hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 南港島線通車後,南區巴士輸剩幾多?(歡迎交流見聞或測 ...
開啟左側

[其他] 南港島線通車後,南區巴士輸剩幾多?(歡迎交流見聞或測試)

dydx 發表於 2017-2-7 10:34 | 顯示全部樓層

CRH5 發表於 2017-1-27 00:16
未必既,各取所需姐
有D人覺得行多條隧道去換取 $0.5 係值、有D人又唔介意俾多D錢搭直達車
睇下你點睇 ...

我就睇綠小要等幾耐,車等人就搭番綠小
排長龍就搭巴士去到香港仔再行番上去

屋企去黃竹坑站就行去香港仔大道
48/78/紅小見車就上,因為車程相若
綠小反而唔會考慮
(行得去石排灣總站不如行落香港仔)

stevechau 發表於 2017-2-7 16:28 | 顯示全部樓層
acc1368 發表於 2017-2-4 03:30
灣仔地鐵>長沙灣要50分!?

放工時間...唔好睇少幾個月台堆人...你上到地鐵, 車程當然快...但我諗唔多人講到你知, 放工時間如果灣仔出發唔係金鐘轉左中環方向既荃灣線先...
就算坐落中環先轉荃灣線, 兩個月台之間既步程+企左係月台唔上車既人流都塞10-15MINS...
唔計行落灣仔站既腳程(有時灣仔站仲會多人到間封, 塞左係橋面上落不行), 入到站開始計既話...
每日40MINS左右返長沙灣站地面既出口係點都走唔甩...
stevechau 發表於 2017-2-7 16:34 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2017-2-4 14:52
講真, 根本係香港公交定價模式畸型

港鐵車務利潤上百億, 根本唔應該年年加價

其實有無諗過港鐵果PART, 情況係調返轉~
咁多年黎港鐵票價唔算貴, 係因為早年發展既鐵路上蓋賺左而COVER左落黎車價...
到前任特首上台凍結左土地發展之後, 港鐵捱左一輪...比人感覺佢用完左賣樓既得益...
加上之前既港鐵屋苑管理費唔夠COVER先開始票價加價...其實港鐵/巴士呢兩樣公交加極比起外地都唔係貴~

巴士就仲過癮...就算睇九記之前狂加, 其實又係點加都唔算好貴既系列~
更唔講港島區多年來比平車價寵慣左寵壞左之後...而家開始貼近返市價追返其他公交就嗌貴...

053h4 發表於 2017-2-7 18:55 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
dydx 發表於 2017-2-8 09:19 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2017-2-7 16:28
放工時間...唔好睇少幾個月台堆人...你上到地鐵, 車程當然快...但我諗唔多人講到你知, 放工時間如果灣仔 ...

中環站行過去香港站轉東涌線
去荔景再轉番荃灣線會唔會快啲?
stevechau 發表於 2017-2-8 11:20 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2017-2-7 18:55
管理費唔夠?管理費係業主法團收,港鐵係從中抽水jar
蝕就咪做,比番業主管啦啦

未必...管理費係管理公司收的, 業主法團只係收左一條大數再做PAYMENT比管理公司~
我唔係話佢蝕, 而係某段時間收入低左...加埋無得賣樓補貼, 佢咪從票價著手LOR~
6.8%係資產回報, 定係準許利潤先?? 而港鐵有咩資產?? 咪屋苑管理公司同外地鐵路發展囉~

要講返, 港鐵好多年黎都唔係你所講既空手套白銀...多年黎都係發展地產, 靠賣樓去補貼票價~
正如公屋平租, 某程度主要唔係靠政府泵水, 其實係靠賣居屋補差價...
只係去到近年有D支線港鐵未必想起, 政府就以包底型式自己比錢出黎叫港鐵起JE~
基本上港鐵最多人坐果D主線, 其實都係融資發展, 唔算係納稅人找數...你不妨搞清楚先~
拎土地找數係算既...不過無賣地無稅收, 呢方面又自然無左納稅人呢個關口, 其實你講既係有D矛盾GA~

而就算你講到香港咁高密度/容量鐵路...你好似之前都拎過日本做例子...
印象中人地逼到閂門要職員推上車果D鐵路都一樣係貴過香港, 密到都高過香港喎~
地方唔使多...但一定有, 只係你話你諗唔到, 或者諗到唔敢講出黎否定你自己JE~
stevechau 發表於 2017-2-8 11:20 | 顯示全部樓層

dydx 發表於 2017-2-8 09:19
中環站行過去香港站轉東涌線
去荔景再轉番荃灣線會唔會快啲?

易上車D...不過輸腳程同班次...
再者, 咁坐返轉頭車程會長左...
PV6102 發表於 2017-2-8 14:29 | 顯示全部樓層

依家東涌線班次算多左,由香港去荔景大約10分鐘

053h4 發表於 2017-2-8 15:11 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
miklcct 發表於 2017-2-8 15:55 | 顯示全部樓層

RobynnNKendyFan 發表於 2017-2-3 19:37
搭 70 北行係講緊可以由香隧去到告打都係塞到喊
試過呢類經驗之後都會好鬼想 blacklist 呢條線
不 ...

70根本就係特快,最快只需8分鐘就由海洋公園道直達皇后像廣場!!!

260根本就係特快,最快只需10分鐘就由深水灣直達金鐘!!!

6A根本就係特快,不用小時就由赤柱直達灣仔大佛口!!
粗體代表真正特快時間
紅字代表遇上異常塞車
6X
Central (Exchange Square)
Stanley Village
Pacific Place
16:30
17:12
00:42
6X
Repulse Bay Beach
12:06
12:29
00:23
6A
St. Stephen's College Preparatory School
17:32
18:38
01:06
6X
Stanley Village
17:06
17:50
00:44
Aberdeen
Statue Square
15:51
16:29
00:38
Stanley Mound Road
Admiralty Centre
17:10
17:48
00:38
42C
North Point Ferry Pier
Cyberport 3
Lap Tak Lane
18:10
18:59
00:49
6X
Deep Water Bay
13:34
13:50
00:16
Island Club
17:22
17:41
00:19
Yan's Tower
21:07
21:18
00:11
22:20
22:30
00:10
Ocean Park Road
21:22
21:30
00:08
14:07
14:21
00:14
23:16
23:29
00:13
Wong Chuk Hang
20:56
21:12
00:16
6X
Belleview Drive
18:08
18:35
00:27
6X
16:59
17:17
00:18
Central
Aberdeen
21:48
22:02
00:14
6X
Central
Stanley Plaza
17:53
18:42
00:49
6A
Central