hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 觀塘市中心重建項目巴士總站
開啟左側

觀塘市中心重建項目巴士總站

GK3258 發表於 2016-11-14 00:34 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2016-11-14 00:04
唯望呢個措施好似舊裕民坊總站臨封之前話會倒轉行車方向, 連總站轉出輔仁街的路口工程整好左, 最後都冇左 ...

難怪早前要塞堆線落隧道,雖則到依家都無乜眉目。
另外正方形設計真係世界級。咁大幅用都都唔整個Efficiency高啲嘅總站,反而整個正方形站,泊又泊唔得多車,簡直浪費空間。
橫看香港巴膠
EX-TL 發表於 2016-11-14 00:59 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2016-11-14 00:06
物華街西行能否增設巴士站供14B/641停靠呢?

輔仁街路口前應該可以, 估計呢個路口燈位仍然會存在, 停站時唔怕阻到總站轉出來的巴士, 亦減低阻礙其他車輛.

如果在轉入物華街後未到總站入口就設站, 恐怕會有安全問題. 當巴士停站時, 轉入總站的巴士需要由第二線抽入, 總站入口過路的市民會較難察覺有巴士駛至, 容易造成意外.

設站的話, 最好俾95M 606 619 641等落客為主的路線用, 區內線都係用番市中心總站會好啲, 1A 13D 28B更加應該要入去. 不過, 出面有站就代表方便到班師奶買完餸唔駛行咁多, 聯營線停出面代表九巴對家有機會食到呢批客.
dennis28a 發表於 2016-11-14 03:29 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2016-11-13 22:44
等於幾乎要將裕民坊o的車塞晒去物華街西行,
完全唔能夠想像將來物華街會塞到咩程度。

物華街由三線單行變成四線雙行,但物華街要處班一半裕民坊巴士車流。
市建局同運輸署一直認為「可行」,因為康寧道南行可直出觀塘道東行,佢地聲稱可以大大減低物華街車流量。
不過佢地真係無錯,因為我地要擔心,係擔心裕民坊消失後,協和街更多車流直入觀塘道引發大塞車。
惡意回復是不道德的行為。
dennis28a 發表於 2016-11-14 03:30 | 顯示全部樓層

GK3258 發表於 2016-11-14 00:34
難怪早前要塞堆線落隧道,雖則到依家都無乜眉目。
另外正方形設計真係世界級。咁大幅用都都唔整個Efficie ...

原因係,巴士站係直接係商場入面等,費事係吸廢氣。
dennis28a 發表於 2016-11-14 03:55 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2016-11-14 00:04
唯望呢個措施好似舊裕民坊總站臨封之前話會倒轉行車方向, 連總站轉出輔仁街的路口工程整好左, 最後都冇左 ...

問過,唔會。
至於點解唔比?因為涉及到另一個問題,如果會度加多一組燈口,係大幅度拖慢協和街同物華街既效率,結果係好嚴重下。
(現時方案所有入大站巴士一定要係協和街北行轉入物華街西行,不過討論緊會唔會係物華街東行開番個緊急入口入大站)

因為去到好近期我先了解到,原來本身成個重建項目係無仔細考慮到重建中途,協和街同物華街車流問題。
本身原本個方案,希望減輕迴旋處壓力,係唔比物華街東街右轉落協和街南行,亦希望協和街南行車流可以改行康寧道走。
為左處理新增車流,係必須要係觀塘道加建多兩條東行行車線,而依兩條行車線係不受迴旋處影響。

但觀塘道一日未擴建,康寧道南行同觀塘道東行根本無能力承受咁大車流量。
佢地為左補番個物華街東行右轉落協和街南行行車線出黎,
所以咁多年根本無考慮過補番路口比協和街南行去物華街西行,直至到觀塘道完成擴建,至會有開番路口。
(至於 1A、13M、23M、28B點算?我都想知點算,暫時仲係建議去到協和街搵位 U Turn,而唔係正正經經討論係果度開番個口)

去到討論裕民坊封閉既時候,真係爆煲,其實仲可以做更大膽舉動:封班馬線,迫所有人上協和街天橋。
去到依個階段,因為地面無人過馬路,就可以興建一組協和街右轉入物華街燈口。
就算真係起依組燈口,只能夠比巴士小巴用,而唔應該比私家車用,直到之後重建完成後至開番。

當然,我掉轉頭問,點解要設計一個咁愚蠢既方案出黎?
因為一切建基於市建局「假設」,而佢地又「假設」依幾個「假設」唔會爆煲。

PS:我一直都好奇,究竟會唔會跟原本方案,即係物華街最後變番單向西行落山。
不過依件事會引起幾多人反響,就真係慢慢觀察下。
dennis28a 發表於 2016-11-14 04:03 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2016-11-14 00:59
輔仁街路口前應該可以, 估計呢個路口燈位仍然會存在, 停站時唔怕阻到總站轉出來的巴士, 亦減低阻礙其他車 ...

據我了解都唔會,市建局同運輸署唔考慮會有巴士係物華街西行設站,因為佢地假設所有西行巴士一定會入大站兜圈。
而且,佢地認為輔仁街前果幾百米會有大量私家車同貨車泊晒係左線。

補充,由於所有人擔心過大量私家車同貨車塞係左線,所以佢地預留左百幾米入大站巴士專線去解決問題。
ricky619 發表於 2016-11-14 10:40 | 顯示全部樓層

如果新巴士總站真係一定要由物華街西行轉入,
即係 3D,17,101 的一大堆巴士要經觀塘道東行去迴旋處,
相信 89,89B,89X 都會同樣改埋經觀塘道東行去迴旋處,
觀塘道點可能唔塞爆....!!

流星☆雨 發表於 2016-11-14 15:56 | 顯示全部樓層
成個規劃都仲衰過依家…
新站亂咁用鋸齒都預左

但係小巴站仲大過巴士總站,咁到底巴士總站裝唔落堆線仲可以搬去邊?
趕客路上 理_得你
martin2000 發表於 2016-11-14 21:42 | 顯示全部樓層
ricky619 發表於 2016-11-14 10:40
即係 3D,17,101 的一大堆巴士要經觀塘道東行去迴旋處,
相信 89 ...

其實89, 89B, 89X真係會搬去新總站? 呢3條線喺翠屏加咗站, 會唔會咁易肯放走呀

avianwind 發表於 2016-11-15 11:55 | 顯示全部樓層

ricky619 發表於 2016-11-14 10:40

因為最新版建議
物華街由單向改左做兩東兩西

所以後備的走線是行回原路
http://www.districtcouncils.gov. ... _17_2016.pdf#page=8