hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 18X係咪真係搞出咁多問題
開啟左側

[其他] 18X係咪真係搞出咁多問題

asv2 發表於 2016-9-2 11:07 | 顯示全部樓層

limited 發表於 2016-9-2 10:28
就算18X唔出現, 720A 非繁空載率之高都一定成為開刀對象

要處理當年 720A 既空載率,除左一味動刀,
仲可以係 720 全日直達中環

不過你岩,新城只會動刀,唔識雙贏

106116_1023 發表於 2016-9-2 11:38 | 顯示全部樓層

算把啦,放棄吧,西環交比10,18P,A12,MTR
還番D車比2,720,722
延長都冇用,車都唔夠,冇本錢,
就算加多1/2部都唔會夠,拖累成條線
18P<>720/722已經好夠

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
neoplan720p + 1 18P&lt;&gt;720/722已經好夠

查看全部評分

Chelsea FC
S3BL100 發表於 2016-9-2 12:05 | 顯示全部樓層
limited 發表於 2016-9-2 10:28
就算18X唔出現, 720A 非繁空載率之高都一定成為開刀對象

720A 最大問題係,只做灣北金鐘,又面對地鐵直接競爭,非繁載客率一定唔會好得去邊。
但為左摺 720A 非繁去開 18X,搞到 720 中上環車程拖慢,又倒左一班客,分分鐘得不償失

如果當日係都要開刀的,可能直頭放棄金鐘仲好

想 720A 非繁唔好載空氣,要做的應該係 720A/2X 重組,
放棄太古城,2X 改銅鑼灣循環,堅拿道巴士專線/天樂里調頭,反正灣北一段都係白行。
然後 720A 東行改行軒尼詩道,馬師道走,掃晒灣仔客倉。

就算係今日,我覺得 720/2X 二拆三,其實技術上亦未必唔可行,始終 2X 灣北一段浪費太多時間,
而 720 兜金鐘亦用多左時間,要用更多車維持班次。
不過在情在理,如果真係要咁重組,18X 似乎都應該交返幾部車出來

另外如果咁搞,金鐘止步果條特快,西灣河/筲箕灣一段走線其實有修改空間

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
neoplan720p + 1 有諗過2X、720搞

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/
053h4 發表於 2016-9-2 12:24 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
ahken 發表於 2016-9-2 12:32 | 顯示全部樓層
Choi 發表於 2016-9-2 04:21
最大問題是柴小死唔認錯,仲錯上加錯。
整死720/A/722後,仲想整死埋780/788。
...

柴小巴士公司最錯就係整到18死左, 72X系半死, 2又半死, 18P都大半死......

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
ahken 發表於 2016-9-2 12:35 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-9-2 06:50
18X有咩價值?

唔係遊車河,都唔會揀佢來往東區西區

俾人識穿左18X陰謀唔緊要, 柴小公司仲夠膽開88X......

我覺得下一步柴小公司會將2再大幅減班甚至再大幅減速......逼客真係上番18X......

ahken 發表於 2016-9-2 12:37 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2016-9-2 09:14
最賤格嘅係,新巴用左唔少陰謀,去做低幾條平價線,就係為左谷客落18X。

一、720A cut非繁,720入返海富, ...

三、18P東行加經正街,拖慢車程,仲唔係逼堅尼地城、石塘咀乘客俾$8坐18X去灣北、北角?(唔好唔記得,當初嘅建議,直程係東行入埋皇室堡!)

好在北角人強烈反對18P東行入銅記, 否則118系重組慘劇又會馬上重演....
ahken 發表於 2016-9-2 12:38 | 顯示全部樓層
106116_1023 發表於 2016-9-2 11:38
算把啦,放棄吧,西環交比10,18P,A12,MTR
還番D車比2,720,722
延長都冇用,車都唔夠,冇本錢,

而且要開番舊18, 18P還原......

kay 發表於 2016-9-2 12:40 | 顯示全部樓層
asv2 發表於 2016-9-2 11:07
要處理當年 720A 既空載率,除左一味動刀,
仲可以係 720 全日直達中環

新巴年頭建議18X入太古城再直出中環
中環特快自從18X開左之後
值8蚊的

問題係當日運輸署限制中環車流
720迫住拆720A交數

之後話720A無客,cut車,線都無埋

全車人入金鐘班次少過以前

反方向直頭hea住停政府總部算
以前金鐘有人下繁等720A,都無晒
無人願意行出去等720
世界很簡單 人類很複雜
exspeed 發表於 2016-9-2 13:27 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2016-9-2 12:38
而且要開番舊18, 18P還原......

18, 18P 唔係西港島一開冇哂客先改咩?
又還原?

又賴 18X ?

仲要眼紅柴小開 88X ?

又翻舊帳講118飛走北角?

咁葡萄既你?

十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!