hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2017-2018年度西貢區巴士路線計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2017-2018年度西貢區巴士路線計劃

mak5052 發表於 2017-1-17 21:19 | 顯示全部樓層

TommyS58 發表於 2017-1-17 19:34
取消98P咁秀暉樓點算
而213X都係塞九龍灣
點計先?

我的山上將尖, 講白一點, 其實即是 98P 行山版本, 寶琳路後行將軍澳道上繞道, 尾站即秀暉樓 (即是原本九巴打算的山上將尖會變由 213X, 296D 兩條瓜分)
3ASV174 發表於 2017-1-17 22:45 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2017-1-17 09:02
但RPP最後冇登將埔線出來,可能老運否決左.

係試過有線一邊有上 RDP,另一邊無上,
出先o個邊無,遲出o個邊先有,好似正正就係將荃。

不過呢條線無出我諗俾運署截左既機會極大,
因為條線沙田正路有一個站但沙田都無出,而同類既 263A 已經出左。
如要討論,請先自貼差餉單一次
castanopsis 發表於 2017-1-17 22:59 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2017-1-17 21:06
如果淨做山下都做到 98D / 798 嘅成績 , 你覺得山上仲有聲出阻止山下快線 ?

不過睇下 98D 上次早繁拆線之 ...
如果淨做山下都做到 98D / 798 嘅成績 , 你覺得山上仲有聲出阻止山下快線 ?
' H' _0 a" Y4 K" ^' Z4 n
不過睇下 98D 上次早繁拆線之後大幅拉疏都無爆獲 , , O+ B& p2 I% O' Q/ O' o+ }1 H
唔知係咪有山下人寧願過兩次海都唔搭 98D 呢 ?
你覺得鐵路唔吸引 , 不過你啲左鄰右里似乎唔係咁諗囉; {2 h( Z% t4 P( \5 T6 W
8 Z; ~( g' Q1 o7 z7 b# C3 s
雖然鐵路唔係萬能 , 不過真係要知足囉$ y0 c/ x2 v1 ^' m
唔係唔俾你快 , 但山下有冇好似山上咁多本錢快得起 ? 692 對尚德算係特快喇掛 , so ?

98D早繁拆線其實已經係若干年前既事,最近只係正名化而已
坑口特其實拉疏前拉疏後一直都係差唔多載客率,大約係頭尾幾班半滿,中間幾班坐滿咁
可能係因為厚德邨班客一見要企,就走去搭從該站起載既98D正常班次
而實際上早繁尖沙咀線係無想像中咁好做,98D坑口特半滿既時段其實連13X都一樣係半滿(213X開之前都係咁話)

至於你話寧願過兩次海都唔搭98D,絕對大有人在,始終將隧東九龍走廊都塞
而近年觀繞九龍灣落橋位亦被九工車龍拖累,塞得好緊要

最後692,尚德客量其實一向唔係差
全日計客量分分鐘好過康翠
castanopsis 發表於 2017-1-17 23:03 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2017-1-16 13:48
入面有坑口站, 過條馬路就到, 就算講到早繁港鐵幾咁冇位, 692P亦唔見得吸引.

其實由坑口北開出亦唔會幫 ...

都係一句,之前692臨取消前,坑口早繁唔少班次都上到三四十件
你執到班客返來就有得做
問題係宜家搞真係太遲,而坑口兜調景嶺再過尚德上公路真係世界級走線
castanopsis 發表於 2017-1-17 23:24 | 顯示全部樓層
GK3258 發表於 2017-1-16 14:22
此言差矣,你覺得運吉會比九巴擴展康城服務咩?會就唔會變左條796E出黎啦。分家係會,不過睇怕係796E做康 ...

唔係運輸署唔俾九巴拓展康城服務,而係九巴自己路線策劃太過垃圾
一直都話如果九巴肯拉直98S走線過坑口就走人,今日就已經夠客全日
宜家條98S康城開四十分鐘先入隧道,真係搵鬼搭

至於796E,又係垃圾
條線經九龍灣出西九,後果會係得九龍灣有客
上面講咗,早繁觀繞九龍灣落橋塞你5-10分鐘,足以趕走絕大部分西九客
而796C早繁西行客量一向非常樣衰(反而入將軍澳載客率相對唔差)
喺796C大把位既情況下,796E真係唔使旨意可以執到雞

另外我仍然係唔明點解新巴咁堅持796C/E要兜將軍澳天主教小學個站
海皮越來越多新樓,既然796C/E又入唔到尚德,其實條線早應該直行寶邑路
長遠而言更加應該 寶邑路>唐駿街>至善街>唐賢街 咁行
繼續走去天主教小學兜個圈真係好無謂
唯一抵讚既係新巴終於有意識新線唔應該入彩明街

(FYI 唔知796E定98C比較快到九龍城?
lmf3927 發表於 2017-1-17 23:43 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-1-17 23:03
都係一句,之前692臨取消前,坑口早繁唔少班次都上到三四十件
你執到班客返來就有得做
問題係宜家搞真係太 ...

佢呢個垃圾兜法
我寧願你踢條線去厚德>調景嶺站>健明>尚德上公路
總好過入去巴總唔知有無一個人上
當然最好飛起埋調景嶺

castanopsis 發表於 2017-1-17 23:43 | 顯示全部樓層

GK3258 發表於 2017-1-16 20:47
康城過幾年隨時比296系更邨巴,特別係796E,未來擺清島加康城上將南隧就一路踩住去,其實會夠鐵打,而且 ...
可惜嘅係當運吉選擇搶108 968分枝去投標,都唔拎呢條本身唔屬於新記嘅線投。其實真係偏幫得極之過份。

Again, 新巴本身支標入面係有包括康城去九龍灣(797A)既服務
所以一條經九龍灣既796E由新巴做,之可以話係取巧,但實際上係合理

反而我留意到今年無論新巴九巴定運輸署,都非常注重九龍灣工業區
292P/296P/796E/93K/九龍城港島東新線/641,全部都加強緊九工巴士服務
跨公司聯手放車入九工,尤其296P/796E不約而同將軍澳經九工去旺角,我覺得相當奇怪
我有少少懷疑BRPP中唔少方案唔係巴士公司意思,而係運輸署從中做咗手腳

講真,我唔係覺得九工唔好
但講到全日線,九工客量真係無保障........

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
ATEU15 + 1 + 10 運輸署從中做咗手腳

查看全部評分

transbus 發表於 2017-1-18 00:13 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2017-1-17 23:43
Again, 新巴本身支標入面係有包括康城去九龍灣(797A)既服務
所以一條經九龍灣既796E由新巴做,之可以 ...

起動九龍東嘛。

但事實上商業區向東發展,
cbd(e)分別轉型開展喺鰂魚涌,九龍灣觀塘,
哩兩區返放工特別線只會越多。
唔係邊有咩960B 106A 267x 74B之類。
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
transbus 發表於 2017-1-18 00:19 | 顯示全部樓層
FD_8592 發表於 2017-1-17 18:49
冇追POST 淨係講我對93K 改道既睇法...
其實93K 觀塘道沿線係有人會由將軍澳去到APM/九龍灣落車,又有一班客 ...

如果跟15A出入偉業街,之後停13E德福站,雖然少個牛下淘大,但執返個商廈同megabox,
或者不過不失。
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
3ASV174 發表於 2017-1-18 00:52 | 顯示全部樓層

transbus 發表於 2017-1-18 00:19
如果跟15A出入偉業街,之後停13E德福站,雖然少個牛下淘大,但執返個商廈同megabox,
或者不過不失。
...

但係佢依家呢個打劫 98A 行法,仲要塞埋偉業街,
我恐怕佢塞到加兩架車都維持唔到班次,偷雞唔到蝕渣米。
如要討論,請先自貼差餉單一次