GK3258 發表於 2019-4-8 21:15

YY487 發表於 2019-4-8 20:17
要求延長至小西灣!

要求筲箕灣後上東廊,經小西灣一圈後上大潭道,延長到海洋公園站!
有望成為新一代華富駁鐵線王!

天空之神 發表於 2019-4-8 22:11

其實應該有條件延長到柴小,加開回程,用士美菲路上山吸埋 18X 88X 既客

#曲

932gz6061 發表於 2019-4-8 22:52

kay 發表於 2019-4-5 12:37
依家77X朝早0745開出班次,去北角政府合署一般都係30分鐘
華貴一個站都可以上40幾人
33X要上置富,糖水道落橋 ...

77X 30分絕對冇可能到北角,除非香隧完全唔塞
淨係到香港仔已經要7分8分

33X多唔多人坐就好睇個真實速度
半個鐘由華富去到北角都叫可接受

kay 發表於 2019-4-8 23:02

SORRY,我每朝都坐0745班次
長假期前後0811就到政府合署,城巴ETA都係比0811
平日好似今早呢D時間,0815-0820左右到政府合署
係早幾日東廊車死人,先搞到0825先落車

反而南港島線未通前
0745呢班真係0830先到政府合署
起左條鐵起碼塞少左5-10分鐘

33X我當華富出發
華富去港大,唔上置富要15分鐘
上埋置富就20分鐘
跑山道天橋去到國金附近都要5-8分鐘
中環去北角5分鐘

30分應該到北角碼頭
但77X 30分到政府合署

FB都有人話華富華貴有33X/77X下,77X較吸引
至於數碼港69 VS 33X, 69唔駛入華富同置富, 33X去到港大,69應該差唔多到北角

即係數碼港其實應該開77X走線跟69對打,好過兜半個港島慢過69

DA33EW4639 發表於 2019-4-10 22:20

我每朝都係坐0745 77X, 現在平均8:15-8:20都到北角政府合署,如果塞車, 8:30-8:35都已經可以到新威園

neoplan720p 發表於 2019-4-10 22:26

33X呢種線,本身應該係地鐵未通車前,服務東區客去港大、瑪麗返學返工。

華富、華貴去東區,應該坐77X著數過坐33X。

cky 發表於 2019-4-10 23:57

GK3258 發表於 2019-4-8 21:15
要求筲箕灣後上東廊,經小西灣一圈後上大潭道,延長到海洋公園站!
有望成為新一代華富駁鐵線王!
曲 ...

再曲的
由數碼港順時針環港島一圈
返掃把港做終點
滿足下玖玖文的牛河偉業

kay 發表於 2019-4-15 08:19

開線第一日無ETA
;P

joris113 發表於 2019-4-15 09:05

頭先0808係山道上車, 0816係渣華道市政大廈落車, 全車大約有30-40人
8分鐘到北角係快, 但實在太貴...有咩理由淨係平過970$0.1:L

kay 發表於 2019-4-15 09:32

joris113 發表於 2019-4-15 09:05
頭先0808係山道上車, 0816係渣華道市政大廈落車, 全車大約有30-40人
8分鐘到北角係快, 但實在太貴...有咩理 ...

因為無必要收平你

不過33X 0816先到渣華道街市
今日77X 0811已經到北角消防局

數碼港坐23分鐘車仲係港大
而數碼港到華富第一站約5分鐘車程

即係華富第一站到渣華道街市要26分鐘
去到模範邨應該都要30分,即係同77X差唔多速度
但同42比慳一半時間到北角

42坐全程一般都要40-45分

頁: 1 2 [3] 4 5
查看完整版本: 新巴將在4月15日開33X 只開1班