hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 南港島線通車後巴士重組安排 (2016)
開啟左側

[路線計劃/RPP] 南港島線通車後巴士重組安排 (2016)

Snoopy@FB8617 發表於 2016-5-8 12:44 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2016-5-8 11:14
有人唔想做咪拎出去投lor

從來無人有本事話小巴係不多於現在等車時間的前題下,做得晒個800個早繁客

咁而家AMS算唔算間接投左做

按現時有既數據計數
78繁忙一小時既單向客量
應該大約為551至613
而能夠壓縮行車時間到25分鐘一轉既話
應付現有需求最多需要16架小巴
就算project到800個客都係21架
當然第二個問題會係肯唔肯放多十幾架小巴
但你同我都唔知既問題
因此未必可以直接否定小巴一定做唔到

咁當然廢話地講78肯留繁忙時間跑幾個鐘既大家舒服

咪講左
48/98已經行緊好直接既路跑
98班次都已經做到小巴咁既班次
小巴無需要亦好難打得贏
但而家78對田灣同華貴係唔係最快路線先?
學上面咁講如果78放棄田灣既話
咁51M又真係可以考慮唔使開
但事實隨時係老新寧願放棄

其實我唔明點解要拉埋10A同10M講
相關點係咩?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
053h4 發表於 2016-5-8 14:01 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
053h4 發表於 2016-5-8 14:10 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Choco 發表於 2016-5-8 14:41 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2016-5-8 14:10
地鐵金鐘去太子12分鐘, 去埋轉車去黃竹坑頂多額外12分鐘

如果AMS擺大個頭, 用20部車做4M, 小巴連等車頂 ...

唔夠載咪紅小南區分會來搶下客啦, 好過做香旺線
石排灣-海洋公園站應該都唔係禁區

Snoopy@FB8617 發表於 2016-5-8 14:41 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2016-5-8 14:01
63A香港仔中心直去上村, 39系去埋利東街市個頭+漁安苑, 未又一樣WIN唔到, 重要越做越少客
63A華富個段重搞 ...

48會唔會上田灣山兜個圈?
98會唔會入落山係鴨脷洲兜個圈先出香港仔?
咁你不如講下點仲可以行快D?

今日冇又代表之後冇?
因應長途線有機會客量下降
抽調返車輛做區內客亦好合理

都係果句如果老新肯改78既
咪俾新巴做囉
而家唔係小巴把炮
係老新自己縮骨
新巴咁把炮既唔該自己拆條78打囉
定係原來AMS係原罪呀?

da81 發表於 2016-5-8 14:50 | 顯示全部樓層
78 唔應該取消,但繼續用現有走線並無競爭力,一定俾小巴先車海大屠殺,拎到個地盤後小巴就頹做,要救78 應該要放棄田灣,因為巴士上唔到田灣山頂根本已經輸左一半,其次田灣成日俾旅巴阻路塞死,經田灣會影響班次穩定,而且ams 擺明要食巴士市場,佢咁恨做就送班田灣客俾佢

由於灣仔站響灣仔既覆蓋範圍只限修頓同灣北一帶,集成中心果帶去銅鑼灣定灣仔站都有排行,所以灣仔仲係巴士既客倉,雖然香隧北行基本上塞硬,會趕走好多客,但相反香隧南行就非常暢通,響灣仔上巴士番南區會快過地鐵

香港人番工要準時多數搭地鐵,放工想休息先會搭巴士,香隧朝早番工時間既塞法,就算灣仔客搭完地鐵再行都快過搭車,所以97,75 只留朝早服務根本同送佢上路無分別,根本無太多客明知塞車都照上車陪塞

97 可以改用中記年代94x 行法,即用薄扶林,山道橋出市區,再用現有97 行法番南區,咁做除左可保留出中環既巴士線,更可以殺埋94,94x,而91 出市區方向亦唔使上利東慳時間,同時善用香隧南行唔塞車既優勢做住呢批客,但出市區方向響薄扶林應該要做有限度停站,避免南區出灣仔既客用太多時間

75 同71 就用37a同37b 既雙循環走線,keep 住灣仔客之餘亦保留出中環服務

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +8 收起 理由
tracytracy1998 + 1 + 8 精闢見解

查看全部評分

053h4 發表於 2016-5-8 14:50 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
Snoopy@FB8617 發表於 2016-5-8 15:15 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2016-5-8 14:50
63A好似以前華北直出, 無客唔入田灣, 係唔係快左先?
39C上埋利東街市漁安苑, 係唔係有獨市位啊?

39C有獨市位不過兜個圈先
同埋路線相若下票價又要收貴左

48果度
而家同63A接近一樣咁走冇差別
如果63A好似之前咁同63咁夾
48又仲有華南頂住
點都改唔死條48

如果小巴要做返個服務承諾巴士又使唔使做返個服務承諾?

我個論點幾時有跳過?
從來我都係講緊51B/51M對比起78有優勢
78要退下火線係合理
如果針對繁忙時間怕唔夠載既
留78行兩三個鐘亦係可行既方法

我第一個回覆已經講左
如果老新有心做78B/78M但俾老運批左俾小巴玩既
咁係有問題呀係偏幫
事實係唔係咁就真係冇人知

調返轉我會問閣下
係唔係華貴同田灣應該由得78做晒算
51B/51M之類影響到78客量既東西就唔應該出現?

053h4 發表於 2016-5-8 15:23 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Snoopy@FB8617 發表於 2016-5-8 16:02 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2016-5-8 15:23
就係華北小巴話唔夠客(咁又係, 係咁加價乘客回流唔夠客)先落華南
重有, 以前39C同巴士票價相約時好客唔講, ...

39C個例子咪說明緊路線相近而自己收得貴又唔係密過巴士好多
小巴就緊係冇咩玩
但而家78vs51B/51M又係唔係同一種玩法先?