hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 為左你.........AVD1 [多相]
開啟左側

為左你.........AVD1 [多相]

petcity 發表於 2006-5-31 10:40 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
2304 發表於 2006-5-31 12:01 | 顯示全部樓層
原帖由 petcity 於 2006-5-31 10:40 發表

不過咁講,話係巴士總站行車通道影相一定有問題
我不敢苟同,好老實講,如果當時條路冇車,影完
返返去行人路,唔覺有太大問題

正如有人所講,一張相判定小朋友行為,會唔會太武斷呢?
又或者咁講,以前 ...

我覺得樓主本身自己都有問題 ...
我睇返佢貼d相
有部份應該都係企馬路影
以第一幅相為例,
唔通樓主又係o係安全既地方影?
咪又係企馬路邊

KV9033 發表於 2006-5-31 12:39 | 顯示全部樓層
巴士迷既事,唔係呢道解決,
仲要係生果報回應多一次..
係咪o厄稿費,無其他題材寫.

人地因乜事想影邊架車咪由得佢,
少人影,行出路影完返行人路無問題,
多人影,比以前d巴士迷或外人見到,
就覺巴士迷有問題..
teddybus 發表於 2006-5-31 13:26 | 顯示全部樓層

原帖由 nwfb1001 於 2006-5-31 10:35 發表

我有話我有做以上行為? 我只係發表個人意見認為其語氣是針對罷了

你何必對號入座....
人地又無指明道姓...
無錯我都覺佢有d 一支竹打成船人 既成份...
不過.... 既然自己無做過... 又使乜咁勞氣.....
teddybus 發表於 2006-5-31 13:31 | 顯示全部樓層
原帖由 petcity 於 2006-5-31 10:40 發表

不過咁講,話係巴士總站行車通道影相一定有問題
我不敢苟同,好老實講,如果當時條路冇車,影完
返返去行人路,唔覺有太大問題

正如有人所講,一張相判定小朋友行為,會唔會太武斷呢?
又或者咁講,以前 ...

而家有d 人係唔理巴士郁... 係d 郁緊既車穿插....
我有時唔想望結果都望多幾眼....
你話比其他人見到會點諗丫....
a222wts 發表於 2006-5-31 13:32 | 顯示全部樓層
無錯,呢個「記者」講既都係事實,但係我覺得都幾一概而論,
以有限既文字數盡佢心目中既巴士迷。
我就唔信佢從來未見過d守法既巴迷......
老實講,我見到守法既巴迷多過d亂衝出馬路既巴敗囉~

佢為巴士迷感到羞恥,我就為佢篇文感到憤慨!
唔好聽d講句,自己淡出巴迷界之後就踩晒咁多人,連d守法既巴迷都被標籤。
唔好唔記得呢篇文係登上報紙,全港好多人都會睇到,以此文既表達手法,所有巴迷都會被認為係好似文中所講咁。

呢篇文可以講係除左令大眾都會睇低所有巴迷之外,我諗唔到有任何其他意思囉~
試想想,果d巴敗,都睇到啦,大多數都係小朋友。有幾多小朋友會睇報紙? 根本對佢地無警惕作用。
睇到既都係大眾同我地呢d大部分都守法既巴迷~
呢位「記者」居心何在? 佢有冇諗過呢d問題?
佢完全冇三思而後行去諗諗上左報紙之後會對我地守法既巴迷有何影響囉~

正如巴士阿叔所講: '我已經一把火架喇!'

補充少少: 呢位「記者」你登埋本壇既網址出黎,仲唔係玩針對? B3版超過99%都係守法既相,你又唔登?
我地駛唔駛以後見親守法既巴迷都影一張貼上黎呀?

多言了~

teddybus 發表於 2006-5-31 13:36 | 顯示全部樓層

原帖由 a222wts 於 2006-5-31 13:32 發表
無錯,呢個「記者」講既都係事實,但係我覺得都幾一概而論,
以有限既文字數盡佢心目中既巴士迷。
我就唔信佢從來未見過d守法既巴迷!
老實講,我見到守法既巴迷多過d亂衝出馬路既巴敗囉~

佢為巴士迷感到 ...

唔好咁肯定係小朋友先識瘋狂....
我見d 好大個下既人拎住部dc 係總站度穿插....

" 當局者迷... 旁觀者清"呀.....
Swedenscania 發表於 2006-5-31 13:44 | 顯示全部樓層
樓上的那位唔洗咁怒氣,我相信蘋果佬單憑兩三幅相就作評論叫人難以信服
不過睇到最後那張有人行車路SET腳架影就真係有點兒,
唔係歧視SET腳架但真係要用時間而可能阻到人,應該安全地方SET就OK
講返蘋果佬單野,即使小朋友唔睇,但願其父母也看到,可以身教其小朋友
前幾年未F.7畢業老師都慨嘆時下低FORM小朋友難教,物質改善反令小朋友事無忌憚地想做就做
最近都聽電台話時下父母越來越漠視身教子女的重要性,多言了
UCR683 發表於 2006-5-31 14:16 | 顯示全部樓層
過來人一說:
美孚巴士總站是1960年代的舊式設計,不像現代的巴士總站,每條巴士路線坑道有指定的獨立過路處。
結果乘客都要在行車通道上行走,巴士愛好者亦不例外。
從樓主所貼的相片所見,雖然一些影相的巴士愛好者,為了拍得最佳角度的巴士相片,就在路中心影相;
但其他巴士從總站開出,他們都會迴避的。

我想生果報汽車版記者所說的,是從市民的人身安全、道德操守角度去想;
而讀者未必會到貴網看看,只會從片面的記者評論來為巴士愛好者定性。
所以要改變市民對現今巴士愛好者被指的不良形象,殊不易事。
60M 發表於 2006-5-31 14:21 | 顯示全部樓層

原帖由 UCR683 於 2006-5-31 14:16 發表
過來人一說:
美孚巴士總站是1960年代的舊式設計,不像現代的巴士總站,每條巴士路線坑道有指定的獨立過路處。
結果乘客都要在行車通道上行走,巴士愛好者亦不例外。
從樓主所貼的相片所見,雖然一些影相的巴士 ...

但係調返轉頭諗

一般市民只會 o係以下情況下見到巴士愛好者--

1. 搭車坐車頭, 同車長沿途傾計
2. 就係影車果班

印象真係唔荒高得去邊喇