hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 二十年過海乘客客量比較(1995-2014,巴士、港鐵、總過海 ...
開啟左側

[歷史資料] 二十年過海乘客客量比較(1995-2014,巴士、港鐵、總過海人數)

HW8373 發表於 2016-7-25 13:58 | 顯示全部樓層

想知係計隧道線總乘客量
定係有辦法分開隧道線減左非過海客既客量
如果只係計總乘客量咁巴士個數實在唔奇
鐵路可能應該較易從入閘出閘記錄度區分本地同過海客

睇下而家隧巴線做流水客個景象已經見
每日都有堆中環放工客特登等 101 104 返西環、sogo 門口等 112 116 返北角則魚涌、
康怡等 106 或者筲箕灣等 682 694 入小西灣條龍已經知
十年前基本上只有繁忙時間流水線做唔晒先有人搭隧巴搭幾個站
而家根本乘客搭車模式已經變晒
搭隧巴只係貪站少當貴價流水線用
真正搭過海既人愈黎愈少
但又多左堆流水客填補

1344 HV4841 9037 HW8373 32103 MIG4760
RobynnNKendyFan 發表於 2016-7-25 19:29 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2016-7-25 13:03
106慢碌死症黎.......

小西灣碌到銅鑼灣先入隧道

冇證冇據唔好亂講
反青沙撐獅隧
mak5052 發表於 2016-7-25 20:22 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2016-7-24 22:15
重點係""對正站牌先開門"尼樣野, 自製車龍.
其實最多先落客(紅隧口北行用極多既時間),
再係對應既站牌前 ...

如果如此, 在紅隧口北行月台尾設一落客站, 如同南行站月台尾即可
ahken 發表於 2016-7-26 09:40 | 顯示全部樓層

唔好意思, 但係樓主POST出黎果D係咩黎?

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
ahken 發表於 2016-7-26 09:43 | 顯示全部樓層
dogdog002 發表於 2016-7-24 23:47
西隧出港島上公路果個位成日都塞死晒

搞到969X寧願停一個燈位遲少少先上橋

反而有樣野好奇怪, 就係某公司職員見到對該公司不利既言論就加以制止而唔係好好認真咁諗下出左咩問題, 反應十足

我地俾既建議唔見得比果間公司差架喎, 又唔肯去聽去解讀, 好似活係自己既世界度咁

其實紅隧北行絕對係可以唔駛對住門牌落車, 上車就可能需要自己向前行番幾步咁啦, 無謂巴士頂死巴士

RobynnNKendyFan 發表於 2016-7-26 09:51 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2016-7-26 09:40
唔好意思, 但係樓主POST出黎果D係咩黎?

I mean 冇證據證明到 2014 年客量下跌同 2013 重組有關
你真唔明定假唔明?
反青沙撐獅隧
RobynnNKendyFan 發表於 2016-7-26 09:55 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2016-7-26 09:43
反而有樣野好奇怪, 就係某公司職員見到對該公司不利既言論就加以制止而唔係好好認真咁諗下出左咩問題, 反 ...

恕我直言我真心搵唔到你發表過建設性言論
反青沙撐獅隧
ahken 發表於 2016-7-26 10:00 | 顯示全部樓層
RobynnNKendyFan 發表於 2016-7-26 09:55
恕我直言我真心搵唔到你發表過建設性言論

冇所謂, 觀點與角度問題, 其實本人要講既一大早都講哂, 再重複又重複都係嘥大家時間; 再者講左出黎之後, 某公司肯唔肯睇同聽在於本人黎講已經係兩個層次既事, 再嘈落去大家都同樣傷感情
既然大家站在對立面只好尋求一個共識, 但連聽同睇都唔肯俾個機會自己去做咁仲有乜意思呢?

RobynnNKendyFan 發表於 2016-7-26 10:06 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2016-7-26 10:00
冇所謂, 觀點與角度問題, 其實本人要講既一大早都講哂, 再重複又重複都係嘥大家時間; 再者講左出黎之後,  ...

你都知再討論落去係曬大家時間就唔好再響到發表意見 la
我唔信會傾到乜野共識
你果 d 所謂意見對我黎講只係 d 好自私o既言論
扮曬偉大咁樣令我感到作嘔

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
bestwishes706 + 1 + 10 好自私

查看全部評分

反青沙撐獅隧
paul2357paul 發表於 2016-7-27 00:42 | 顯示全部樓層

HW8373 發表於 2016-7-25 13:58
想知係計隧道線總乘客量
定係有辦法分開隧道線減左非過海客既客量
如果只係計總乘客量咁巴士個數實在唔奇

如果真係流水客濫用過海線尾段甚至頭段既客流比例增加既話,咁樣一齊計法更能掩飾過海線真正用作過海既客流比例減少既事實。
而事實上有唔少過海線俾流水客濫用有時係巴士公司自找的。
103:告士打道去半山至薄扶林獨市
104:紅隧口至彌敦道沿線去石硤尾獨市
170/182:何文田來往沙田獨市
......