hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 觀塘延線港鐵客流未來預測
開啟左側

觀塘延線港鐵客流未來預測

jpoon 發表於 2016-7-22 02:40 | 顯示全部樓層

Kaix 發表於 2016-7-19 22:13
早繁115黃埔去中環起碼40分鐘,
MTR可以20分鐘內(連轉車時間)包到中環甚至上環,
所以你肯定MTR冇競爭力? ...

早繁而家旺角都未必即班上到車,更何況係要行上一層搭嘅油麻地,坐到太子過對面或者情況會好D嘅
但20分鐘一定包到我就有D保留啦
更何況呢D時間搭過地鐵嘅人都知,只要前面班車遲咗少少開,後面班車就要等,差唔多有一半機會會遇到呢D情況
利申: 以前試過八點半出門口,要九點返到中、上環公司,所以試盡各式各樣轉車方法,基本上上繁只有尖咀上車先叫穩陣少少,平均情況即班或等一班,佐敦油麻地甚少人落車
http://jpoon9394.blogspot.com/
jpoon 發表於 2016-7-22 02:47 | 顯示全部樓層
waterboy1984 發表於 2016-7-20 09:28
非繁落銅鑼灣嘅人多過去中環,
呢方面巴士一定快,基本上6-7分鐘就到

我真係好想知黃埔點樣可以6-7分鐘去到銅鑼灣,就算當你去106巴士站附近(皇室堡/維園),106都唔經黃埔,行去紅磡街市快極都5分鐘啦,仲未計遠離馬頭圍道果D期數
唔通ching識飛?
http://jpoon9394.blogspot.com/
waterboy1984 發表於 2016-7-22 09:18 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2016-7-22 02:33
115去港澳碼頭方向行告士打道,唔經銅鑼灣,灣仔亦只掂到邊皮
不過告士打道塞車亦會減慢速度
但唔好忘記11 ...

溫馨提示,115紅隧港島出口第一個站係「伊利沙伯大廈」,
位於鵝頸橋以東,屬於銅鑼灣而非灣仔!

另外,我係以尾二站機利士南路計算,因為同原本有人用116/106比較為最近的站,
而非以黃埔為比較,計算點唔同!

重點係,都講左「非繁」,仲要講塞車呢個point?
尤其係西行,告士打道西行非繁係比甚少塞車,就連慢車都少!
waterboy1984 發表於 2016-7-22 09:30 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2016-7-22 02:47
我真係好想知黃埔點樣可以6-7分鐘去到銅鑼灣,就算當你去106巴士站附近(皇室堡/維園),106都唔經黃埔, ...

Sorry,無比較過黃埔,只比較紅隧前尾二站一帶,屬延線有利範圍,如對答答覆有錯配,請見諒!

或者我講得太盡,亦請見諒,
6-7分鐘只係紅隧前尾二站,到港島出口最近的銅鑼灣伊利沙伯大廈作計算,好似只有115做到
維圍站就無辦法了,請加2-3分鐘!

不過重點係,6-7分鐘又好,7-12分鐘都好,都快過地鐵啦?

Kaix 發表於 2016-7-22 13:55 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2016-7-22 02:40
早繁而家旺角都未必即班上到車,更何況係要行上一層搭嘅油麻地,坐到太子過對面或者情況會好D嘅
但20分鐘 ...

太子/旺角都開左邊門,油麻地開右邊門,
右邊門好多空位,所以油麻地上車其實唔難

同埋唔好expect油麻地轉車會好迫人,
只係兩個站的轉車人流,唔係成條線的轉車人流,
每班車可能只有40-50人油麻地轉車

黃埔至中環MTR淨車程只係14-15分鐘,5-6分鐘油麻地乜都轉到喇,
OK就當你繁時真係要25分鐘,咁又點?? 唔知25分鐘115出左紅隧未呢??

仲有115上環方向港島站位問題,好多站都遠離上班地點,
大半個中上環都係近MTR多過115,金鐘115直頭成個skip左,
又塞車又唔就腳,趕返工的有得揀一定唔搭115

如無意外115早繁特班會全數取消,甚至主線要輕微減班,
依個係最保守估計

Kaix 發表於 2016-7-22 14:24 | 顯示全部樓層
waterboy1984 發表於 2016-7-22 09:18
溫馨提示,115紅隧港島出口第一個站係「伊利沙伯大廈」,
位於鵝頸橋以東,屬於銅鑼灣而非灣仔!

非繁客量低,
況且冇塞車都快唔過MTR去中環,
仲有就係黃埔去好多地方都屬短程,
巴士有位坐依個優勢係盪然無存,
MTR站位又極度就腳,會培養出一班慣性乘客,
除左巴士明顯比MTR優勝的行程(例如黃埔-尖沙咀/銅鑼灣),
以外首選都會係MTR

所以你話冇塞車個陣d人就會搭返你巴士??
一般市民唔係巴士迷,
冇人會咁思前想後就係為左有個理由搭巴士

AV115 發表於 2016-7-22 15:55 | 顯示全部樓層

waterboy1984 發表於 2016-7-22 09:30
Sorry,無比較過黃埔,只比較紅隧前尾二站一帶,屬延線有利範圍,如對答答覆有錯配,請見諒!

或者我講 ...

1) 紅隧前一站係機利士南路,你話近何文田站都算說得過去。前二站是紅磡南道,基本上屬唔屬延線有利範圍已值得相榷。
2) 所以一般人講黃埔延線既影響,好難淨係計機利士南路站,然後唔計紅磡南道、紅樂道、黃埔花園、德民街四個大站,然後得出115仲有競爭力呢個結論。

3) 紅磡南道到進入漆咸道北,一共有六支燈。最佳情況係第一、二同三支全綠,第四支必嘉街係一定唔順,平均等候時間大約一分鐘。機利士南路停站後,大半機會過唔到第五支燈,即蕪湖街交界燈位,即係又加多一分鐘。機利士南路去到漆咸道北,除非排隊頭同埋唔係廢車,仲要前面冇車阻住(例如6F碌車),否則一定過唔到第六支燈。呢支燈要分半鐘。6分鐘過海,全日都可能有幾班車做到既,不過一定唔係紅磡南道站起計lor。

alexleechaksum 發表於 2016-7-22 18:32 | 顯示全部樓層
Kaix 發表於 2016-7-22 13:55
太子/旺角都開左邊門,油麻地開右邊門,
右邊門好多空位,所以油麻地上車其實唔難

油麻地都係開左邊門
雖然油麻地係島式月台
但係右上左落
所以開左邊門
Kaix 發表於 2016-7-22 19:34 | 顯示全部樓層
alexleechaksum 發表於 2016-7-22 18:32
油麻地都係開左邊門
雖然油麻地係島式月台
但係右上左落

我係講緊荃灣線南行,
觀塘線開邊一邊門對於黃埔客黎講有咩討論價值呢??

荃灣線南行太子/旺角都開左邊門,油麻地開右邊門,
呢個對黃埔客黎講係好重要
miklcct 發表於 2016-7-22 22:15 | 顯示全部樓層

Kaix 發表於 2016-7-22 14:24
非繁客量低,
況且冇塞車都快唔過MTR去中環,
仲有就係黃埔去好多地方都屬短程,

呢啲咁短程巴士根本無可能鬥得贏地鐵,就好似旺角去佐敦咁,一定係搭荃灣線屈晒機。

觀塘線新站通車,基本上唔使諗,212一定收硬皮嘅啦,搵30X吊命;41都應該摺得,由45吊命;小巴方面,分分鐘27M正線都收得皮(何文田站),淨返條27M(S)吊命;重有旺角返黃埔新邨條紅van嘅下場應該會同西旺一樣,由人等車變成車等人。

到南港島線通車,應該到成個深灣同鴨脷洲嘅香隧線,加埋75同629,收晒皮,可能死剩條99X,同埋去銅鑼灣嘅72A、96同592。

到東西線通車,就輪到成個土瓜灣同馬頭圍嘅非過海線收皮,而過海線應該都減到垃圾級班次捱埋最後幾年。尤其係2E、5、5A、5D、11、14、15、17、21、93K、796X應該可以全部收皮,只係得返上山嘅5C同26,同埋太子道流水12A可能有得留低,3B可能都會同5C合併;85系應該只會得返85X;除此之外,6F都可能收得皮,6C都可能要大減班;小巴方面,6系應該會得返紅磡站接駁,8系應該可以摺得。

到南北線全線通車,可能成個紅隧網絡收皮,只係得返101X、102、111、112同118有得留低,新界東過海車方面,307應該可以直接收皮嘅啦,681都應該要減到有緣人班次,到時成個新巴應該可以摺埋啦。
進智公交