hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴重新為茶水站經營權招標
開啟左側

[其他] 九巴重新為茶水站經營權招標

da54 發表於 2016-11-1 16:14 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

九巴今日下晝 upload 咗份標書....
http://www.kmb.hk/chi/pdf/Staff%20Canteen%20Tender%20Document.pdf

九巴竟然重新幫十間茶水站招標,包括琴日收返的五間茶水站
(包括彩虹、觀碼、尖沙咀東、愉翠苑、上水),但最奇怪係連 d
已經改咗/改緊做休息室的前茶水站(例如荔枝角、如心、長安、
柏景灣、葵盛中)都拎埋黎招標。

經營者需在 2017 年 1 月 20 日或之前提供服務。

招標書入面有新要求,就係九巴會設立約60呎員工休息專區,
經營者需無條件容許九巴員工於茶水站營運時段內使用休息區。
休息區設備(如水機、蒸餾水、雪櫃及微波爐等由九巴提供),
方便員工享用非經營者提供的食物。

不過份標書有 d 唔係好一致,例如前面寫「投標者可選擇經營
一至十間茶水站」,但後面經營細則就寫「經營者必須負責全部
五間茶水站的營運,不得選擇性地只營運其中一間或數間。」

唔知究竟係見群情洶湧而改變初衷,定係一早計劃好一批咁
俾大財團做......
至於你們信不信?反正我信了
toyl 發表於 2016-11-1 16:27 | 顯示全部樓層
咁細面積,大財團相信唔會睇得起呢D……不過乜都肯搞果間,佢仲入埋廠搞優惠站,又有飲食經驗……或者都有可能。

vicky0521 發表於 2016-11-1 16:34 | 顯示全部樓層
toyl 發表於 2016-11-1 16:27
咁細面積,大財團相信唔會睇得起呢D……不過乜都肯搞果間,佢仲入埋廠搞優惠站,又有飲食經驗……或者都有 ...

但乜都肯搞果間而家都自身難保
 樓主| da54 發表於 2016-11-1 16:39 | 顯示全部樓層

toyl 發表於 2016-11-1 16:27
咁細面積,大財團相信唔會睇得起呢D……不過乜都肯搞果間,佢仲入埋廠搞優惠站,又有飲食經驗……或者都有 ...

鴻福堂果 d 都可能 OK..... 或者賣波仔叮飯,自己過側邊休息區叮
kei_hk 發表於 2016-11-1 16:48 | 顯示全部樓層
唔知究竟係見群情洶湧而改變初衷,定係一早計劃好一批咁
俾大財團做......

又可以睇成一樣一半。

唔收番茶水站﹐即係無位做員工休息室。

做晒員工休息室﹐即係無茶水間。

而家這個安排 (從理想角度去睇﹐而非實際情況去睇)﹐便可2者共存﹐員工又有地方休息﹐又有地方食野﹐一舉兩得。

但上面都有人講﹐茶水站都唔係好大﹐接規定劃地方出來做休息室﹐仲邊有位做飲食所需的枱椅?
即係變相茶水間照舊﹐但係九巴員工可以無條件在入面hea﹐唔光顧都可以hea﹐茶水站老闆無得出聲話阻住他做生意。

PS. 我又唔相信大財團會有興趣﹐反而一些中小型食店可能有興趣。

不過份標書有 d 唔係好一致,例如前面寫「投標者可選擇經營
一至十間茶水站」,但後面經營細則就寫「經營者必須負責全部
五間茶水站的營運,不得選擇性地只營運其中一間或數間。」
我理解會係你可以話想做1-10間﹐但最多會批5間﹐一旦批多於1間的時間﹐中標者便要做晒所有分派的茶水站﹐唔可以只做入面的1間或入面個別的茶水間。

即係派左 5間給你﹐你一定要做晒5間﹐唔可以只做4(或下)間。派了2間給你﹐你一定要做2間﹐唔可以要1捨1。

樓主| da54 發表於 2016-11-1 17:22 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2016-11-1 16:48
我理解會係你可以話想做1-10間﹐但最多會批5間﹐一旦批多於1間的時間﹐中標者便要做晒所有分派的茶水站﹐唔可以只做入面的1間或入面個別的茶水間。
即係派左 5間給你﹐你一定要做晒5間﹐唔可以只做4(或下)間。派了2間給你﹐你一定要做2間﹐唔可以要1捨1。

咁就唔會寫明「5間」,而係寫「獲批數量的」....
我都係覺得佢似諗過兩個 option,結果只改了一邊唔記得改第二邊.....
stanleyhss 發表於 2016-11-1 17:42 | 顯示全部樓層

我想話一年前,個體戶做車廠CANTEEN,一份沙嗲牛麵,火腿蛋牛油方包,COT0賣22蚊,一年後今日由飲食集團做,賣31蚊~~
053h4 發表於 2016-11-1 18:30 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
s3n370 發表於 2016-11-1 19:51 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2016-11-1 18:30
講真,食堂應詃下該係福利一部份,唔應該轉下手就賣貴左

佢賣到同出面同價,都未必吸引到自己友幫襯
仲要做唔到"額外生意"

題外話,港鐵員工飯堂係容許外人光顧,
﹙首先,你要入到港鐵大樓/車廠﹚
係要俾貴D咁解。

九巴茶水站話唔俾非九巴員工光顧,
係咪純粹受九巴茶水站經營規則所限﹙相關條文可參閱標書﹚
定係牌照有額外條款,唔許可咁做?

本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
053h4 發表於 2016-11-1 21:27 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽