hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 將軍澳巴士線重組(part1過海線/東九龍巴士線) ...
開啟左側

將軍澳巴士線重組(part1過海線/東九龍巴士線)

fleetline 發表於 2016-7-3 23:05 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2016-7-3 22:24
本來唔打算參與討論,有好多野都講左好多次

原則問題:

如果減慢296D車程, 到時796P隨時快過296D, 比人搶晒D客就唔好啦,
另外296D條數唔算差, 繁時甚至夜晚都可以頂閘, 未有必要去增加載客量.

所以咪將690改為唔經佳景路去慳時間,
睇番98D/296D/296M的ETA時間去估算, 行埋唐明街只係用多5分鐘,
同690行佳景路時間相差不遠, 所以話690因行唐明街而加車行是有問題的.
而冇地鐵的山上居民, 坐690的時間跟本冇影響.
將軍澳站有康城車, 不過早繁寶林車在將軍澳站是好難上到車, 他們主要係較康城車去清客,
寶林坑口人常以為將軍澳站好著數食兩家茶禮, 不過冇考慮過早繁將軍澳站有幾難上車.
我唔肯定690拉去尚德就可以食晒原692乘客, 不過將南新增咁多居民, 唔排除會吸引一D要去唔近地鐵站的新客去坐.

692P? 你加舊灣仔警署一個站已經足夠你增加客量, 特別係最尾果兩班.

儲錢
S3BL100 發表於 2016-7-3 23:17 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2016-7-3 23:05
如果減慢296D車程, 到時796P隨時快過296D, 比人搶晒D客就唔好啦,
另外296D條數唔算差, 繁時甚至夜晚都可 ...

都係原則問題,點解為左尚德有過海車去港島北岸,就要景林無左條線?咩道理?

原來你話唔增加行車時間,都係基於由佳景路拉走的假設,但人地會俾你搬走條線?實現機會有幾大?寶豐路/茵怡何嘗又唔係要拖慢?
仲有回程呢?你又唔提?點樣可以兜尚德而又唔增加行車時間?

丫仲有,我上面 #20 都計錯左,如果每邊因此要出多兩部車,每日要多二千個客(唔係一千)先可以回到本,
但事實係搵多一千個客都唔易

除非尚德加廣明苑咁多居民夾管理費,科水俾巴士公司,保證佢地唔會倒蝕

至於 692P,問題係而家尾兩班車都係咁既客量,幾十個客,會因為灣仔警署加多個站就即刻塞爆部車?
根本咁既客量就完全唔應該繁忙時間入灣仔中上環,浪費路面資源。
而且就算頭兩班,客量都唔係標青,真係拉入清半搵客好過,呢點同灣仔加唔加站無關

fb.com/scientisthk2usa/
擴音器 發表於 2016-7-3 23:34 | 顯示全部樓層
我真係唔明點解架690仲經埋個炮台山同北角仲乜?嗰邊地鐵優勢特別明顯,根本極少人會搭690,行車時間反而又用左唔少。不如索性690變身成好似681咁嘅特快線好過,港島方向過海後跟681然後入交易廣場,番將軍澳方向過完金鐘後跟681又得,怕怡和街塞車的話跟307行告士打道經一經銅鑼灣外圍又得,再唔係好似373咁過完灣仔直入東廊唔經銅鑼灣又得(呢個就唔係太建議,始終繁忙時間銅鑼灣都有客),690P重疊可以取消,原本炮台山至北角的人由690同601及619的BBI就得啦!再唔係就兩繁加條690B由康盛至灣仔,經北角、炮台山、銅鑼灣。至於經唔經藍田就到時再睇,因為我唔清楚690有幾多人係喺藍田上車。
咁樣690至少快左10-20分鐘,雖然未必會為呢條已經深入民心地印象唔好的路線帶黎太多客,之但係點都可以喺地鐵攞番一D客掛,話哂對於山上的客黎講仲快左,地鐵繁忙時間又成日上唔倒車的,同埋經少幾個都唔多客的地方,回車快左,點計都有着數啩!
fleetline 發表於 2016-7-3 23:36 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2016-7-3 23:17
都係原則問題,點解為左尚德有過海車去港島北岸,就要景林無左條線?咩道理?

原來你話唔增加行車時間, ...

咁由景林行去新都城是否一個不能令人接受時間?
還是有得早繁地鐵繼續逼爆, 690繼續連窗口位都坐唔滿離開將軍澳?

692P九巴果兩班車到達灣仔時間大約是8:35-8:55,
同一時間經告士打道去中環, 灣仔警署一站足夠落半車客,
692P另一問題係過密, 應該將頭班車提早開出及拉疏班次去集中乘客.

儲錢
S3BL100 發表於 2016-7-3 23:43 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2016-7-3 23:36
還是有得早繁地鐵繼續逼爆, 690繼續連窗口位都坐唔滿離開 ...

你呢D簡直己所不欲 must 施於人,浩明苑行去梁潔華的距離,同尚德行去將軍澳站的距離根本差唔多

S3BL100 發表於 2016-7-3 23:46 | 顯示全部樓層
擴音器 發表於 2016-7-3 23:34
我真係唔明點解架690仲經埋個炮台山同北角仲乜?嗰邊地鐵優勢特別明顯,根本極少人會搭690,行車時間反而又用 ...

學某屎忽數專員話齋,灣仔銅鑼灣係港島北岸全日唯一客倉

而要做銅鑼灣,就無理由唔順手做埋北角炮台山,尤其是港島方向,望下東廊落橋劃線就明

非繁同晚間灣仔銅鑼灣一定多過中環好多,就算係北角炮台山都唔差得過中環

JX9097 發表於 2016-7-4 00:07 | 顯示全部樓層

擴音器 發表於 2016-7-3 23:34
我真係唔明點解架690仲經埋個炮台山同北角仲乜?嗰邊地鐵優勢特別明顯,根本極少人會搭690,行車時間反而又用 ...

690經電車路係方便返上山
而且繁時行下路隨時仲快
JX9097 發表於 2016-7-4 00:11 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2016-7-3 23:36
還是有得早繁地鐵繼續逼爆, 690繼續連窗口位都坐唔滿離開 ...

景林行去梁潔華?開玩笑?

尚德有兩蚊機,沿路有蓋
就唔可以行過去
景林去梁潔華,全程冇蓋
就可以行過去

講出嚟唔面紅呢下好嘢
fleetline 發表於 2016-7-4 07:34 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2016-7-4 00:11
景林行去梁潔華?開玩笑?

尚德有兩蚊機,沿路有蓋

當寶林總站個巴士站取消左的時候, 巴士公司自然會在寶豐路新都城外加站,到時由佳景路巴士站開始行, 不論經巴士總站, 商場, 還是佳景路, 都係接近全程有蓋.
我反而有興趣想知由景林行去粱潔華點可以做到全程冇蓋?

你話有D人不良於行, 可以在佳景路站坐296M到新都城轉690, 全程車費13.4,
如果巴士公司做到296A/C等線轉690一樣13.4又做到同站轉乘, 你條690將軍澳點行我唔理,
而家問題係取消條線但冇補償, 以前就話港鐵平D當補償, 你睇下而家港鐵幾錢?

儲錢
fleetline 發表於 2016-7-4 07:44 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2016-7-3 23:43
你呢D簡直己所不欲 must 施於人,浩明苑行去梁潔華的距離,同尚德行去將軍澳站的距離根本差唔多

...

浩明苑行去梁潔華的距離同尚德行去將軍澳站的距離差唔多
不過浩明苑行去寶林站距離比尚德行去將軍澳站近得多

如果你覺得浩明苑行去新都城唔合理,
咁尚德行去將軍澳站是否一樣唔合理?

而690針對的唔係去港島區港鐵站旁的人, 而係去唔近港鐵站的人.

儲錢