hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [原創]南港島線影響巴士服務8大因素
開啟左側

[原創]南港島線影響巴士服務8大因素

ma212223 發表於 2016-11-27 04:43 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2016-11-25 07:13
反而想問下你

如果

而家77/99筲箕灣開理論上大部分時間做緊7-8分鐘一班嘅聯合班次
仲未計小巴69爭食

如果東區南區直線只留一條嘅話
做15分鐘一班北角上橋應該仲有機會

其實新城有冇諗過搞黃竹坑轉車站?
捨棄無競爭力嘅路線
將淨低嘅客源谷密剩低嘅路線
避免墮入越減班/越兜路越少客嘅惡性循環
利東留97取消96
黃竹坑留72A取消75
西村/海怡半島留592取消90 590
華貴keep 70 全日化77X
田灣要72取消77

好似96咁
如果好似屎忽數專員要人等30分鐘嘅
我諗唔少人寧願揀15分鐘一班嘅97去到黃竹坑轉車海72 592

又好似運輸署原本建議90上利東邨遊花園
但兜上利東嘅時間隨時耐過等592,甚至90停完利東條鐵已經出到金鐘
倒不如俾人坐592,然後視乎目的地揀70定37AB或者97

一出RDP   要去鵝頸橋?
 樓主| kay 發表於 2016-11-27 08:41 | 顯示全部樓層
hk20020062 發表於 2016-11-27 00:30
會唔會用錢買時間
你可以睇下收得貴嘅紅小執晒未就知答案

南區紅小線不多
而且香觀紅小都做到死下死下

只係得香中香旺見得人
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| kay 發表於 2016-11-27 08:43 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2016-11-27 01:08
96狠狠地cut到30分班,冇得救...

怡和街路線黎,怡和街配額如黃金...

利東有39M,亦都係進智公交經營
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| kay 發表於 2016-11-27 08:51 | 顯示全部樓層

ma212223 發表於 2016-11-27 04:43
而家77/99筲箕灣開理論上大部分時間做緊7-8分鐘一班嘅聯合班次
仲未計小巴69爭食

其實依家都好難評估
等鐵路通左3個月再視察下客流我先會再真正評論

但對於非繁開緊15分鐘1班既線,客量平平,車程頗長既
就算無鐵路競爭,都係危危乎

90/97好明晒會無晒金鐘中環客
客量不足以支持兩條線,咪要淪落到合併

不過個建議好蝦人
原先係90/97各自縮短到灣仔,非繁各開20分

但後來為左保住條91,計唔掂數下
搞到90上利東取代埋97,亦有個修訂建議為90入埋海怡,上埋利東先出去
同埋要取消埋71,先可以保住91

你想下,97除左與鐵路競爭,價錢係死罪
91收5.8,就算比5部車做生意,其實收入未必差過日後既97

黃竹坑最大問題係,深灣只能提供繁忙時間客源,非繁係養唔到72A/75,日後只會更慘情
有年RDP,建議72A非繁減至20分

本身就想75全面KO,107上繁不入黃竹坑,72A不變,71改為深灣往返西營盤
但後來變成75繁忙時間幾班車,107隔班入黃竹坑,72A非繁加密至10/12分,但倒頭來要71取消

不過依家黃竹坑出中環,港鐵貴過75
變相有議員用票價問題反對巴士削減服務
黃竹坑應該擺返部2蚊機,平息民怨
世界很簡單 人類很複雜
Ravenclaw 發表於 2016-11-27 10:42 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-11-27 08:43
利東有39M,亦都係進智公交經營

所以咪話96冇得救囉...

如果96可以直接KO,歡迎...

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
RobynnNKendyFan + 5 真心唔明佢個 plan 點解冇寫槍 96.

查看全部評分

ksmbh 發表於 2016-11-27 11:10 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2016-11-27 10:42
所以咪話96冇得救囉...

如果96可以直接KO,歡迎...

但39M都唔見得好密車
利東真係人口老化?!
 樓主| kay 發表於 2016-11-27 12:38 | 顯示全部樓層

ksmbh 發表於 2016-11-27 11:10
但39M都唔見得好密車
利東真係人口老化?!

你睇下97
繁忙時間最密4分
非繁疏4倍開15分

96仲有個問題係
當年係循環線長期甩班
嚇怕乘客

其實睇返西港島線經驗
鴨島鐵路通車初期
對外線應該都會攬炒

非繁開12/15/20分既線實在太多
590紅日都開緊20分1班,港鐵我當佢唔開3分鐘1班,5分鐘1班你590都企左係度
一村一線,唔兜路換來既係疏車
一係好似91兜路加疏車

當年691/693客量大跌9成,捱唔住結果提早合併

南港島線通車,我相信唔駛9成,個別路線客量跌7成
應該都要提早取消或合併,頹線跌3成都應該要減班止蝕

但問題係開12/15/20分1班既線,已經無再減班空間

唔似得西區可以由6-12變成10-15分,仲可以幾條線玩聯合班次,維持服務質素
世界很簡單 人類很複雜
Ravenclaw 發表於 2016-11-27 13:35 | 顯示全部樓層
ksmbh 發表於 2016-11-27 11:10
但39M都唔見得好密車
利東真係人口老化?!

1. 去參觀下利東
2. 自己體下人口普查數據,65歲或以上人口比例

利東約15%,個數字高海怡一倍...

65歲或以上佔成10%以上其實算高,20%或以上果d地方既長途巴士服務其實可以大削...

好似澤安果d,30%或以上既,你搵條巴士線專serve佢既根本唒gases...

99我叫佢加站就系要塞住利東把口...
Choco 發表於 2016-11-27 14:30 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2016-11-27 12:38
12/15/20分1班既線,已經無再減班空間

都唔係話冇減班空間,
但現在首先要做的事是: 趁MTR未開先讓乘客習慣BBI。
即係出去72A/96/592可以BBI 37A/70/75/97,
出去75/90/97可以BBI 72/72A/96/592,
回程37B/70/72/72A/75/96/97/592可以BBI 72A/75/96/97/592。
咁以後就96/97利東開可以聯合班次, 72A/75深灣開可以聯合班次, 海怡唔駛理。

當然乘客可以唔buy BBI呢套, 但再減到20或30分一班就係一個方法。
因為我覺得"班次"亦係一個因素, 或者呢個應計入埋時間生活圈裡。

S3BL470@98A 發表於 2016-11-27 14:38 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽