hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 搭中"過份負責任"車長o既巴士...
開啟左側

搭中"過份負責任"車長o既巴士...

shtsang 發表於 2006-5-15 22:11 | 顯示全部樓層

原帖由 al74_88m 於 2006-5-15 22:07 發表
小弟試過搭87D出九龍,車長在沙田路近愉田苑停車.
之後車長走到樓梯位,叫一位站在樓梯的乘客不要在梯間站立(車長之前有用廣播提示).

佢咁做係完全正確架,不過只係100個司機唔知有
冇人個會咁做囉.....
祖記保方抵死,做壞事係會有報應
shtsang 發表於 2006-5-15 22:11 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1601 於 2006-5-15 21:59 發表
我試過搭 KY7092 @ 101,係鵝頸橋去緊九龍0個陣連
播三次「不准在上層及樓梯企立」

係唔係當時有乘客晌上層企??
祖記保方抵死,做壞事係會有報應
superbus 發表於 2006-5-15 22:17 | 顯示全部樓層
11B 熱狗都好勁
由九龍城碼頭至欣榮花園呢個站
最少有成3,4個提示
仲要個個唔同果隻
a396 發表於 2006-5-15 22:34 | 顯示全部樓層

諗番起當年我坐 AVD1 行 Rt.30X
果次, 果個卡佬'手禁'o左唔知幾多
次 '請讓座予...', 架車果陣連廿個
客都冇, 真係唔知佢攪乜?!
獨派交通迷同政治學人
cklee2000 發表於 2006-5-15 22:45 | 顯示全部樓層
我試過搭70 密龍出九龍, 差唔多到獅隧, 我吐左粒香口膠出車外, 跟住報站機播"請保持車廂清潔", 都唔知師傅係咪玩野...
fw1321 發表於 2006-5-15 22:55 | 顯示全部樓層
原帖由 cklee2000 於 2006-5-15 22:45 發表
我試過搭70 密龍出九龍, 差唔多到獅隧, 我吐左粒香口膠出車外, 跟住報站機播"請保持車廂清潔", 都唔知師傅係咪玩野...

自己吐香口膠出車外, 唔注重衛生, 司機出意提醒, 都叫做玩o野?
superbus 發表於 2006-5-15 23:24 | 顯示全部樓層

原帖由 fw1321 於 2006-5-15 22:55 發表

自己吐香口膠出車外, 唔注重衛生, 司機出意提醒, 都叫做玩o野?

佢吐粒香口膠出車,咪保持車廂清潔囉
4056 發表於 2006-5-16 00:17 | 顯示全部樓層
原帖由 superbus 於 2006-5-15 23:24 發表

佢吐粒香口膠出車,咪保持車廂清潔囉

咁要叫九巴加多句「請勿亂拋垃圾」先得

兩三個月左右搭103在浸大分站上車往西環方向,有個男人上車畀左$8.9跟住上左上層,carlo就上來搵返個男人話「九個四架先生,麻煩你落黎入返五毫子丫」,跟住個男人話上車前睇倒係$8.9,嘈左一輪之後落去入返...

就係咁擾攘左幾分鐘,佢地擾攘果陣我拎轉頭望後面...至少七至八架巴士排緊隊...多條路線既巴士就係畀呢五毫子塞住冇得行。唔知咁多部巴士要塞響度用左既油費多唔多過呢五毫子呢
nwfb23 發表於 2006-5-16 02:45 | 顯示全部樓層
原帖由 4056 於 2006-5-16 00:17 發表

咁要叫九巴加多句「請勿亂拋垃圾」先得

兩三個月左右搭103在浸大分站上車往西環方向,有個男人上車畀左$8.9跟住上左上層,carlo就上來搵返個男人話「九個四架先生,麻煩你落黎入返五毫子丫」,跟住個男 ...

其實個司機0個段時間0既人工都唔止五毫子啦
我識好多司機對俾少錢都有同一個準則,就係你只要話俾佢聽入少錢或唔夠錢係無問題,
但若果你側側膊俾少0的或唔俾又唔出聲,個個司機都會同你死撐到底,只要講一聲,
人情係無問題。有時0的乘客總覺得0的司機為0左0個一個幾毫而攪咁多0野好無謂,有次
有個男人八達通唔夠錢,又好細聲同司機講遲0的俾,但個司機又聽唔到,司機見個男人
好似當無事咁坐低,個司機同個男人講佢八達通過唔到(俾哂面,唔話你無錢),個男人唔
踩佢,司機又講多次,跟住個男人以不愉快兼串0既語氣問個司機係咪見唔到佢搵緊錢,
又叫個司機開車啦,唔好攪咁多0野,個司機講0左一句好精景:呢個都係我0既責任0黎je
nwfb23
EH4312 發表於 2006-5-16 03:18 | 顯示全部樓層

原帖由 nwfb23 於 2006-5-16 02:45 發表

其實個司機0個段時間0既人工都唔止五毫子啦
我識好多司機對俾少錢都有同一個準則,就係你只要話俾佢聽入少錢或唔夠錢係無問題,
但若果你側側膊俾少0的或唔俾又唔出聲,個個司機都會同你死撐到底,只要講一 ...

講起e個問題,離題都想講一講.
一係如果大家有類似經驗,開個新topic講下
正如上面板友所講,真係好多司機都唔介意有客因為無毫子而比小,但係就一定要出聲,唔出聲就一定捉...

至於比小幾毫子,而個客又唔出聲,又唔肯比番.個司機應唔應該搞大佢就真係無咩準則,有時連司機都唔知應唔應該為小小錢,令公司唔見更多...但係眼見有好多客成日比小.....
曾經我聽過一個真人真事...個客係真係["KMB中文"]到無野好講....

故事係發生係"旺火碼頭特快",當日係碼頭,有個女乘客上車,直情比左1元就上左車,咁司機好正常,叫佢比番,點知佢仲扮聽唔到上左上層...咁司機上上層叫佢比番,佢話:[我比左!!!!你有咩証明話我無比?]咁司機就無晒計,咁就話報警唔開車,點知係e個時候,佢話佢入番,仲落番下層,仲話:[而家係我趕時間,唔想同你玩,想你快d開車,我而家比夠$20你!]
行程一直相安無事,點知出到旺火,件事發生.....
個女乘客一落車就同站長講話要投訴個司機............搞左好耐,個客仲愈玩愈大,打埋上熱線,要求即時有員工上去處理...........結果報左電台,好大獲,幾個老二上左去..跟住個客就話個司機"破壞"佢既聲譽,佢明明入左錢就話佢無入到,咁佢就唔想嘈同埋趕時間,入多左20..但係而家唔趕,所以要追討....所以而家要求kmb公司出道歉信,兼且賠償番個個所謂的"$30.7"(原先的車資同後入的$20再加道歉信,咁就唔追究)..
基於件事係係對站發生,錢入晒錢箱,"口同鼻拗",而且成車客走晒,無人做証人,老2就想息事寧人,結果自己比左30.7出來,至於最後有無道歉信就唔知了.....
結果個位小姐,唔駛比$坐車之餘,仲有$$落袋..個站長之後講番都話佢真係好X....
結果站長得出結論就係話,如果叫佢真係唔入$,而你又係有心捉佢,咁就唔好理佢地最後會唔會比番,即時報警玩大佢...
不過有司機就話,如果你死話係佢的確比小錢,就算無証人都好,報左警都會係司機著數點.
不過係唔係就唔知了....
所以有時司機都幾難做,公司又無話遇到咁的情況,無比幾多就唔比坐車,(咁有時有d客真係唔係得登,係真係無散紙,我相信都唔小板友會遇過,再者,未必話下下係車上同其他人"唱"就"唱"到.)所以有時司機都唔知搞唔搞大佢好,又驚因小失大....
公司就話無$,就唔坐得車,但係有時,真係有人會唔見銀包,8仔無錢等問題而無得入$,如果下下都唔比,就真伕3太不近人情,而且眼見真係有客尋日無入,今日真係會入番DOUBLE,仲會講"尋日唔該晒TIM."
所以司機都有佢地既苦.

不過唔知如果當時老二同佢玩,報警,又唔知警察會點做呢?.
為左$10.7,值唔值得停低架車($$$),放埋個司機去錄口供($$$),就真係要睇下公司點睇.
但係如果因為$10.7,玩大左,...上埋報紙(雖然價錢係小,損失可能更多..但係後面的意義好大),我估會阻嚇到一部份的人唔敢入小$.對打擊入小錢都起碼有作用,再者會比到員工睇到,原來公司係撐佢地既!咁員工先會比較認真去睇住入的$,起碼公司收小$的機會都會下降.

真實身份,無需說明!