hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 268B 調整班次
開啟左側

[路線消息] 九巴 268B 調整班次

paul2357paul 發表於 2016-9-24 09:36 | 顯示全部樓層

PF2802 發表於 2016-9-23 23:19
天北哪有客
睇返967/265B非繁時同269B天恩特車都唔係好客
所以結論係無得搞

如果例如269B改到直衝去濕地公園門口先至落番市鎮區保證條線情況大逆轉。

至於近西鐵站果堆就情願由得佢地流失去鐵路吧。
KG1428 發表於 2016-9-24 15:54 | 顯示全部樓層
咁多人要求268X拉去尖沙咀
我覺得不係不可行

268X可以放下漢口道
就不用加價
又可以取消268B
自KG1428退役後,TW5398是我的新愛車
Snoopy@FB8617 發表於 2016-9-24 16:07 | 顯示全部樓層
PF2802 發表於 2016-9-24 09:01
我係講緊265B非繁時天北無客 與69X有何相關?

天恩特車開得密過正線咪又係少客

根本天水圍線非繁客量客量就容易偏低天南競爭大定天北競爭大D
對條線客量構成影響都好正常

咁而家上繁天北多客D定天南客多D?
同埋我唔係話將全條269B搬離天南
而係老九連多客時段都一直冇開上去
唔使咁快起槓

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snoopy@FB8617 發表於 2016-9-24 16:09 | 顯示全部樓層

KG1428 發表於 2016-9-24 15:54
咁多人要求268X拉去尖沙咀
我覺得不係不可行

唔係里數上既問題
而係條269B收緊個價就算268X拉落去好難唔加到同水平
除非269B一齊縮去減價
但點睇縮極269B都唔會收到268X而家個價

shakugan2005 發表於 2016-9-24 16:39 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-9-24 16:09
唔係里數上既問題
而係條269B收緊個價就算268X拉落去好難唔加到同水平
除非269B一齊縮去減價

事在人為既姐, 我想問當年69X去到九龍車站收緊咩野價位先? 當年69X由九龍車站縮去佐敦道碼頭都只係用全冷去減價, 實際上都係收緊62X個價位, 只係後來62X黎招全冷唔減價及後就條條線都全冷唔減價, 變成依家24貴過27; 1A旺角分段都仲貴過13D/16; 66貴過59A連取消左用轉乘補償都仲係貴D, 38/40唔同價等等, 依條62X就真係害人害物啦! 拎架269B行西九龍走廊跟268X落旺角收69X價位就差不多, 本身架269B就過貴, 頂多比你尖東麼地道甚至佐敦道就總站
PF2802 發表於 2016-9-24 16:57 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-9-24 16:07
根本天水圍線非繁客量客量就容易偏低天南競爭大定天北競爭大D
對條線客量構成影響都好正常

上繁天北多客d
所以咪有特車南定北邊邊競爭大d 你覺得呢?

個大問題係 天北嫌兜天南時間耐
除非其他時段可以好似特車咁行
如果唔係非繁入天北根本無幫助

唔明你講咩多客時段無開上去 講緊週末晚?
既然已經多客仲開上去做咩?

TR5774
Snoopy@FB8617 發表於 2016-9-24 17:05 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2016-9-24 16:39
事在人為既姐, 我想問當年69X去到九龍車站收緊咩野價位先? 當年69X由九龍車站縮去佐敦道碼頭都只係用全冷 ...

當年69X冷熱混合收費仲係九龍站時收$15
但269B一開都已經收緊$16.5

當然事在人為係啱
經西廊上落會唔會得返為一程過客呢?

Snoopy@FB8617 發表於 2016-9-24 17:25 | 顯示全部樓層
PF2802 發表於 2016-9-24 16:57
上繁天北多客d
所以咪有特車南定北邊邊競爭大d 你覺得呢?

總結返成件事係
而家268B做極個假日半個鐘一班
同上下繁經班車
客量低冇咩競爭力可言
拉條268X落去為取消lee堆班次
其實唔多著數

268B維持現狀又其實唔討好
假日同下繁仲累左269B做唔密
之後就有板友提出其實269B客量都到左頂
咁我就話天北仲可以嘗試開發

當然元朗好大機會咬住268B唔放

kay 發表於 2016-9-24 17:42 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-9-24 17:25
總結返成件事係
而家268B做極個假日半個鐘一班
同上下繁經班車

269B最近載客率話佢非繁載客率得23%
所以九巴當初268B減服務順便減埋269B,可能269B本身都好難睇

最大問題係269B出巿區方向已經無咩人肯搭佢
慢都算仲要塞車

我相信269B好似新巴18P咁,單向有客推返高個載客率
但咁做條線好難有起色

又無其他快路揀
亦都無理由將269B改做旺角特快

不過當日九巴係區域重組有考慮過69X改快
但個時268X未有idea走出黎

依家有左268X,睇九巴應該都會做好洪水橋,其他地方用最少成本算
世界很簡單 人類很複雜
shakugan2005 發表於 2016-9-24 19:30 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2016-9-24 17:42
269B最近載客率話佢非繁載客率得23%
所以九巴當初268B減服務順便減埋269B,可能269B本身都好難睇

載客率任up既姐, 龍門可以任搬, 267S/259B/259C/59A載客率幾多, 259X甚至A33載客率幾多, 點解前者係咁話載客率低要減班減線, 後者居然可以話仲有得加班? 班官甚至認為260X同西鐵重疊要做低佢, 只係屯門居民冇天水圍/元朗咁受落條西鐵, 執下條線268B/269B可能係會多番幾個客, 但九巴真係寧願殺哂去開多幾班268C/269C