hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 得罪講句,我認為所有線都應該全面分段 ...
開啟左側

[其他] 得罪講句,我認為所有線都應該全面分段

kl9327 發表於 2017-1-22 10:43 | 顯示全部樓層

一日有$2客就唔會解決到問題
238X 發表於 2017-1-22 13:52 | 顯示全部樓層
GA6072 發表於 2017-1-21 12:50
先唔講已經用左故亂同你寫既錯誤字眼

淨係講本身影響石層同地下水流,已經夠破壞

1. 「故亂」係你自己寫嘅
2. 如果你見到我有咩字寫錯咪直講囉,喺度玩寸嘴唔見得你好威
3. 你提咗個咁嘅 issue 出嚟,唔該俾埋 solution,人哋留意到你意見而作出回應,你就喺度當人傻仔咁笑,其實咁做同你自認傻仔無乜分別

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
 樓主| miklcct 發表於 2017-1-22 22:56 | 顯示全部樓層
carson911 發表於 2017-1-22 10:00
你咁樣係唔係想學地鐵設站呢
黃大仙中心>四尾街>啟業>九龍灣>牛頭角>觀市咁?
咁樣唔趕客就奇啦

你唔快過/平過地鐵就真係搵鬼搭啦。上面個站位表,其實要加多一個彩虹通道(西貢線轉車站,如果行老龍嘅就黃大仙站/沙田坳道 --> 鑽石山站 --> 牛池灣村 --> 九龍灣站),就已經夠啦。
進智公交
carson911 發表於 2017-1-22 23:02 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2017-1-22 22:56
你唔快過/平過地鐵就真係搵鬼搭啦。上面個站位表,其實要加多一個彩虹通道(西貢線轉車站,如果行老龍嘅 ...

其實呢
依家觀塘巴士線站位大家都滿意
再搞嚟搞去就係擾民
88開線啦
樂仔〞 發表於 2017-1-23 00:35 | 顯示全部樓層
carson911 發表於 2017-1-22 23:02
其實呢
依家觀塘巴士線站位大家都滿意
再搞嚟搞去就係擾民

得罪講句,觀塘道嘅站的確要執
但執嘅唔係各條線嘅停站數量,而係同一個站嘅前後編排
最低限度駿業里應該要再拆散
GA6072 發表於 2017-1-23 10:28 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2017-1-22 13:52
1. 「故亂」係你自己寫嘅
2. 如果你見到我有咩字寫錯咪直講囉,喺度玩寸嘴唔見得你好威
3. 你提咗個咁嘅  ...

已經講明胡亂起鐵,石層同地下水
已經表示地鐵唔係起左載到人
就其他野見唔到就唔代表無事發生

講明胡亂,亦表示有鐵起得岩,有鐵起得唔岩
單講需求,條條都有必要

但係好明顯規劃失當,人口過分集中之餘
過度依賴陸路鐵路
至會有胡亂起鐵去配合需求既情況

最後,我用左胡亂一詞
閣下都用左錯誤一詞
已經代表條鐵未必係起得岩

再講,起地鐵對環境既影響呢個issue
閣下咪比左炸左去回填呢個solution
小弟拜服

HT408 發表於 2017-1-23 11:19 | 顯示全部樓層

GA6072 發表於 2017-1-23 10:28
已經講明故亂起鐵,石層同地下水

你係咪仲未知自己將「胡亂」寫成「故亂」?
238X 發表於 2017-1-23 13:09 | 顯示全部樓層
GA6072 發表於 2017-1-23 10:28
已經講明故亂起鐵,石層同地下水

「錯誤」乃本人對閣下言論解讀,而非本人意見

總之,閣下提出此等涉及全港人命程度問題,必有鐵證或對策。

若無,則閣下言論與危言聳聽無別。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
GA6072 發表於 2017-1-23 18:06 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2017-1-23 13:09
「錯誤」乃本人對閣下言論解讀,而非本人意見

總之,閣下提出此等涉及全港人命程度問題,必有鐵證或對策 ...

提出問題就只係提出問題唔代表一定有對策未有証據
亦唔等於事件唔存在
可以係未有人關注或者研究

有本事可以係D新鐵路沿線core窿探土証明或者照超聲波
如果100%証明到呢個Topic都足夠黎寫paper

起得地鐵就從來無人保証過地表以下係一定無影響

而事實上,係起南港島線果陣

親身經歷過係香港公園因用炸藥而feel到既有感地震
震幅話細唔細話大唔大
對附近石層有無影響可以自己FF

無事咪無人理=唔存在
姐係不知就不覺

A19-AD4807 發表於 2017-1-23 18:42 | 顯示全部樓層