hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 又一城地區只值有 203C+702?
開啟左側

[問題] 又一城地區只值有 203C+702?

樓主| GU9338 發表於 2016-6-30 08:19 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2016-6-30 00:13
救命……
GU9338兄真係唔好彩,撞正某人復出搞亂檔。

本來我無咩所謂 , 本身唔止佢反對唔做旺角入又一城既 ,
不過講得出
「九龍塘有錢人駛鬼搭巴士」(乜我有話 target 係區內人?)
「6 轉 69X 265B」(明明反對入又一城 , 但唔知點解又叫 68X 太子客轉車 , 6 行元州街慢幾多...)
「拉到咁長唔使維持班次?」(入又一城短過入大角咀 ...)

睇黎同私煙撐 Lancom_ 一樣 , 呢啲係咪叫死亡之吻呢

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
neoplan720p + 1 佢講6 轉 69X 265B真係笑左出黎

查看全部評分

請用文明來說服我。
Haydn 發表於 2016-6-30 08:33 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2016-6-30 08:10
我唔介意反對聲音 ,
不過你反對之前 , 麻煩你自己拉一次 Google map ,
到底入大角咀定係去又一城條線長啲 ...

關於定線果度我有樣野想問
你提議話跟702出入,咁美孚至深水埗段會係點行呢?
西行會係:
1. 又一城至欽州街跟702,然後直行元州街跟6/6C等經興華街出番去長沙灣道
2. 又一城至黃金跟702,然後係欽州街直接轉右出去長沙灣道
3. 又一城至南昌街跟702,然後南昌街至西九龍跟86C出番去長沙灣道
4. 其他?
東行又會係:
1. 美孚至大坑西新邨跟6D,然後跟702上又一城
2. 美孚至東京街行長沙灣道,然後轉左入東京街,之後跟702上又一城
3. 其他?

呢個時候我又諗,如果又一城總站開,轉右上歌和老街,跟86C出長沙灣道,東行長沙灣道跟2F去歌和老街,然後轉右去達之路入又一城,咁又可唔可行?
paul2357paul 發表於 2016-6-30 08:41 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2016-6-29 03:59
其實又一城唔只有兩條巴士線吧
佢D小巴線唔少都幾受歡迎,例如我間唔中搭2/2A,有時都要等下架先上到
不過呢D唔係討論範圍了
但點解小巴做得住,巴士做唔住,呢個就要問下兩間巴士公司了

但2系綠小在九龍城迴旋處塞車時段又係好和味。
其實佢學某條綠小線咁樣改行天光道得唔得?
siusiupeople 發表於 2016-6-30 08:50 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
siusiupeople 發表於 2016-6-30 09:24 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Haydn 發表於 2016-6-30 09:47 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2016-6-30 09:24
我係唔明白,如果大西北無車出九龍塘要拉線入去,
咁西貢、將軍澳都無車出大西北,係咪都要拉埋258D, 259 ...

根本係唔同case
你話將軍澳/西貢無車去大西北,但係事實係有92/98A/296A既BBI
但係九龍塘呢?除左行上龍翔道或者保鐵之外,已經係無其他車去到
BBI?有既,行上歌和老街搭2F回頭車去黃大仙轉車lo,但係唔似你講果2個case咁順路lo
歌和老街有咩?咪則仁,CMC,CityU hall+AC3 lo,但係都唔夠山腳多人
咁山腳又有幾多人願意行上歌和老街?我諗行得黎都已經保緊鐵la,2F又唔係密得去邊

係唔係真係有咁大需求要全日,我都會質疑,但係唔係連一班車都唔deserve,我一樣會質疑
至於定線同班次,直接出入又一城的確係快,但係如果一日得一千零一班既話就唔會多客得去邊,有幾多人(特別係BBI客)會願意咁就時間等果班車?
siusiupeople 發表於 2016-6-30 09:51 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
AV115 發表於 2016-6-30 10:07 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2016-6-30 09:51
九龍塘得2間大學, 一間又一城, 你話我知會有好多區外客?
就算駁腳要錢, 你條線又一城做頭站美孚尾站, 相 ...

又一城一定冇區外客啦。呢D商場九成九係靠上蓋住宅維持。
兩間大學都一定冇區外客,除左南山村大坑東廣播道同畢架山居民外,根本想入都入唔到。

咁簡單既道理,其他版友竟然唔明,我都戥你唔抵
siusiupeople 發表於 2016-6-30 10:20 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| GU9338 發表於 2016-6-30 11:08 | 顯示全部樓層

siusiupeople 發表於 2016-6-30 08:50
唔好意思, 我一向都話68X 係有縮短的空間唔入大角咀,
直接將旺角推比268X, 就係咁.
...

我淨係唔明點解入又一城會係你口中既「要加價、要加車」。

你個啲 68X 268X 立場,
I don't _______ care

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
neoplan720p + 1 I don't _______ care

查看全部評分

請用文明來說服我。