hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2016-17 沙田區巴士路線發展計劃 - 結果
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2016-17 沙田區巴士路線發展計劃 - 結果

siusiupeople 發表於 2016-7-5 23:01 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2016-7-5 22:53
今年開始,沙田區議會,泛民建制55波喎

我講緊第一次上議會那陣, 1314年RDP 的時候,
那陣未係55波, 咪又係改唔到, 邊關飯民建制派事?

簽名被屏蔽
kay 發表於 2016-7-5 23:33 | 顯示全部樓層
siusiupeople 發表於 2016-7-5 23:01
我講緊第一次上議會那陣, 1314年RDP 的時候,
那陣未係55波, 咪又係改唔到, 邊關飯民建制派事?

但上年係無開綠燈益黃泥頭

今年黃泥頭左擁右抱呢
世界很簡單 人類很複雜
S3BL100 發表於 2016-7-6 08:12 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2016-7-4 23:21
嘻...

682B,水泉澳開,遊幾耐花園先入到大隧呢

um....

見隔離 F1 版有人提到新巴東隧轉乘網絡,提到 682B,醒起呢條 thread 見過你評 682B 走線

純粹討論/好奇,師兄你覺得 682B 沙田一段應該點行先好?我今次真係無其他 idea…

fb.com/scientisthk2usa/
drbean7218 發表於 2016-7-6 08:34 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2016-7-5 17:07
咁抽87D又真係未必係好事
同埋一個問題係如果上繁成績一般既話
下繁都未必特別好

九記講到話抽87D車, 人們唔肯過你。如果在86S, 86K,85K.... 各執一架車都開到3班。

如果開到87E回程, 最後有可能好似87D 朝早特車好快加班, 因為入了獅隧就直去烏鐵真是太吸引。 關鍵是它令幾多原本搭開87D去利安/ 錦龍, 旺角/ 油麻地搭MTR去烏溪沙的轉搭87E。
AVW28 發表於 2016-7-6 08:37 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2016-7-4 22:29
反而我諗緊會唔會根本想獨佔83X出觀塘,結果失敗之餘兼比人延長到水泉澳,就唔放89D走。講真,89D83X呢件 ...

89C執返好觀塘d站位先講啦!
用觀塘市中心代替創紀個站。
去APM直情兩頭唔到岸,不論係創紀定泳池行過去行唔近。

海皮和石門呢兩邊冇得走,頂多加多d繁時特車。
LL3850
neoplan720p 發表於 2016-7-6 08:55 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2016-7-6 08:12
um....

見隔離 F1 版有人提到新巴東隧轉乘網絡,提到 682B,醒起呢條 thread 見過你評 682B 走線

沙田段其實比較難搞,畢竟而家都開左幾班車,如果全日服務變左唔同走線,相信某啲區反枱都似。

1. 較容易改嘅,係港島區走線。最起碼條線應該掉轉行,咁起碼唔駛塞電照街堆燈。

2. 沙田麻煩之處,在於第一城會同682有所重疊。返沙田,你都仲可以話同時叫682、682B兩飛;但去港島,你一係企定定等682B,一係就行出去坐682。
假如兩線班次相差不遠,咁理論上對第一城居民黎講,682B係有用過682。

3. 但682可唔可以飛走第一城呢段?又唔得,因為682B又做唔到濱景,更加唔好講住係第一城外圍嘅居民,依然會覺得682方便過682B。
而由於而家682B做緊第一城內圈同埋愉翠,所以全日嘅時候,亦都好難抽走佢。

如果682B仲未開,可以重新規劃,我會覺得:

4. 水泉澳擺總站依然走唔甩。

5. 廣源呢個位真係好尷尬。佢唔係完全無客,但兜左上去,就會變左對其他區嘅吸引力大減。
廣源嘅大隧線好麻煩,原因就係廣源最近大隧,變相一定係擺尾站。
如果好似281A、49X呢啲線,其實走線會靚好多,唔駛兜個圈上去。

6. 我會選擇經沙市。你叫人682 <-> 798嘅時候,我點解唔坐地鐵?

7. 但條線點樣可以同時做水泉澳同沙田,之後去返大隧,我就未太諗得通。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
GU9338 發表於 2016-7-6 08:59 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2016-7-6 08:12
um....

還掂成個沙田西面都係真空,
大可以將 682B 拉到秦石之類開,經博康水泉澳廣源再出都係順住走

682C 可以改係銀城街西行開,做埋愉田愉翠 ... 不過就真真正正唔再係村巴
請用文明來說服我。
AVW28 發表於 2016-7-6 09:03 | 顯示全部樓層
av335 發表於 2016-7-5 12:48
相信以而家個局,都係要等沙中線紅磡段通車先可以大搞重組
到時286M應該會被取消,到時就89C改快及加回水 ...

再唔係將89C出大隧後唔入彩虹邨通道,改停牛池灣村,停果邊既可以轉得返91、91M和92,又可以離彩虹站再近d,用果邊黎做接駁。
係轉3M果下麻煩,尤其春秋兩祭既時候。

所以,要改286M,都最好留返春秋兩祭全日。
LL3850
S3BL100 發表於 2016-7-6 10:48 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2016-7-6 08:55
沙田段其實比較難搞,畢竟而家都開左幾班車,如果全日服務變左唔同走線,相信某啲區反枱都似。

1. 較容 ...

沙田區走線,又要做水泉澳,又要做廣源,根本好難唔兜,我諗唔掂,所以我先問屎忽數專員有咩高見…

不過見你提到港島區走線,
其實我覺得,以沙田覆蓋而言,如果唔係因為九巴 680 因素,
條線根本應該跟 680 落北角,然後去銅鑼灣灣仔,起碼需求大好多,真係會有足夠乘客支持全日,
鰂魚涌至小西灣就俾人東隧轉 682 694 算數,到時新巴一樣可以建立東隧口轉乘網絡

不過如果咁玩,就會同 682B 作為 682 支線原意偏離太多,
680/682 沿線乘客又可以 BBI 轉呢條新線去北角至灣仔,到時就不得了

至於你提到話 682 飛唔飛得濱景問題,計客量同需求,點都係 680 拆線,正線飛亞公角濱景仲好…
到時就要睇下兩巴傾唔傾掂數,明唔明白拆線對於運作方面帶來的好處

咁到時 682B 改向西走都未必係咁大問題…

折衷方案,可能係 682B 改跟 307P 678 行,然後做銅鑼灣邊皮…
fb.com/scientisthk2usa/
Snoopy@FB8617 發表於 2016-7-6 12:24 | 顯示全部樓層

drbean7218 發表於 2016-7-6 08:34
九記講到話抽87D車, 人們唔肯過你。如果在86S, 86K,85K.... 各執一架車都開到3班。

如果開到87E回程, 最 ...

85K/86K下繁都已經有唔少車抽左出對外線

同埋不如上面咁講
而家上繁反應好既話
咁證明吸引到烏溪沙附近區域搭
如果唔太得既話
就可能代表緊差三個幾會令唔少人卻步
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過