hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴新線214開辦消息
開啟左側

[路線消息] 九巴新線214開辦消息

stevechau 發表於 2016-8-30 13:45 | 顯示全部樓層

hon_son_wilson 發表於 2016-8-28 10:28
我Day1試搭214,經歷欽州街右轉4次燈位,曾建議西行改經汝州街(跟86C)或全段元州街(跟86)。

星期六晚坐8 ...

「其實深水埗區內,以南昌街、欽州街、東京街等東西走向道路燈位問題較嚴重,因為其橫跨的路口距離較短。
個人經驗以東京街東行近長沙灣邨燈位最離譜,2/2A/118非繁都要等2-3盞燈至過到。
所以我諗214定線應考慮愈少行東西走向道路愈好,目前西行問題較小,
東行要考慮214桂林街客量、荔枝角道<>石硤尾/黃大仙流水等,睇下是否適合改直行長沙灣道。」

南昌街真係死在太多路口要SET燈...
欽洲街就近嘉頓塞車, 近海皮果邊就一貫新區問題既燈長...
東京街一樣, 呢D無得搞, 唔通叫青山道/長沙灣道堆車流去就東京街咩??

東京街東行近長沙灣邨燈位係無得搞, 一係就將對面線既燈位時間對調...
事實上東京街雙向都已經好難順燈, 加埋長沙灣道、青山道同元洲街既車流都越黎越多, 而且班區佬起勢咁加斑馬線交通燈...已經好難玩~
stevechau 發表於 2016-8-30 13:48 | 顯示全部樓層
timmylee 發表於 2016-8-28 23:50
西行改由東京街出長沙灣道其實仲好, 起碼唔會塞車
就算唔順燈都唔洗好似欽州街咁等幾次燈先出到

其實有揸開車就知...東京街右轉長沙灣道果盞燈, 唔比欽洲街轉果盞長得幾多....
欽洲街果盞慢, 係因為對面車流一樣勁多, 所以盞右轉燈唔可以開得長...
再加上太多PK打尖插隊...根本想快都難~

stevechau 發表於 2016-8-30 13:51 | 顯示全部樓層
hon_son_wilson 發表於 2016-8-29 00:22
元州街最塞係北河街至永隆街段,如果改行東京街出,不如行晒全段到興華街先出,仲近d蘇屋邨添。
東行亦要 ...

如果無工程既話....通常過到營盤街都通暢...
但如你所言, 都過得欽洲街, 其實東京街出定興華街出時間都係一樣~
stevechau 發表於 2016-8-30 13:54 | 顯示全部樓層

12A 發表於 2016-8-29 01:07
昨日剛坐完,客量比預期中好,過龍翔道時可以坐滿八成。原來藍田油塘人好支持條線。去程過秀茂坪前已 2/3滿 ...

李鄭屋行落LCK道只係15MINS既事...但真係無誘因要人山長水遠咁行落去...
長遠計, 想做大長沙灣點都要行青山道...
想一線行晒長沙灣道做兩邊只會兩頭不討好~
一係就好似2A咁走法, 唔算太慢亦做得住兩邊客~
Snoopy@FB8617 發表於 2016-8-30 15:33 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2016-8-30 13:34
好似唔係WOR...有次煩似既唔係影響左72&81咩??
定係我地講緊兩單野??

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/breaking/20160425/55027218

72同81都改經獅隧
北行停完SCAD後經大窩坪上返龍翔道
南行應該亦都係咁改

跑大埔道程勁極都係快過行石硤尾六至七分鐘
雖則石硤尾唔稱得上係大客廠
但係日間非繁提供到一定數量既客

同埋如果要跑大埔道既
就預左北河街一帶基本上都做唔到

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
wing 發表於 2016-9-1 07:09 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2016-8-30 13:24
大埔道果個大迴環最大問題唔係承重同埋闊道, 而係出油站果個位上落斜差頗大...
(我揸私家車試過一次揸得 ...

其實都睇架車快唔快 搭得巴士都係想一程過有位坐唔想迫地鐵
如果係直落地底既係點都係直落地底,荔枝角返工客都一樣,長沙灣客都一樣
地鐵有好多地方去唔到 好多人唔想左轉右轉
214 東九有好多位地鐵都去唔到要駁腳或者行好遠 如果拉直行長沙灣道可以減少行車時間又吸到客 何樂而不為
stevechau 發表於 2016-9-1 11:02 | 顯示全部樓層

wing 發表於 2016-9-1 07:09
其實都睇架車快唔快 搭得巴士都係想一程過有位坐唔想迫地鐵
如果係直落地底既係點都係直落地底,荔枝角返 ...

呢個講法係顯示左版友你唔太了解呢頭居民的乘車模式~
因為呢頭太方便, 而且交通工具係好埋身...如果有近而唔慢既交通工具係會取代左地鐵既使用~
所以點解咁耐以黎, 大部份人去九龍灣都唔會坐地鐵而係較埋身既紅小/2A/6D...
呢頭既居民對地鐵既擁護度不如想像中高同忠誠的~
wing 發表於 2016-9-1 19:27 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2016-9-1 11:02
呢個講法係顯示左版友你唔太了解呢頭居民的乘車模式~
因為呢頭太方便, 而且交通工具係好埋身...如果有近 ...

我係呢頭既居民 2A,6D有人坐我認同 但坐足全程到九龍灣又真係唔算多反而紅小係多 因為快過2A,6D好多
2A又要落荔枝角道又要出旺角,6D又要行新蒲崗又疏車
青山道李鄭屋行去長沙灣道搭車大有人在 無論係巴士定地鐵都係
一直以黎搭巴士都係求就腳 近當然好啦 但好多時都要睇埋價錢同時間
李鄭屋青山道行去長沙灣道搭車應該係呢邊居民最接受到既極限
絕對不可能好似呢度之前有版友講既行到荔枝角道搭車都係十幾分鐘甘樣搭車
stevechau 發表於 2016-9-2 20:44 | 顯示全部樓層
wing 發表於 2016-9-1 19:27
我係呢頭既居民 2A,6D有人坐我認同 但坐足全程到九龍灣又真係唔算多反而紅小係多 因為快過2A,6D好多
2A ...

街坊你好, 但你都知我地行得出長沙灣道而坐巴士既都係新界線...一係就係一D根本無得揀既線(例如41/45/E21A)果類~
坐去其他位我地行得出去都係入地底...所以點解我地會知就算214行出長沙灣道我地都未必會搭...
行得出去坐214, 去WTS有紅小/6D(6D其實係疏唔係慢)...去油塘CALL紅小又有位仲密過214(係衰貴, 不過貴得黎仲算抵用)
咁淨返既就返來回山上一帶同藍田果邊...但果邊對我地既需求又係咪大到令我地肯特登行出去坐214呢??

所以我先覺得214無乜特別行入長沙灣道既需要...一係就好似而家咁行荔枝角道...一係就跟2A咁由青山道入荔枝角道做多D客算數~