hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴申請將116減班
開啟左側

[路線消息] 新巴申請將116減班

RobynnNKendyFan 發表於 2016-3-4 22:55 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2016-3-4 20:56
特快線呢?你用一萬條流水線黎講冇用架喎

一句講哂北角呢樣真係輸到甩褲⋯⋯

流水線有流水線既價值
你咁樣貶低堆流水線又有乜意思呢
反青沙撐獅隧
RobynnNKendyFan 發表於 2016-3-4 22:58 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2016-3-4 20:59
102P全日的話唔該糖水道落橋甚至維園道歌頓道去⋯⋯

否則冇眼睇⋯⋯

由歌頓道碌到愛秩序灣又真係幾有眼睇 wo
反青沙撐獅隧
brianso198 發表於 2016-3-4 23:27 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2016-3-4 20:59
102P全日的話唔該糖水道落橋甚至維園道歌頓道去⋯⋯

否則冇眼睇⋯⋯

閣下認為呢種定線會吸引到西灣河筲箕灣班客回流?
仲大大聲話為筲箕灣西灣河班人著想?

事實證明,
新巴南行110唔敢係電牌寫特快、
北行朝早耀興東上60個太古城已經可以有人無位坐,但南行最多客果班連窗口位都唔識打爆已經證明一切...

呢個星期朝早0735筲箕灣果班車北角客長期得返幾個位坐甚至乎好似今日咁連位都無得坐...

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
RobynnNKendyFan + 5 英雄所見略同

查看全部評分

brianso198 發表於 2016-3-4 23:30 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2016-3-4 20:54
北碼果堆垃圾黎啦,架架都要經銅鑼灣,有冇一條特快線北碼開?你答到我嗎?
...

唔識出去搭果部110?快啦掛...

但客量呢?
我呢幾日數過同一班車無一次多過20個客,
0735、0755呢兩班往九龍方向最旺既連耀興東加埋都識上60個但你北角上緊幾多個客?

北角特快唔係做唔過,
但唔係盲目地做...

盲目要求一樣野一來搵自己辛苦二來只會引來更大反感...

110北行有兜北角的必要?
如果萬一110北行真係話唔兜北角既時候你會唔會衝出黎話巴士公司越來越唔想做北角?

CRH5 發表於 2016-3-4 23:35 | 顯示全部樓層
106116_1023 發表於 2016-3-4 14:26
102+106行咁多路夾埋都唔夠118/171密,根本就唔合理既然北角炮台山已經有112,索性102抽半行102P先最實際 ...

取消102搵112替,傻的嗎?
112多數都比102慢10-20分鐘ga wor
jocosben 發表於 2016-3-4 23:35 | 顯示全部樓層
好似102P甘, 巴士公司成日搞D不對稱路線出黎, 但如果102P要全日, 為減少爭議, 都只能沿用現有定線
特別102P最多客係早繁南行,最繁忙時段同正線差不多可以1:1開出, 首站北角消防局成功吸引一大堆北角, 鰂魚涌上班客, 基本上無咩可能改番糖水道落橋
RobynnNKendyFan 發表於 2016-3-4 23:37 | 顯示全部樓層

CRH5 發表於 2016-3-4 23:35
取消102搵112替,傻的嗎?
112多數都比102慢10-20分鐘ga wor

北行可能就有機會差唔多
南行搭 112 都真係幾慢下
反青沙撐獅隧
CRH5 發表於 2016-3-4 23:39 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2016-3-4 23:35
好似102P甘, 巴士公司成日搞D不對稱路線出黎, 但如果102P要全日, 為減少爭議, 都只能沿用現有定線
特別102P ...

北角上班客?其實你reply之前有冇睇過北角消防局其實已經去到鰂魚涌模範邨個邊?唔好話北角返工,102P對住北角既人都冇用

落車行得返去不如搭返102
CRH5 發表於 2016-3-4 23:39 | 顯示全部樓層
特別102P ...

北角上班客?其實你reply之前有冇睇過北角消防局其實已經去到鰂魚涌模範邨個邊?唔好話北角返工,102P對住北角既人都冇用

落車行得返去不如搭返102
brianso198 發表於 2016-3-4 23:39 | 顯示全部樓層

特別102P ...

糖水道上橋無問題,
反而落橋連過馬路出返英皇道都幾煩(特別係想健威果帶的話)

102P用現有定線全日係無問題...
不過...儲多幾班車去令車數多D先好講...