hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 元朗南村巴災難蔓延
開啟左側

元朗南村巴災難蔓延

JC8385 發表於 2016-7-5 01:43 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

睇返Facebook元朗地區page
今次就輪到尚悅俾人cut村巴
暫時就只係cut 1400-1600

睇嚟運吉為咗幫九巴做靚盤數
造就5.8元朗站接駁搶錢大業真係無所不用其極

唔知管理公司又會唔會重施故技
用自己的方式幫村巴班次重生?
bestwishes706 發表於 2016-7-5 02:09 | 顯示全部樓層
如果西鐵月票客,唯有行遠少少去十八鄉路邊皮嘅南元朗官小站搭K68,鐵巴唔肯做元朗車都冇計。

如果想方便同快就要比多D搭68F比九巴賺
ytwong 發表於 2016-7-5 14:22 | 顯示全部樓層
bestwishes706 發表於 2016-7-5 02:09
如果西鐵月票客,唯有行遠少少去十八鄉路邊皮嘅南元朗官小站搭K68,鐵巴唔肯做元朗車都冇計。

如果想方便 ...

尚悅點計都係去蝶翠蜂搭K66啦
行得去南元官我行到出西鐵站了
kei_hk 發表於 2016-7-5 17:39 | 顯示全部樓層

政府擺明想借巴士去踢走村巴﹐從而減少道路車輛流量(少了不同屋村的村巴)﹐令到難以擴闊的道路﹐上落客點減少擠塞。

相信﹐係市區上落客點及出入上落客點係主因。

dogdog002 發表於 2016-7-5 20:59 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2016-7-5 17:39
政府擺明想借巴士去踢走村巴﹐從而減少道路車輛流量(少了不同屋村的村巴)﹐令到難以擴闊的道路﹐上落客點減 ...

莫講話中產離地,政府仲離地

你睇朝早元朗公路咩車塞死晒,有巴士咩十八鄉路

你俾條短短地既村巴綫俾班尊貴既中產自High咪算囉

係都要逼人開私家車

九巴好心就醒小小啦

明知中產師奶又怕熱又怕等又怕逼又怕曬

學213M俾六毫子優惠密車咪有人搭囉

認真:

68F元朗公園應該要拉長去元朗西/盲人院/行左圈先係

又可以食到朗屏站客,又可以轉九巴

搭巴士最緊要唔係緊握扶手,而係有位坐

962/969系開咁多個叉其實一個好處個個站都有公平機會早排隊上車有位坐

仲要有得簡,要坐窗口坐走廊任君選擇

九巴?唔通你搭回頭車番總站咩?仲Cut 埋268X元朗西特添

九巴同運吉永遠都唔明呢個大道理

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
JC8385 + 1 搭巴士最緊要唔係緊握扶手,而係有位坐.

查看全部評分

053h4 發表於 2016-7-5 21:23 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
238X 發表於 2016-7-5 21:23 | 顯示全部樓層

dogdog002 發表於 2016-7-5 20:59

對巴士公司而言,$$$ 才是大道理

如果一條巴士線,尤其是非長途線,經常有位坐,巴士公司係要蝕 $$$ 的

非專某程度上係法例所限唔俾企位先至咁好坐,如果唔係,恐怕佢哋都想一架車做多幾個客

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
T-LRT迷 發表於 2016-7-5 22:55 | 顯示全部樓層
dogdog002 發表於 2016-7-5 20:59

九巴?唔通你搭回頭車番總站咩?仲Cut 埋268X元朗西特添

九巴同運吉永遠都唔明呢個大道理

A~請閣下先理解一下,當時268x早上有特車,其實係行緊5-25分鐘聯合到站班次,但係又無ETA,對乘客嚟講係好惡等。

後來取消元朗西特車,穩定返268X早上出九龍班次,我覺得係德政嚟
時間能磨掉熱忱
dogdog002 發表於 2016-7-5 22:58 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2016-7-5 21:23
對巴士公司而言,$$$ 才是大道理

如果一條巴士線,尤其是非長途線,經常有位坐,巴士公司係要蝕 $$$ 的

呢個世界有 最大利潤

你坐夠九十個開兩部

比起連埋企上百二個

位位廿蚊

咁你最後咪賺多左

元朗天水圍好得意既係尾站係正西鐵站隔離

你無位坐我不如上去搭西鐵

搭鐵仲快過搭巴士

969起碼有天耀特車可以上

唔係點解63XX要入主962,969

12.8米條走廄既企位只係多一個階磚咁大把,唔通企多兩個人?

到你話非專想載更多人

咁全世界都係3+2啦

要知道自己既優勢係咩先得嫁

唔同處境又會有唔同優勢

唔好盲目追求呢個多客就係賺多既理論

kay 發表於 2016-7-5 23:47 | 顯示全部樓層

署方都要出面幫九巴搞元朗南

其實呢d區明顯港鐵巴士做最好

轉地鐵既,搭68F個程車無回贈

對居民不公

九巴應該做對外線,港鐵巴做接駁地鐵,無理由九巴乜都做晒

世界很簡單 人類很複雜