271_N271 發表於 2019-2-13 15:45

歷年邊條新鐵路對巴士、小巴造成最大衝擊?

大家好,我係浸大Year4嘅學生,
籌備緊一份關於「鐵路優先政策」嘅畢業功課,
想喺度同大家交流下意見。

你哋認為過去邊條鐵路落成,對巴士、小巴服務最大影響?
將軍澳綫?西鐵?抑或南港島綫?

又有冇邊條鐵路對巴士服務(尤其係來往新市鎮同市區)冇乜威脅?
個人認為係馬鞍山,當年政府想取消嘅路線(例如81C、681等),
似乎有唔少到而家都屹立不倒。

大家又點睇呢?

B.B.B. 發表於 2019-2-13 15:48

應該是觀塘線、荃灣線和港島線,謝謝

joeli16 發表於 2019-2-13 16:36

輕鐵啦, 一開左屯門元朗區內巴士線差不多全部取消

ricky619 發表於 2019-2-13 16:53

港島線啦.
港島線一開始興建, 中巴就作出180度轉變,
採取放棄態度, 最後被取消專利權

053h4 發表於 2019-2-13 17:00

XA2Plus 發表於 2019-2-13 17:08

計影響就將軍澳綫同輕鐵

將軍澳綫基本上17年來影響一直持續,仲有增無減
輕鐵更係持續30年令大西北居民冇本區巴士坐(指大西北各區之間,非區內)

兩者嘅出現皆令到服務失衡,鐵已經飽和,但又冇other choice

西鐵、馬鞍山綫同港島綫延綫就只係影響數年,好快巴士嘅客量已經回升到
南港島綫同觀塘綫延綫就近乎冇乜點Cut添...

而觀塘線、荃灣線同港島線都大,但始終歷史太長所以近年嘅影響力偏低

OT:我建議做將軍澳綫,多D sources ;P

Quanta 發表於 2019-2-13 17:11

地鐵舊紅綠藍線影響大,但時代太久遠,好難做。近年就將軍澳線好似深啲

XA2Plus 發表於 2019-2-13 17:14

ricky619 發表於 2019-2-13 16:53
港島線啦.
港島線一開始興建, 中巴就作出180度轉變,
採取放棄態度, 最後被取消專利權

//港島線一開始興建, 中巴就作出180度轉變//

咁720、721、722、780同781依D係乜?
啊女上場前中巴有曾經積極地鬥過

流星☆雨 發表於 2019-2-13 17:15

如果做功課當然係比較馬鞍山同將軍澳啦
大家都係同一代新市鎮
但一個俾將軍澳線通車玩殘大半區巴士服務
一個就連286M都唔使cut;P

053h4 發表於 2019-2-13 17:24

頁: [1] 2 3 4 5 6
查看完整版本: 歷年邊條新鐵路對巴士、小巴造成最大衝擊?