kay 發表於 2019-4-17 11:29

castanopsis 發表於 2019-4-17 10:41
唔係唔得
但我會覺得港大+西營盤,基本盤會穩陣過堅尼地城

如果33X堅尼地城落山,行埋水街先出
其實已經可以取代18X
但數碼港會無人坐,置富由接近直出變坐多10分鐘車

如果33X取代到18X
我同時想2/18/18P 3合2
2去屈地街,18P唔變,18唔駛開返全日,過車比2去西區

gavrie01 發表於 2019-4-17 12:16

其實已經可以取代18X
但數碼港會無人坐,置富由接近直出變坐多10分鐘車 ...

改完,收流水線價格先會有人坐了

gavrie01 發表於 2019-4-17 12:17

castanopsis 發表於 2019-4-17 09:48
咁香港仔客源確實係穩陣過華富置富
純粹係若果要進一步擴展服務,33X補足77唔到既地方
效果可能會好過拆77 ...

價格咁貴,仲要局兜置富,數碼港、華富客都走了一半了

castanopsis 發表於 2019-4-17 12:23

其實已經可以取代18X
但數碼港會無人坐,置富由接近直出變坐多10分鐘車 ...

兜曬堅尼地城/水街,太慢啦,接受唔到

以18X客量,新巴要殺,無需要補曬
33X全日,會係一個完美既下台階

新巴繼續有得搶錢
東區多咗條特快去港大瑪麗數碼港,肯定開心
西區至少西營盤33X雙向行繞道,會比18X更吸引
係堅尼地城唔開心,但南區/東區/西營盤叫好,我估佢好難阻得住
尤其18X客量確實係唔好

當然,我其實覺得18X若果雙向行繞道
應該可以至少撐得住兩繁,
但若果大家真係想佢死,我亦indifferent

如果33X取代到18XJ- P7 a: D5 g, O4 D8 i2 F5 k
我同時想2/18/18P 3合2+ B8 Z0 l# n& `6 `
2去屈地街,18P唔變,18唔駛開返全日,過車比2去西區

要研究下 西區、北角、砲台山、大坑 想要啲乜,可以放棄啲乜......
既然隔離開咗個帖,隔離講

kay 發表於 2019-4-17 13:22

castanopsis 發表於 2019-4-17 12:23
兜曬堅尼地城/水街,太慢啦,接受唔到

以18X客量,新巴要殺,無需要補曬

10-15分鐘車程殺18X,成本低

18X問題係總站開兜返西環尾先好耐

以前坐43X西區段都唔會20分

kay 發表於 2019-4-26 07:44

新巴貼係站頭既poster換過黎,寫埋時間,0758到置富南區廣場,0810到港大,0820到北角,似乎都想揾多d客
頁: 1 2 3 4 [5]
查看完整版本: 新巴將在4月15日開33X 只開1班