全部樓層
RobynnNKendyFan 發表於 2016-3-7 10:23
咁老銅的確係港島北岸全日客倉

咁應該就連118都要停老銅啦,唔可以獨善其身
柴小人嘈下就可以特快,則筲人就唔可以?咁大細超
北角人坐112經老銅就已經嘈到拆天,
咁則筲人咁多年以黎坐102經北角老銅咁點?

其實北角已經有102,次選有112,
根本唔洗迫落服務則筲人平日得可憐幾班既102P度
仲話要行成5鐘去健威,勉強無幸福呀
Chelsea FC
RobynnNKendyFan 發表於 2016-3-8 00:08 | 顯示全部樓層

106116_1023 發表於 2016-3-7 23:58
咁應該就連118都要停老銅啦,唔可以獨善其身
柴小人嘈下就可以特快,則筲人就唔可以?咁大細超
北角人坐112 ...

老銅係全日客倉係一個事實
QB 西灣河等地可以爭取特快都係一個事實
兩者冇衝突
我係暗指唔好睇到北角咁高
某 d 人令我 feel 到佢當北角係另一個老銅

PS 而家應該有一批客搭 118 響阿公岩道落車
至於行去邊就唔太清楚
反青沙撐獅隧
111 發表於 2016-3-8 00:26 | 顯示全部樓層
RobynnNKendyFan 發表於 2016-3-8 00:08
老銅係全日客倉係一個事實
QB 西灣河等地可以爭取特快都係一個事實
兩者冇衝突

大把人搭118柴斜落車行番落去東大街/電車路o個面,因為對比之下102真係慢好多
隧道口上車118兩三個字已經到柴斜第一個站
再行番落電車路都係用多十分鐘
坐102分分鐘可能淨係去到大酒店附近

不過如果有102P又唔同講法
搭過102P好多時隧道口開車15-20分鐘已經番到西灣河電車廠
多數太安樓都好多人落車
不過我諗如果102P糖水道落橋吸引力可能會大減
始終北碼成日塞車, 一塞就唔知塞幾耐...

andy1010 發表於 2016-3-8 01:15 | 顯示全部樓層
111 發表於 2016-3-8 00:26
大把人搭118柴斜落車行番落去東大街/電車路o個面,因為對比之下102真係慢好多
隧道口上車118兩三個字已經到 ...

如果你係一個亞公岩行唔到返屋企既人要捱102/106既時候
我完全袋得住糖水道落橋但有全日既102P
上面講美孚35分鐘到七海真係唔慢既, 但仲起碼碌多十幾廿分鐘先到太古西灣河呢
andy1010 發表於 2016-3-8 01:19 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2016-3-7 21:04

你咁樣講可能又有D唔公平...
北角102P同110條隊同站, 仲有106/102/116/112
同獨市位太古城耀東比少好多人等都好正常, 見車就上架啦點知要等幾耐
就好似我下繁紅磡南行..次次都要問職員架102P走左未..話唔知幾耐先到有102/106車海唔通唔上企係到死等咩...
111 發表於 2016-3-8 03:08 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2016-3-7 21:04

下繁後唔係唔想等110, 而係夜晚八點左右, 南行接近尾車時段有個好大既問題
就係新記時段尾車師父手車真係太太太太太安全.......

通常部前車都係1950-1955走,
部新記時段尾車就要去到2010-2020先到隧道口
呢三四個字, 望住102/106車海車接車咁走
唔係搭開110既真係好多時唔知仲等唔等佢好

就算最後等得到,
好多時都比部後車九記爬頭
兩班車變做一班

如果個師父可以用番 d 正常車速開車就好了
不過個師父已經碌左起碼八年車, 應該都好難了...

brianso198 發表於 2016-3-8 07:01 | 顯示全部樓層
南行事實會有人因為夾唔到時間等唔到,但102P/110重疊仲要永遠兩班車一齊到又係咪好事?

諗方法加多D班次做102P根本係好事黎...
brianso198 發表於 2016-3-8 07:04 | 顯示全部樓層

CRH5 發表於 2016-3-7 23:12
健威其實加個站係陳維周球場對面就ok再唔係就渣華道街市後轉右入琴行街再跟82入電車路
...

有必要咩?
同埋就算畀你係球場出面加站,
行去健威一帶都係唔好行...

自己行一次就知點解我咁講...