alcc172517 發表於 2019-6-25 01:06

PC6429_JY6516 發表於 2019-6-24 18:24
九巴嗰兩部金色反而唔覺嘈
聲響係大於B8L
但係唔算嘈

空間感同蛋形b9比差唔多,走廊通道係有啲改善,冷氣槽係有偷薄,但同a95 ,mmc 比依然仲係好厚,3代車身唔知係未由中央至外圍既孤度做得更加,玻璃窗明顯细左, 坐窗邊位既人高啲會有機會頂住冷氣槽, b8明明正常高度,但好似比矮版a95仲要矮, 好似同堆38xx 差唔多咁

PC6429_JY6516 發表於 2019-6-25 12:30

PC6429_JY6516 發表於 2019-6-25 12:40

PC6429_JY6516 發表於 2019-6-25 12:58

Man@MFHK 發表於 2019-6-25 13:24

E6 MMC特別係新城果堆明顯係風扇聲極響,副偈本身唔嘈。
講靜,去聽下老九部B8L一哥先,真係靜到起步都無聲唔知仲以為係電動車;P

LokManSiu 發表於 2019-6-25 13:45

PC6429_JY6516 發表於 2019-6-25 12:40
U牌 或者再之前好似已經轉用咗電風扇

所以先靜咗

歐四E500開始改咗散熱器組件,已經係用電風扇,不過之後每一代改版嘅散熱組件都小改咗,變相風扇都唔一樣

LokManSiu 發表於 2019-6-25 13:46

PC6429_JY6516 發表於 2019-6-25 12:58
所以有人話頂頭冇問題我都黑人問號

間間車身廠都改緊車廂設計

E500嘅車身設計比較近似DM5000+Plaxton,同ALX500唔覺有太多相似嘅地方,Facelift MMC更加係十足洗衣機嗰種設計

LokManSiu 發表於 2019-6-25 13:48

不過風扇嘈其實係可以透過改裝風扇軸承組件同埋調教風扇控制器解決

請勿下車 發表於 2019-6-25 15:17

啪啪啪聲其實係因為預製組件唔啱位或者太緊?不知是否錯覺部分早期S牌MMC已經冇咁多啪啪聲
可能已經搖鬆/散晒

但MMC/Facelift好多似由引擎室發出嘅GweatGweat聲
似皮帶聲?定係冷氣機組?新舊車都有

PC6429_JY6516 發表於 2019-6-25 15:53

頁: 1 2 [3] 4 5 6 7
查看完整版本: B8L vs E6 MMC