hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 觀塘市中心重建項目巴士總站
開啟左側

觀塘市中心重建項目巴士總站

dcyw 發表於 2016-11-13 22:38 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

觀塘市中心重建項目巴士總站現時規劃如下:

- 整個巴士總站呈正方形
- 出入口設於巴士總站的左上方,與物華街相連,只能由物華街西行進入,離開則可前往物華街東行或西行
- 合計8個鋸齒形泊位,每邊設置2個,附有獨立或共用巴士等候處,等候處與同一樓層商場相連,形成一條24小時公眾行人通道
- 中央位置合計14個巴士泊位

資料來源:http://www.districtcouncils.gov. ... 262/EHC_24_2016.pdf(P.19)

3ASV174 發表於 2016-11-13 22:44 | 顯示全部樓層
等於幾乎要將裕民坊o的車塞晒去物華街西行,
完全唔能夠想像將來物華街會塞到咩程度。

成個計劃真係好低能,完全唔知點解可以將流量咁高既裕民坊完全炒起,仲要塞入一條本身單向行車既路,
明明周圍o的路本身都超晒負荷。
如要討論,請先自貼差餉單一次
hk20020062 發表於 2016-11-13 23:08 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2016-11-13 22:44

我都唔明咁快嘈嚟做乜
呢個係觀區會重建市中心嘅方案,又唔係運輸署
到佢真係話將裕民坊堆車送入去先嘈啦,更何況係送裕民坊堆線入去定物華街堆線入去
EX-TL 發表於 2016-11-13 23:18 | 顯示全部樓層

13D/P 23M 28B 95M N293等等咁行就反而會快左, 3D 17 101 16M 89 89B 89X 14B 606 619 641 889等等全部要由協和街北行轉入物華街, 再入總站, 協和街唔愁冇車行, 但觀塘道東行上協和街車龍要再增長幾多呢?

物華街西行轉入總站慢線, 睇怕要設定為巴士專線, 過左總站至康寧道要畫晒雙黃線先掂, 東行13D 14B 23M 28B N293巴士站應該會頂死晒後面. 唯願有措施引導康寧道落山的車輛改晒用宜安街走.
3ASV174 發表於 2016-11-13 23:27 | 顯示全部樓層
hk20020062 發表於 2016-11-13 23:08
我都唔明咁快嘈嚟做乜
到佢真係話將裕民坊堆車送入去先嘈啦 ...

重建完之後裕民坊成條街都無左喇喎,
哪來「到佢真係話將裕民坊堆車送入去先嘈啦」?

即係成棟樓都已經要拆,
然後你話拆左之後真係要搬走o的居民先嘈啦????
如要討論,請先自貼差餉單一次
HV9990 發表於 2016-11-13 23:40 | 顯示全部樓層
hk20020062 發表於 2016-11-13 23:08
我都唔明咁快嘈嚟做乜
到佢真係話將裕民坊堆車送入去先嘈啦 ...

呢個係市建局交俾區會嘅方案
KCRC . Keep Moving
S3BL100 發表於 2016-11-13 23:53 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2016-11-13 23:18
13D/P 23M 28B 95M N293等等咁行就反而會快左, 3D 17 101 16M 89 89B 89X 14B 606 619 641 889等等全部要由 ...

封裕民坊後初期,協和街南行好似係唔可以右轉落物華街西行的…

http://www.districtcouncils.gov. ... 0276/TTC_9_2016.pdf

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2016-11-13 23:55 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2016-11-13 22:44

我估班友可能覺得將裕民坊堆小巴塞晒入新小巴總站,再將裕民坊停站的巴士塞入新巴士總站入面兜個圈之後,每邊兩條線的物華街可以應付到車流
fb.com/scientisthk2usa/
EX-TL 發表於 2016-11-14 00:04 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2016-11-13 23:53
封裕民坊後初期,協和街南行好似係唔可以右轉落物華街西行的…

http://www.districtcouncils.gov.hk/k ...

唯望呢個措施好似舊裕民坊總站臨封之前話會倒轉行車方向, 連總站轉出輔仁街的路口工程整好左, 最後都冇左件事一樣, 真難想像裕民坊封左, 又唔俾右轉入物華街, 要用觀塘道迴旋處調頭的惡劣境況.
Ravenclaw 發表於 2016-11-14 00:06 | 顯示全部樓層

物華街西行能否增設巴士站供14B/641停靠呢?