MP7697 發表於 2019-3-14 23:29

新一輪專利巴士低排措施即將生效

消息指, 25/3起途徑三個低排放區的新巴、城巴專利路線, 將試行新低排措施, 不能使用歐盟四型或以下排放標準的巴士。

[包括銅鑼灣 (怡和街介乎波斯富街至邊寧頓街一段)、中環 (德輔道中介乎砵典乍街至雪廠街一段以及畢打街介乎皇后大道中至干諾道中一段) 和旺角 (彌敦道介乎旺角道至太子道西一段以及荔枝角道介乎彌敦道至上海街一段)]

兩間公司車隊中未達歐五排放標準之車輛包括:
城巴: 2302-2310, 2800, 8100-8127
新巴: 3355-3356, 5061-5079, 5500-5517, 4000-4019

HE7921 發表於 2019-3-14 23:44

幾時到單層低地台全面電動化,不能排放出任何廢氣?

Quanta 發表於 2019-3-15 00:19

點解淨係新城先要,九巴唔使?係新城自己提高水平,定係九巴得到優待?

alan2011super3 發表於 2019-3-15 04:23

之前柴小有話過想啲歐四改裝符合歐五的催化器
但冇乜聲氣
得十日難以裝好
歐三嗰批唔入低排影響非大
但歐四唔入低排就有影響,尤其喺城巴嗰面

jpoon 發表於 2019-3-15 05:11

HE7921 發表於 2019-3-14 23:44
幾時到單層低地台全面電動化,不能排放出任何廢氣?

點叉電?邊度安裝叉電設施?

GR1473 發表於 2019-3-15 08:33

Quanta 發表於 2019-3-15 00:19
點解淨係新城先要,九巴唔使?係新城自己提高水平,定係九巴得到優待?

放心,人人有份。只係九巴遲啲先實行咁又解

kay 發表於 2019-3-15 08:42

城巴麻煩D
依家堆8100-8109會行南區客量唔高既中環線同銅鑼灣線
將來呢D線唔行得,唔通行晒70咩:L

新巴個堆,78/94A/95/595/18/18P/18X食晒批歐四似乎係合理結果,不過78本身又有2部電動巴

XA2Plus 發表於 2019-3-15 09:21

kay 發表於 2019-3-15 08:42
城巴麻煩D
依家堆8100-8109會行南區客量唔高既中環線同銅鑼灣線
將來呢D線唔行得,唔通行晒70咩

新記推去702都OK嘅
反而城記冇乜選擇,睇怕All in 85

9013-HT9707 發表於 2019-3-15 09:28

XA2Plus 發表於 2019-3-15 09:21
新記推去702都OK嘅
反而城記冇乜選擇,睇怕All in 85

都唔係既
應該仲有8X/19/48/70/99/107
新巴仲有106?

cruisesnet 發表於 2019-3-15 09:40

今日先坐完33XX行2A...
上星期40XX行23;P;P;P
頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: 新一輪專利巴士低排措施即將生效