hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 搭中"過份負責任"車長o既巴士...
開啟左側

搭中"過份負責任"車長o既巴士...

CardCaptor 發表於 2006-5-16 03:23 | 顯示全部樓層

原帖由 EH4312 於 2006-5-16 03:18 發表

講起e個問題,離題都想講一講.
一係如果大家有類似經驗,開個新topic講下
正如上面板友所講,真係好多司機都唔介意有客因為無毫子而比小,但係就一定要出聲,唔出聲就一定捉...

至於比小幾毫子,而個客又唔出聲 ...

人的互動就是磨擦
亦是福和禍的根源

其實有關方面一日不訂出指引的話
這些事件都會時有發生...
不定期舉辦各類代購活動, 詳情PM.
cruisesnet 發表於 2006-5-16 07:16 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb23 於 2006-5-16 02:45 發表

有次
有個男人八達通唔夠錢,又好細聲同司機講遲0的俾,但個司機又聽唔到,司機見個男人
好似當無事咁坐低,個司機同個男人講佢八達通過唔到(俾哂面,唔話你無錢),個男人唔
踩佢,司機又講多次,跟住個男人以不愉快兼串0既語氣問個司機係咪見唔到佢搵緊錢,

原果個客真係有講,而且佢真係係度找緊錢,
敢個司機真係有d吾岩.

好似我有一次上k51晒全日通,
佢自己吾留心睇吾清楚,
竟然話我點解吾比錢,

果下真係好,比左佢睇之後
係佢面前抄車隊編號同司機d info.
佢立即同我講sorry.

不過都冇用,如果我果論吾係mid-term,我一定去九鐵度port佢n
nwfb23 發表於 2006-5-16 11:29 | 顯示全部樓層
原帖由 cruisesnet 於 2006-5-16 07:16 發表

原果個客真係有講,而且佢真係係度找緊錢,
敢個司機真係有d吾岩.

好似我有一次上k51晒全日通,
佢自己吾留心睇吾清楚,
竟然話我點解吾比錢,

果下真係好,比左佢睇之後
係佢面前抄車隊編號同司機 ...

講真,個男人0個陣時真係唔似搵緊錢,似pack埋個袋多0的
況而聽唔到真係唔奇,起碼我坐車頭都聽唔到佢講,講多一次唔駛死?

劉生呢句真係害死人:今時今日0既服務...........=老奉
nwfb23
rithzto35 發表於 2006-5-16 19:48 | 顯示全部樓層

原帖由 3av234 於 2006-5-15 12:49 發表
最好笑o既係, 佢係上客o個陣已經報定下一個站, 而唔係開車o個陣先報站.

這點又不至於好笑吧

埋站即報下一站亦有其好處
起碼能讓乘客比較當時位置與下一站的分別
從而定出在哪站下車較好

理論上
「埋站即報」反而比「開車才報」更為適當
av220 發表於 2006-5-16 21:00 | 顯示全部樓層
原帖由 rithzto35 於 2006-5-16 19:48 發表
理論上
「埋站即報」反而比「開車才報」更為適當

個人都覺得埋緊站報冇乜問題,
但唔知點解有人唔鍾意司機咁 (我另一個fd 又係咁講)
況且, 埋緊站報, 點都安全過開緊車報........

再舉一個"過份盡責" 既例子:
有日坐11 熱狗, 6 叔黎ge, 適巧係繁忙時間, 頂閘.
個司機就叫d 人行入d, 睇唔到倒後鏡云云.

唔知點解, 呢程車全程冇人企出黃線外,
而且乘客一企到黃線, 司機就會飛站/唔上客.
司機冇講過威脅既說話諸如 "唔企入d 就唔開車",
又唔係特別惡, 但唔知點解d 人會咁聽話........

atr 發表於 2006-5-17 12:27 | 顯示全部樓層
原帖由 CTB445 於 2006-5-15 19:01 發表
about一年前,我坐CTB414@171,去到黃竹坑工廠o個個站o個陣,有位小姐入$8.6落去
俾o個carlo 捉到,之後o個carlo 用佢自己既手套封住o個錢箱,同埋唔上客住,走去同o個位小姐講,
小姐:你入o左$8.6咋喎,171係$10.6 ga, ...

我覺得呢個車長好受氣,亦好好脾氣.好忍得.
Ketsu 發表於 2006-5-17 12:54 | 顯示全部樓層

原帖由 atr 於 2006-5-17 12:27 發表

我覺得呢個車長好受氣,亦好好脾氣.好忍得.

以前搭巴士上著架頂閘既車都係
(尤其係948返青衣第三班車)
有時o岩o岩企正前門位
都多數俾個司機叫我唔好遮住個倒後鏡

以前我會覺得
與其你咁驚d 客遮住個倒後鏡
咁點解你架車頂哂閘
都仲俾人上車?

但後尾又諗下
如果個司機唔俾你上車
我分分鐘又要唔知要等幾耐
下一班車先到
甚至連車都搭唔到
(尤其係下午既948)

所以有時呢d 情況
都真係怪唔得個司機...
Abusing dead rule -> Denial of reality