hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 請問低排區可否擴大?
開啟左側

[問題] 請問低排區可否擴大?

kaover2016 發表於 2016-8-29 22:44 | 顯示全部樓層

低排區根本多舊魚
家陣得低排區先多人?
因為低排,搞到我樓下全部ATENU/AVBWU
雖然全部ATENU/AVBWU係冇問題
但個問題只會去左笫2區
kay 發表於 2016-8-29 22:52 | 顯示全部樓層
鼓勵巴士公司更新車隊,提升排放標准實際得多

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ME + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜
碇真治 發表於 2016-8-29 23:21 | 顯示全部樓層
低排放政策其實有D失敗,只不過將高排車調去非低排區,其實排放量係一樣,冇減到污染物,只係令到低排區排放低左,其他區高左,做到路邊監測站旁邊比較環保,做到空氣污染數字好睇D,難聽D講即係造馬,將問題轉移視線,收埋左個問題,仲有其實空氣污染元兇係私家車,唔係私家車落手,問題只會越來越深,其實低排放亦搞到資源分配不均,好多線好似沙田嘅89系東九龍路線,仲大西北嘅258D,259D都分唔到新車或者將掛牌新車調去低排線,用後備續命車行走,但依D線比部分低排線嘅客量高

kaover2016 發表於 2016-8-29 23:45 | 顯示全部樓層

碇真治 發表於 2016-8-29 23:21
低排放政策其實有D失敗,只不過將高排車調去非低排區,其實排放量係一樣,冇減到污染物,只係令到低排區排 ...

低排之前我成日狠ATR/3ASV呢D殘車
又熱又唔好坐
呢家屋企樓下轉哂低排車
先有少少唔捨得ATR/3ASV
所以有時去到其他區搭車都會避開D新車,坐返D高排車
GK3258 發表於 2016-8-30 00:33 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2016-8-29 19:17
其實個間車隊規模咁大的公司, 做好少少其實唔難

其實個間車隊規模咁大的,對家做一部佢做四部,成本就話政府貼啫,工程部邊得閒同你每部車大執一次,仲要隻隻品牌plan一次,真係話做就做到?唔好咁天真啦
橫看香港巴膠
AVD1 發表於 2016-8-30 14:19 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-8-29 22:52
鼓勵巴士公司更新車隊,提升排放標准實際得多

更新車隊,未即係縮短而家堆車 o既壽命,倒轉未又係起到製造垃圾 ……
倒不如話鼓勵巴士公司加裝減排工具好過。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
PF2802 發表於 2016-8-30 14:22 | 顯示全部樓層

少年, 你太年輕了
你以為低排區真係為環保同為市民健康著想?

評分

參與人數 1HugeC +7 收起 理由
SH1334 + 7 精闢見解

查看全部評分

TR5774
 樓主| bjbus 發表於 2016-8-30 15:37 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kei_hk 發表於 2016-8-30 22:09 | 顯示全部樓層
bjbus 發表於 2016-8-30 15:37
咁唔通為拆車場同車行而設咩?

根本只係一場show﹐在政府﹐巴士公司﹐偽環保團體之間的show。

其實大家都知精結問題﹐一係限巴士行一個短的年份﹐係夾到每一次的排污標準的提升周期﹐但係巴士公司營運成本會好高﹐解決方法係加價或轉用劣質車。

而偽環保團體亦深明這一個道理﹐但又要搵飯食(有野比人睇)﹐於是便要政府做D野。

又唔知政府點解又想到這條好計仔(可能三邊派人講數成功)﹐於是便有這個低排區﹐只要同一區但唔經只定監察點都唔算低排區路線。
3方都有功課交給大眾睇﹐同時大家的成本係最低﹐連市民都唔需要為環保付出金錢代價。

不過﹐最怕係班偽環保團體在下一任特首上場﹐要加大低排區﹐到時巴士公司好難再透過 "轉移" 方式去達標(或是只係維持到一個短時期 - 至下一個新排污標準之前)﹐到時可能真係大眾市民要為環保付鈔埋單。

bobbycheng 發表於 2016-8-31 13:39 | 顯示全部樓層

koneotis 發表於 2016-8-29 15:46
部分車型不能安裝
另外也有部分車型快將退役,安裝缺乏成本效益
部分車型不能安裝
另外也有部分車型快將退役,安裝缺乏成本效益

不過堆歐3最遲2019都要退
現在開始計劃擴大似乎沒有什麽意思
2019年要退既係第一批歐3
最後一批歐3要到2026年先退
裝左之後仲可以行多9年幾
成本效益唔會太低吧

而且而家已經有約30部高排車裝左
(詳見另一帖 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... &extra=page%3D1)
當中包括ATR,3ASV,ATE,B9
證明呢d車型係能夠安裝
就算有車型唔能夠安裝應該都係AP,AMN呢d為數較少既車型
如果肯將ATR,3ASV,ATE呢d數量眾多既車型大規模安裝已經幫到好多