hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴6P開辦消息
開啟左側

[路線消息] 九巴6P開辦消息

neoplan720p 發表於 2016-8-11 00:26 | 顯示全部樓層

siusiupeople 發表於 2016-8-10 22:58
官深生意根本無觀荃咁好做, 人地咩38/42C 繁時班班頂晒閘車海咁出,
38/42C 上唔到車倒走好多客落條鐵到,  ...

無衝突架。

觀荃固然好做,亦都應該增加資源,進行重組,提升堆線嘅效率。

但唔代表觀深唔值得做喎。
無車?咁係運吉減太多quota 啫。
如果唔關quota 事,咁九巴自己唔想做觀深都抵打啦。

由頭到尾,都無一條「正確」嘅線去測試觀深客源。

-2X 只做到淘大,仲要返彩福經旺角。
-6D 入彩虹道,只到九龍灣。
-6P 入彩虹道。
-舊40 算係最似樣,但返荃灣要俾全價,再加上班次問題,搞到成件事唔吸引。
-296C 來回都入旺角,就算飛橋,觀感上都唔吸引。(更唔好講旺角道同亞皆老街西行嘅塞車問題)
-42 上順利,都唔係做觀市;另外東行係做荔枝角道,同長沙灣道 / 青山道客源又有唔同。
-214 做觀塘山為主,再加埋要行石峽尾,真係你坐埋我果份。

結論係,從頭到尾都無一條正常嘅線去serve 呢批觀深客,又點能夠真正測試到巴士係「觀深」呢個市場嘅吸引力同市佔率呢?
唔係話要開條全日線,但至少繁時幾班車(如6P),定線上都要吸引啲丫。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
hon_son_wilson + 1 + 10 精闢見解,無一條正常嘅線

查看全部評分

古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
hon_son_wilson 發表於 2016-8-11 00:47 | 顯示全部樓層

對蘇屋及石硤尾乘客而言,296C和2X幾乎無份用。
siusiupeople 發表於 2016-8-11 08:59 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2016-8-11 00:26
無衝突架。

觀荃固然好做,亦都應該增加資源,進行重組,提升堆線嘅效率。

我想講, 深水埔去東九根本無一條塞得最少的道路.

舊40 算係正常的一條, 但咁又點? 唔好唔記得只不過它當時開緊12-16分鐘一班,
又同6D鬥搶, 6D 一行先過40, 40 就少左好多客, 就算比40 行先, 它都只係由唔坐滿變坐滿,
要企都唔係成日見, 九巴自己都無動力試我無法子架.

西行情況更加明顯, 舊40 算係少數繁時離開九龍灣都坐唔滿的線.

拿我就好簡單, 再修改296C 走線咪得囉, 行番青山道唔入旺角都得架, 我無咩意見既.
之但係九巴肯唔肯放棄8.3 觀旺半特快的客呢就不得而知啦.

簽名被屏蔽
Haydn 發表於 2016-8-11 09:53 | 顯示全部樓層

siusiupeople 發表於 2016-8-11 08:59
我想講, 深水埔去東九根本無一條塞得最少的道路.

舊40 算係正常的一條, 但咁又點? 唔好唔記得只不過它當 ...

如果係唔係都要296C放棄觀旺既話,咁不如改條線換40飛走美孚仲好
不過40飛唔飛美孚呢度唔係重點

至於觀深,好似上面版友所講,就算6D全日延長到觀塘/油塘既話,都避唔開彩虹道,
而6P又做藍田山但係咁既服務時間真係唔知做黎有咩用,咁不如6P上下繁對開3班,飛埋彩虹道 (做唔做半直通就後話) ,至少都會試到繁時既雙向需求掛
superlo 發表於 2016-8-11 23:13 | 顯示全部樓層
6P鯉魚門邨總站竟然泊街
suittie2000 發表於 2016-8-12 00:08 | 顯示全部樓層
Haydn 發表於 2016-8-11 09:53
如果係唔係都要296C放棄觀旺既話,咁不如改條線換40飛走美孚仲好
不過40飛唔飛美孚呢度唔係重點

6P就係想做埋彩虹道去觀塘客,即係以前5K的客,因為依家彩虹道已經冇紅小去官塘
hon_son_wilson 發表於 2016-8-12 01:44 | 顯示全部樓層

今晚見到青山道(永隆街)、杜鵑樓及蘇屋總站已放6P站牌。
蘇屋總站6P放靠山第2條坑 (排位: 站長室 | 2 | 6P | 112 | NWFB...)。
各站有過膠poster,但未掛宣傳單張。
另見"細密"的6P豬紙上,寫6P經興華街轉入"青山公路"。

6P將來發展有幾個可能性:
Lv1. 純粹交數,唔會再加班,甚至搏食唔正兩繁客而縮班,間接抽走6D車。
Lv2. 加強及加長兩繁服務時段,積極考慮提速(飛九龍城)並與6D分工。
Lv3. 以略貴但仍算便宜的$6.4價位,吞併6D變全日服務美孚-彩虹道-油塘流水。
Gary_B 發表於 2016-8-12 02:13 | 顯示全部樓層
大坑東一帶站牌已更新 有通告 未有豬紙
superlo 發表於 2016-8-12 08:28 | 顯示全部樓層
hon_son_wilson 發表於 2016-8-12 01:44
今晚見到青山道(永隆街)、杜鵑樓及蘇屋總站已放6P站牌。
蘇屋總站6P放靠山第2條坑 (排位: 站長室 | 2 | 6P  ...

6P豬紙(請留意投入服務日期)
6P過膠單張,但不見有宣傳單張攞

leungky0528 發表於 2016-8-12 08:34 | 顯示全部樓層

superlo 發表於 2016-8-12 08:28
6P豬紙(請留意投入服務日期)

6P過膠單張,但不見有宣傳單張攞

咁寫法同平時啲繁時線唔多一樣
好易覺得佢下一步係想拓展六日
進而變全日