hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴新線214開辦消息
開啟左側

[路線消息] 九巴新線214開辦消息

dennis28a 發表於 2016-8-16 01:26 | 顯示全部樓層

MP6513 發表於 2016-8-16 00:59
究竟九巴諗咩?九廠人都唔夠 開一堆蝕到嘔既安達線
老老實實 拎95上去兜安達、安泰
仲實用過條213D

當你以為安達線會蝕果下,其實將來係一隻大金蛋。

九巴目標係長遠安達、安泰加石礦場(重點私樓),大大話話 2022 年後,成個安達臣山頭有成七萬人。
反正所謂「東九龍線」係 2030 年前唔會出現,無鐵路爭生意,順手夾埋路過既秀茂坪,蝕幾年又有咩好怕。

你拎條 95 上去,四順、秀茂坪又會出聲嘈,點解唔開新線?
惡意回復是不道德的行為。
S3BL100 發表於 2016-8-16 03:02 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2016-8-16 01:26

九巴目標係長遠安達、安泰加石礦場(重點私樓),大大 ...

雖然係咁,但九巴都無必要一開波就開 4/5 分一班 213M、6 分一班沙田線、全日安筲線

安筲線如果港島唔調轉行(跟類似 307P/678 行法),我睇唔到點樣可以夠客全日,條線要一單平均 50 個客先有機會回本

仲有雖然日後石礦場會多好多私樓,但沙田線、214 同 213D 都對石礦場唔係太就腳,
唔通第時要人下下行落安秀道搭車,定係又開多條分支上去?

沙田線同 214 係招標線,又想做埋其他周邊地區,無得搞;但 213D,
九巴照道理定線方面都唔會無話事權,但偏偏就中秀開,大半個秀茂坪停晒門口,但之後又拉唔上石礦場,即係點先?
213D 咁開得線,但同時秀茂坪本身都唔多人睬佢既正線 13D 就一條毛都無郁過,唔去順手支援下無旺角線的地區,呢樣野簡直係離譜

尤其是秀茂坪坐擁五條旺角線,但觀塘好多山頭係一條旺角線都無,或者得條特慢線,
除左有人刻意同某建制當道地區送禮外,好難有其他合理解釋。

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2016-8-16 03:06 | 顯示全部樓層
~誰@359~ 發表於 2016-8-15 20:58
根本九記就唔志在98C果10.5,98C朝早已經私下減班左好幾個月,今日仲要再開疏D
今朝秀茂坪班客仲痴痴地等9 ...

九巴為左做靚安達臣,肯將部分 $10.5 變 $7.2/$7.9 係一件事,但肯唔肯推晒全部 $10.5 落 $7.2/$7.9 係另一件事

不過今次肯定的係,安達臣咁搞,周邊四順同康盛翠林都做左受害者

S3BL100 發表於 2016-8-16 03:08 | 顯示全部樓層

dennis28a 發表於 2016-8-15 00:48
如果 214 同 16X 玩得成,反而我非常擔心 6P 既下場就真。

不過都係果句,所有野太言之尚早,聽日 214  ...

6P 的目標客源同 214 甚至全日版 16X 有咩重疊?

cong 發表於 2016-8-16 12:02 | 顯示全部樓層

除左四順去油麻地呢個HEA位,95係秀茂坪區仲有咩獨市位?
exspeed 發表於 2016-8-16 14:12 | 顯示全部樓層
路線唔會一成不變架喎,將來有需要自然會改路啦
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
~誰@359~ 發表於 2016-8-16 20:09 | 顯示全部樓層

結果而家堆線既畫法,就令石礦場朋友避免唔到要落山搭車
因為214 秀沙都唔會直接上石礦場,上到去既213M 213M就同而家秀茂坪一樣要Z字走線

字大只顯得人自大
S3BL100 發表於 2016-8-16 21:50 | 顯示全部樓層
cong 發表於 2016-8-16 12:02
除左四順去油麻地呢個HEA位,95係秀茂坪區仲有咩獨市位?

秀茂坪去新蒲崗彩虹道。另外旺角返秀明道,95 係咁多選擇入面最快。
1A 站位唔就腳兼慢(旺角方向就打和),13D 太慢,98C 秀暉樓寶達就快,但亦唔係快好多

今年 RPP 建議 95 減一部車俾 98P 加班,已經俾班秀茂坪區佬鬧「無人性」,95 成條搬上安秀道,政治上似乎不可能,
除非秀明道爆多條新線替代。或者將 13D 改快,但其他區又會遇到問題

況且暫時見唔到九巴有好大誘因大改 95…

雖然我都同意 95 搬上安秀道更合乎整體規劃,而秀茂坪亦無必要攬住咁多條旺角線

ma212223 發表於 2016-8-16 22:21 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2016-8-16 21:50
秀茂坪去新蒲崗彩虹道。另外旺角返秀明道,95 係咁多選擇入面最快。
1A 站位唔就腳兼慢(旺角方向就打和 ...

就算95拉到上去
咁作為安達臣去旺角主線
到底應唔應該入彩虹道?

9搬離黃大仙被ban
95唔入彩虹道都未必唔會俾黃大仙嘈
但入嘅話就肯定慢過213D
一出RDP   要去鵝頸橋?
S3BL100 發表於 2016-8-16 22:53 | 顯示全部樓層

ma212223 發表於 2016-8-16 22:21
就算95拉到上去
咁作為安達臣去旺角主線
到底應唔應該入彩虹道?

95 入彩虹道會慢過 213D,但可以去到信和打後,去埋油麻地

咁搞可以避免出現 95 213D 交叉走線,不過秀明道又要搵野補,最後結果,資源運用上未必同而家有咩分別

但先唔理秀明道其實係咪需要 213D,其實佢地多左條同 95 速度差唔多的 213D,13D 係咪應該撤離秀茂坪,造福下其他區?