hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 將軍澳巴士線重組(part1過海線/東九龍巴士線) ...
開啟左側

將軍澳巴士線重組(part1過海線/東九龍巴士線)

樓主| kuro 發表於 2016-7-4 09:19 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2016-7-4 22:33 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2016-7-4 07:44
浩明苑行去梁潔華的距離同尚德行去將軍澳站的距離差唔多
不過浩明苑行去寶林站距離比尚德行去將軍澳站近 ...

原則問題,你為左自己樓下多一條線,就要拉走人地樓下條線,形同掠奪

現況係浩明苑/景林有全日 690,而你地無

仲有我先前提過,就算去程俾你成功改路,回程你一樣係拖慢人地行車時間,為巴士公司增添運作上的問題,分分鐘令佢地倒蝕,你又無視?你諗住點解決?

fb.com/scientisthk2usa/
SE7378 發表於 2016-7-4 23:30 | 顯示全部樓層

不要對沒法改變的事情浪費時間。 (雖然我現在也這樣做...

因此,停止同那些因為自私而歪理連篇的人討論吧。
曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲。
fleetline 發表於 2016-7-5 21:14 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2016-7-4 22:33
原則問題,你為左自己樓下多一條線,就要拉走人地樓下條線,形同掠奪

現況係浩明苑/景林有全日 690,而 ...

巴士資源有限, 你一句原則問題就不能改動?
咁以後所有巴士路線都不可作任何改動, 因為一作改動總會有人受影響.

由景林行去新都城根本就唔係一個唔合理時間, 現時又有轉乘足以覆蓋,
最大的理由係本身果個站使用率低, 咁多原因又有解決方案都唔可以作出改動?

回程中環區改路已經慳了不小時間, 而回程可以跟去程咁行.
不過回程可以再慢慢傾, 但去港島方向應該要盡快實行, 咁可以睇下改路效果再討論下一步點做,
而回程方面可以用觀塘警署作轉車站, 等乘客可轉乘296A/296C到目的地.

儲錢
GW5878 發表於 2016-7-6 01:56 | 顯示全部樓層
(1) 點解要拉慢現有 690 將軍澳乘客黎成全尚德區有車?
>> 咁將荃本身冇打算做秀明道,都唔應該兜入去,拿拿林取消左 290A 去,將所有車變 290 ,事成後我保證從此冇人會再建議 690 兜尚德。

(2) 點解要用冇地鐵既區域去遷就有地鐵既區?
>> 如果咁講,大把線取消得,例如九巴及新巴 2 。點解到今時今日仲生存到?好簡單,有客囉。
>> 692 當年尚德邨唔係少客,非繁都有成 15 個,值得用多 7-8 分鐘去做多 $200 生意。

(3) 將軍澳站同時受康城車影響,講緊係康城後果班寶琳林係冇乜位比到將軍澳站既人上到,實際上佢地上到既地鐵只係比寶琳坑口多好少。

(4) 690 本身有瘦身空間,個人覺得可以咁精簡走線
中環方向 : 寶林段跟 E22A
將軍澳方向 : 中環段跟 692
剩係呢兩段都可以用少 7-8 分鐘,

(5) 尚德有兩蚊機又係不爭事實,但港島冇得減兩蚊,可以先做單向回程試水溫,就用前面改道慳左既時間入尚德
將軍澳方向,景榕樓後 U Turn 兜尚德圈>茵怡>寶儉樓>英明苑>原線
咁就連坑口邊皮都雙向做到

(6) 站係九巴立場,咁改完之後, 296M 仲可以即時槍決 ( 只要早繁開多少少 93M ) ,簡直百利而無一害

GW5878 發表於 2016-7-6 02:11 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2016-7-4 22:33

現況係浩明苑/景林有全日 690,而 ...

咁當年尚德樓下有 692,而翠林冇。
以運吉個思維,將荃係 692 換返黎既,
咁樣我想問翠林係咪掠奪左尚德既資源?

如果 290 咁都開得既時候
係時候找數啦,咪再雙重標準
S3BL100 發表於 2016-7-6 03:42 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2016-7-6 02:11
咁當年尚德樓下有 692,而翠林冇。
以運吉個思維,將荃係 692 換返黎既,
咁樣我想問翠林係咪掠奪左尚德 ...

點可以咁比?

首先本來最初將荃計劃根本無郁 692,亦只係計劃坑口止步,本來係將北自行重組換返來。
而家將荃被招標,影響九巴重組誘因,當年方案其他 big picture 項目全部無推出,咁算唔算翠林康盛被掠奪資源?

就算唔計呢筆,更大分別係,尚德無左 692 換返條 290/A,仲要淨係計兩區,使用人數都多過當年 692。
但如果你搞 690,係講緊山上同寶林受影響,車程拖長,服務水平下降,但無其他野換返俾人,浩明苑仲要成條線無左

本質已經好唔同

至於你話 290A 被拉入秀順喇喎,而家生米都煮成熟飯,你仲可以點?
叫 290A 變返晒 290,就會係你掠奪其他人的資源。

況且九巴點解要聽你支笛?明明 290A 盤數仲好過 290,你憑咩叫人倒錢落海,叫人唔好賺錢?

fb.com/scientisthk2usa/
南韓金仔 發表於 2016-7-6 12:52 | 顯示全部樓層
南韓金仔 發表於 2016-7-6 13:09 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2016-7-9 03:59 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2016-7-6 03:42
點可以咁比?

首先本來最初將荃計劃根本無郁 692,亦只係計劃坑口止步,本來係將北自行重組換返來。

坑口我唔同你講
尚德我都幾肯定使用人數不及 692 ,
我多次係唔同時間係唐俊街睇 290 290A ,冇一架多過廿個人,部分車仲要少過十個人,當年一班 692/P 剩係一個尚德商場已經 KO 左兩班甚至三班 290 + 290A 啦
你仲好意思講呢句

根本成個重組
對尚德而言
692 冇左
694 慢左
290 290A 快唔過又平唔過 40 轉 296A
完全被搵笨
而尚德本身又唔係唔偏好搭巴士既地區喎,
692P 整體客量差,個主因係個餅太細,
尚德個客量本身唔差,下下都三十幾個 ( 當然要呢三十幾人撐起架車就有難度,亦即係整體客量唔夠玩 ),就算客量冇翠林 690 果種客量都唔應該忽視,如果呢批客同 690 一齊夾一定好可觀

而且,係正常人眼中,係唔會理背後九巴想做既 Planing ( 甚至所謂既 plan 都只係巴士迷間口傳,根本冇證據,不過呢個唔係討論重點 )
而只係睇到冇左 692 + 694 改慢 + 290 290A 出現,
係正常人眼中,一定係會睇到觀塘區掠奪資源,完

要撥亂反正
我都係好認同我個 13D 延長至荃灣既大計,或者就取消 13D ( 另由 1A 抽調資源開 1B ,全日 20 分鐘一班經牛頭角道 ) 就有資源開快線,到時大家都有屬於自己既荃灣線,和和氣氣大家好