hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 290A 將軍澳-四順客量, 297 最高客量
開啟左側

[其他] 290A 將軍澳-四順客量, 297 最高客量

dennis28a 發表於 2016-5-15 23:09 | 顯示全部樓層

rusf101001 發表於 2016-5-15 22:56
搭過幾次290/290A
平日夜晚7:XX彩明開
都要成25分鐘先去到怡心園

好正常,彩明去怡心園係耐。
當九巴 ETA 預彩明去將軍澳廣場都成 7 分鐘既時候,最少要成 20 分鐘由彩明去怡心園。

我最唔明既一點,大家明知係將軍澳行大運耐,真係咁想快,點解大家上港鐵出返去龍翔道上 38/40/42C/290/290A 入荃灣?
點都平過 296A 轉觀荃,時間又唔係慢,又塞少一半觀塘道或者兜少半個將軍澳。
惡意回復是不道德的行為。
Haydn 發表於 2016-5-15 23:14 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2016-5-15 23:09
當九巴 ETA 預彩明去將軍澳廣場都成 7 分鐘既時候,最少要成 20 分鐘由彩明 ...

我由一個外人既角度睇, 你搭得鐵既話點解搭搭下要落車上返面轉巴士而唔係搭到去目的地, 轉車呢d野係地底搞店佢?
kmb兄 發表於 2016-5-15 23:16 | 顯示全部樓層
rusf101001 發表於 2016-5-15 23:18 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2016-5-15 23:06
由尚德行得去將軍澳站 ,
有 296A 既話分分鐘已經出隧道 , 而落到去唔使等好耐就有 40 既話 ,
時間同港鐵 ...

我buy40->31M/235M多過38/42C

當然,回程限定

936收皮935全日
kc_loo 發表於 2016-5-15 23:20 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2016-5-15 23:08
你自己係上幾個 post 話尚德人用 296A - 40 唔搭 290 係傻仔 ,
乜你而家又將個龍門搬去坑口、寶林 ? 追擊 ...

忍下啦, 唔好浪費光陰, 同佢講唔會有結果

ADS@81K 發表於 2016-5-15 23:21 | 顯示全部樓層
kmb兄 發表於 2016-5-15 23:04
算把啦,
講咁耐,得返296A轉40比你撐,
其餘部份290已經贏晒,

唔講寶林坑口就係因為呢度咁多位版友都有自知之明肯肯肯定290係最快
講咩追擊結果倒頭來將南搭鐵/296A轉巴士/紅van甚至全程鐵都仲要快過290
壓乜野倒?
我真係睇唔出290可以壓倒全個將軍澳
連小小人都講得出唔預好多將南人上290你就慳番啖氣啦
s3n370 發表於 2016-5-15 23:21 | 顯示全部樓層

當九巴 ETA 預彩明去將軍澳廣場都成 7 分鐘既時候,最少要成 20 分鐘由彩明 ...

咁搭得地鐵,去到鑽石山/黃大仙,半個鐘以內一定去到荃灣/荃灣西
太子/九龍塘及紅磡等轉線時間係有限數

但再上地面搭巴士,就算交通暢順,都唔知係咪上到即班車
正常情況下,上得地鐵就應該係地鐵到底,搭巴士
搭巴士都應該巴士到底

搭搭下轉第二樣,偷雞唔到蝕咋米機會較大

本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
Ravenclaw 發表於 2016-5-15 23:26 | 顯示全部樓層

咁真系想快,有地鐵既地方,我全程地鐵算啦...
290/A黃大仙去葵芳,下繁標準時間20分,地鐵先寫24分,咁我不如繼續搭埋落去...

用得黃大仙轉車多數都系因為BBI而已...

我估葵芳去荃灣應該地鐵快過290吧...
kmb兄 發表於 2016-5-15 23:27 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2016-5-15 23:29 | 顯示全部樓層

kmb兄 發表於 2016-5-15 23:16
邊個話你係傻仔?你quote出嚟!
搭296A轉40的確係無效率,
而且要面對塞車風險高好多,

kmb兄 發表於 2016-2-12 02:47
唔搭290/290A仲可以搭乜?
唔通搭招牌40轉296A?仲有人咁傻仔?
定係站站停既龜鐵?

用咗我 10 分鐘係 43 版到搵 , 我覺得自己算係幾勁
請用文明來說服我。